Hedgefondforvalter spår Tesla-kollaps innen fire måneder

Problemene står i kø for elbilprodusenten.

MYE Å TA TAK I: Tesla-sjef Elon Musk har hendene fulle idet selskapet står overfor produksjonsutfordringer, etterforskning og en mulig likviditetsskvis.
Publisert:

Det har vært en tung start på uken for Elon Musk.

Ikke bare får raketten hans tyn av Nasa for å være for liten, Tesla har også møtt på problemer som kan komme til å bli kostbare for selskapet.

Hedgefondforvalteren John Thompson i Vilas Capital Management går så langt som å spå Teslas konkurs innen fire måneder, dersom ikke Musk «drar en kanin opp av hatten».

– Selskaper må på et tidspunkt bli lønnsomme, og jeg ser ikke at det skjer her. De har et av de verste regnskapene jeg noensinne har sett, og mellom den gode historien og finansene vil finansene vinne i dette tilfellet, sier Thompson til Marketwatch.

Tesla tapte rundt to milliarder dollar gjennom fjoråret.

Det skal sies at Vilas Capital er posisjonert for kursfall i Tesla, og at Thompson således har interesse av å snakke ned aksjen.

Nedgradering

Han er imidlertid ikke den eneste som ser trøbbel i horisonten.

Kredittanalyseselskapet Moody's har redusert sin rating på Tesla til B3 fra B2. Begge disse gradene er innenfor «høyst spekulativt»-segmentet.

Moody's mener at bilprodusenten snarlig vil bli nødt til å gjennomføre en stor runde med kapitalinnhenting for å refinansiere obligasjonsgjeld og unngå en såkalt likviditetsskvis.

Bakgrunnen er at produksjonstempoet for Teslas Model 3 er for tregt, at selskapet har betydelig negativ kontantstrøm og forestående gjeldsforfall.

Les også

Musk varsler brems i Tesla-leveringer i Norge

Selskapets usikrede gjeld får ratingen Caa1, ned fra B3.

Tesla produserer under 1.000 eksemplarer av Model 3 per uke, mens målet er 2.500 ved utgangen av det inneværende kvartalet.

Kursfall

I går kom det også melding om at amerikanske myndigheter etterforsker en kollisjon med dødelig utfall i California, muligens knyttet til Teslas autopilotsystem.

«Det er uklart om det automatiske kontrollsystemet var aktivert da kollisjonen fant sted», skriver National Transportation Safety Board i en uttalelse.

Hendelsen fant sted i helgen. En Tesla kolliderte med en sperring og ble så truffet av to andre kjøretøy. Én person omkom på sykehus.

Teslas aksjekurs falt hele 8,22 prosent til 279,2 dollar i gårsdagens handel. Den er nå ned ti prosent den siste uken og 20 prosent den siste måneden.

Analytikerne er delt i synet på aksjen: Av 28 analytikere anbefaler ni kjøp og ni salg. Snittet ligger på hold, kursmål 347 dollar.

Det meldes også om heftig spekulasjon mot selskapets obligasjoner. Markit-direktør Sam Pierson sier at mange allerede har tjent mye penger på slike plasseringer.

– Og de har ikke dekket seg for å ta gevinst, hvilket antyder at de tror kreditten vil fortsette å forvitre, sier han til CNBC.

Les også

Tesla-aksjen faller etter ny dødsulykke

Les også

Nasa: Raketten til Elon Musk er for liten

Les også

Musk varsler brems i Tesla-leveringer i Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om