U-sving på Wall Street etter Fed-rykter

Gjennom hele handelsdagen var handelsuro dominerende på de amerikanske børsene, som så ut til å fortsette fallet fra tidligere i uken. Rett før stengetid banket imidlertid sentralbanken inn en gladnyhet for bekymrede investorer.

VOLATILT: Uken på Wall Street har så langt vært preget av piler som peker kraftig nedover. Sent torsdag kveld hentet indeksene seg noe inn.

Foto: Richard Drew AP
 • Nina Tuv
Publisert:

De toneangivende amerikanske indeksene falt relativt kraftig også torsdag, før de i aller siste liten gjorde en u-sving og hentet seg inn.

I løpet av den siste timen av handelsdagen kom nyheten om at Federal Reserve vurderer å stramme inn pengepolitikken i en saktere fart enn de tidligere har signalisert – hvilket kan bety færre rentehevinger neste år enn planlagt.

Ifølge The Wall Street Journal vurderer sentralbanken å signalisere en «vent og se»-tilnærming til rentehevingene på neste rentemøte, og at Fed-toppene ikke er sikre på hva neste trekk vil bli etter desember måned.

Da New York-børsen stengte i kveld lød fallet 0,31 prosent for Dow Jones, mens S&P 500 falt 0,15 prosent og Nasdaq Composite steg 0,42 prosent.

Positive nyheter i urolig marked

Dow Jones mistet 372 poeng torsdag, etter å ha vært nede så mye som 785 poeng og over 1.200 poeng til sammen de siste to handelsdagene.

Både Dow Jones og S&P 500 har mistet all oppgang de har hatt i 2018, mens Nasdaq fremdeles klamrer seg til pluss-siden.

Snuoperasjonen torsdag er nok et sterkt signal på hvor volatilt markedet er for tiden, og det er en rekke faktorer som bidrar til dette.

Jamie Dimon, konsernsjef og styreleder i J.P. Morgan Chase, sier i et intervju med CNBC at uroen i markedet nå skyldes en rekke bekymringer om politiske risikofaktorer og oljepris, men at det antagelig er handelskonflikten som bekymrer mest.

– Hvor ille kan det komme til å bli? spør Dimon.

Han mener det er dette investorer og toppsjefer forsøker å kartlegge nå, og som skaper så mye usikkerhet til tross for at økonomien egentlig går så det suser i USA.

Huawei-direktør arrestert


Torsdag var det arrestasjonen av finansdirektøren i det kinesiske mobilselskapet Huawei som stakk seg ut som hovedårsak til børsfallet før det snudde på nyheten fra Fed.


I natt ble det kjent at Meng Wanzhou ble arrestert i Canada 1. desember på ordre fra amerikanske myndigheter. Det er forbud mot offentliggjøring av opplysninger i saken, slik at ingen foreløpig har kunnet bekrefte hva hun er mistenkt for.

Les også

Ice-børsnoteringen lagt på is: Mobilselskapet vil trenge penger om noen måneder


Den gjengse oppfatning er imidlertid at Meng er mistenkt for å ha brutt amerikanske handelssanksjoner mot Iran. Hun risikerer nå å bli utlevert til USA for deretter å bli stilt for retten der.
Grunnen til at dette berører de amerikanske børsene – og resten av verden for øvrig – så sterkt, er at arrestasjonen har fyret opp under usikkerhet rundt handelskonflikten mellom USA og Kina.


I helgen ble landene ifølge Det hvite hus enige om at USA skulle utsette sin planlagte tolløkning fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer med 90 dager, og bruke denne tiden på å forsøke å løse konflikten med Kina. Dette ble omtalt som et våpenhvile mellom landene.


Investorene tok dette som en god nyhet, og løftet børsene mandag. Gleden ble imidlertid kortvarig, da flere lurer på om man egentlig kan se arrestasjonen som uavhengig av handelskonflikten mellom USA og Kina.


Kina og Huawei har reagert svært negativt på arrestasjonen, noe som åpenbart ikke akkurat gir en god start på månedene med forhandlinger de to stormaktene nå hadde planlagt.


Jamie Dimon tror ikke USA og Kina kommer til å nå en endelig handelsavtale innen de neste tre månedene, men mener de bør klare å få til noe fremgang. Han estimerer en sannsynlighet på 60 prosent for at de når en enighet, men legger til at det alltid er en risiko for at noe går galt.

Les også

Opec-møtet i Wien: – Må kutte mer enn en million fat for å øke prisen

Frykter lav oljepris er tegn på dårligere tider


Oljeprisen har falt 30 prosent siden oktober, og markedsaktørene tolker dette som et tegn på saktere økonomisk vekst globalt, skriver MarketWatch.


Uroen ble ikke mindre av at president Donald Trump tvitret at verden absolutt ikke vil se høyere oljepriser, noe som legger press på Opec.


Oslo Børs så torsdag sin verste dag siden februar 2016 grunnet stupet i oljeprisen de to siste dagene.

Dødskryss og negativ rentekurve

Les også

Verste dag på Oslo Børs på nesten tre år


På mandag falt avstanden mellom renten på treårige og femårige obligasjoner under null. Rentekurven for obligasjonene fra to til ti år nådde det laveste nivået siden 2007, men er fremdeles ikke negativ.


Mange frykter likevel at dette er starten på en resesjon. En slik negativ rentekurve har vært en forvarsel på de syv siste resesjonene.


I den forrige økonomiske syklusen i USA skjedde det samme med tre- og femårsrenten i august 2005, altså 28 måneder før resesjonen startet.


Det hele bidrar til suppen av usikkerhetsmomenter investorene nå står overfor.

LES MER: (+) Kommentar: Den amerikanske rentekurven er negativ. Det er stort.

I tillegg fryktes det såkalte «dødskrysset». Torsdag ettermiddag falt nemlig S&P 500-indeksen inn i det fryktet krysset, ifølge MarketWatch. Dette er vanligvis er et sterkt salgssignal til investorene.

Normalt ligger det 50 dagers glidende gjennomsnittet for indeksen godt over det 200 dagers gjennomsnittet – så lenge børsene stiger over tid, som også har vært tilfellet de siste årene.

«Dødskrysset» oppstår når disse to gjennomsnittene når samme nivå, eller krysser hverandre slik at situasjonen blir motsatt (50 dager snitt lavere enn 200 dagers snitt).

NÆRME: Den blå grafen viser 50 dagers glidende gjennomsnitt, mens den røde viser tilsvarende for 200 dager. Torsdag falt førstnevnte under sistnevnte.

Foto: Infront

Ettersom S&P 500 hentet seg inn igjen mot slutten av handelsdagen ligger 50 dagers snittet igjen marginalt høyere enn 200 dagerssnittet.

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street
 2. USA
 3. Kina
 4. Børs og marked
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Mange er bekymret for signalet fra en stadig flatere rentekurve

 2. Huawei-topp arrestert i Canada: – Nesten umulig ikke å ta hendelsen inn i det større bildet

 3. Huaweis finansdirektør arrestert

 4. Annonsørinnhold

 5. Eksperter: Kan dømmes for banksvindel

 6. Betalt innhold

  Kort forklart: Hvordan arrestasjonen av Huawei-toppen forverrer forholdet mellom Kina og USA