Strateg: Investorene har utviklet «motstandsdyktig skjold» mot politisk usikkerhet

Små utslag i markedet tross manglende enighet om budsjettavtale i Washington.

SMÅ UTSLAG: Markedene ser ut til å tillegge den politiske kjeklingen i Washington mindre vekt idet ukens handel er i gang. Generelt hardere politisk retorikk etter at Donald Trump ble president kan være noe av årsaken.
Publisert:

Natt til lørdag ble det klart at demokrater og republikanere i det amerikanske Senatet ikke kom til enighet om en løsning på budsjettkrisen, og det har heller ikke kommet noen løsning på bordet gjennom helgen.

Den neste avstemningen skal nå finne sted klokken 18.00 norsk tid mandag, og dermed må tusenvis av offentlig ansatte holde seg hjemme fra jobb ved inngangen til uken.

Det er ikke første gang at den føderale virksomheten stenges ned på denne måten, og ved tidligere anledninger har man kunnet observere et børsfall på rundt én prosent.

Denne gangen ser imidlertid ikke markedsaktørene ut til å være så altfor bekymret.

«I løpet av året som har gått siden Donald Trump inntok Det hvite hus har aksjeinvestorer blitt vant med støy fra den kanten, og utviklet et nokså motstandsdyktig skjold mot alt som heter politisk usikkerhet, både fra Washington og ellers i verden», skriver investeringsstrateg Ingvild Borgen Gjerde i en kommentar mandag morgen.

Blandet i aksjemarkedet

Utslagene i aksjemarkedet er foreløpig relativt begrensede.

Dollaren svekket seg noe mot japanske yen i natt, og Nikkei-indeksen i Tokyo endte omtrent uendret i forkant av rentenyheter og utsikter fra landets sentralbank tirsdag.

Åpningen i det europeiske aksjemarkedet er blandet, men med små utslag på de største aksjeindeksene. De større amerikanske aksjeindeksene ligger an til et moderat fall når handelen på Wall Street tar til.

Volatilitetsindeksen Vix steg gjennom forrige uke, før den falt noe rett før stenging fredag. Den peker nå opp rundt 2,75 prosent.

Ingvild Borgen Gjerde, strateg i Nordea

BNP-fall

Foreløpig er det usikkert hvor stor påvirkning nedstengningen vil få på amerikansk økonomi.

Den forrige nedstengningen varte 16 dager, og bidro ifølge Nordea til å trekke ned den kvartalsvise veksten i USAs brutto nasjonalprodukt med rundt 0,3 prosentpoeng.

«Nedstengningen ventes ikke å vare like lenge denne gangen, og effektene på økonomisk vekst vil derfor bli minimale», skriver Gjerde.

BNP utgjøres av personlig forbruk, selskapsinvesteringer, statlige investeringer og netto eksport. Nedgangen i 2013 har blitt tilskrevet at ubetalte arbeidere bruker mindre penger, da i kombinasjon av at en større mengde skatterefusjoner ble utsatt.

«De føderale byråene ble stengt ned (med noen viktige unntak) fra lørdag. De ansatte må holde seg hjemme og taper lønnsinntekt», oppsummerer DNB Markets mandag morgen.

Kari Due-Andresen, Sjeføkonom, Handelsbanken

Kan trekke ut

Hos Handelsbanken Capital Markets føler man seg ikke like sikre på at nedstengningen vil være raskt overstått.

«(...) det er langt fra sikkert. Gitt at det er kongressvalg i november i år, spekulerer politiske analytikere i at begge partiene nå kan ha interesse av å vise velgerne at de holder seg til sine prinsipper og ikke firer. I så fall kan denne nedstengningen vise seg å trekke ut i tid», skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i meglerhusets morgenrapport.

Årsaken til at politikerne ikke kom til enighet om den offentlige finansieringen er relatert til spesielt strid om ulovlige immigranter, som har blitt knyttet til budsjettforhandlingene.

Enn så lenge virker det imidlertid som kapitalmarkedene fokuserer mest på den påbegynte selskapsrapporteringen for fjerde kvartal.

«Børsene drives opp av utsikter til sterkere inntjeningsvekst, og så lenge det som skjer i politikken ikke endrer på det, skal det mye til for at investorene lar seg affisere», skriver Gjerde i Nordea.

Les også

Budsjettavstemning utsatt i USA – nedstengning fortsetter

Les også

Ny budsjettavstemning i USA natt til mandag

Les også

USAs statsapparat har stengt ned

Publisert:

Her kan du lese mer om