Analytiker om Facebook-skandalen: – Dette har ikke nådd toppen

Forvalterne og analytikerne er enige: Utfordringene for sosiale medier-aksjene er langt ifra over. 

Publisert: Publisert:

– Dette temaet er i vinden, og det har ikke nådd toppen, for omfanget av data øker kontinuerlig. Dette kommer til å endre rammevilkår og forretningsmodeller i teknologibransjen, sier analytiker i ABG Sundal Collier Aksel Ø. Engebakken.

Han følger teknologibransjen tett, og dekker blant annet 12 IT-selskaper på Oslo Børs.

Facebook har fått kjørt seg på Wall Street denne uken etter at det ble kjent at selskapet Cambridge Analytica kan ha brukt persondata til å påvirke demokratiske valg, blant annet i USA.

Aksjen er ned 7,93 prosent den siste uken, og har dratt med seg andre selskaper som også samler persondata, som Twitter (-10,57 prosent), Snap (-7,17 prosent) og Alphabet (-5,07 prosent).

– En ting er regulatoriske endringer som kan forandre forretningsmodeller over natten, en annen alvorlig ting er hvordan dette påvirker bruken av sosiale medier. Hvis folk bruker plattformene mindre vil jo dette fort merkes på inntektene, sier Engebakken.

Les også

Zuckerberg: – Vi har gjort noen tabber

Teknologifond: – Persondata er utfordrende

Aksjefondet DNB Teknologi har vært Norges best aksjefond mange år på rad, og var også ifølge Nordnet det mest kjøpte fondet i 2017.

Fondet har gitt solid avkastning de siste årene, men merker markedets avsmak for teknologikjempene, og er ned -5,04 prosent de siste tre månedene.

Erling Thune har forvaltet fondet siden 2011 sammen med tre andre forvaltere, og har hundrevis av millioner av kroner plassert i både Facebook og Google.

– Det er ikke overraskende at man får et kursfall når en sak får så mye oppmerksomhet og det oppstår ny usikkerhet rundt blant annet regulering av disse selskapene, sier Thune.

Han peker på at det er persondata som gjør produktene teknologiselskapene lager gode.

– Utfordringen er at man må gi fra seg persondata for å få gode tjenester. Tenk for eksempel på Google Maps uten å gi fra seg stedsdata, dele spillelister på Spotify eller vennetips på Tripadvisor som er koblet opp mot Facebook, sier han og fortsetter:

– Det mest sannsynlige utfallet er at det blir en strengere og tydeligere opplysningsplikt når det gjelder hva vi som sluttkunder godtar å dele med Google og Facebook og hva de kan dele med tredjeparter.

– Tenker dere dette et bra tidspunkt å kjøpe slike aksjer?

– Vi ønsker ikke å kommentere hva vi tenker om disse aksjene akkurat nå.

Les også

Ekspert: – Vi gir Facebook for mye

Markedet murrer

Tilbake i ABG sier analytiker Engebakken at det allerede snakkes om et mulig svekkede inntekter for Facebook.

– Facebook-effekten diskuteres mye i markedet, og om denne skandalen påvirker bruken av Facebook, mener mange dette kan få utslag allerede i andre kvartal.

– Men hvor lenge kan vi forvente at denne perioden varer?

– Denne trenden vi ser nå vil ikke være evigvarende, men den er langt ifra over.

Engebakken mener det går et skille mellom hva slags type data man ser på, og peker på at data fra Schibsteds markedsplattformer er for eksempel ikke sammenlignbart med dataen Facebook samler inn.

– Jeg tror ikke det hadde blitt like stor oppstandelse om noen hadde fått tak i data fra Finn.no og kvernet dem sammen for et bestemt formål.

Schibsted som er en av Facebooks konkurrenter på markedsplasser i det såkalte classified-markedet, fikk vind i seilene av de dårlige nyhetene fra Facebook, og er opp 4,47 prosent denne uken på Oslo Børs.

Milliarder forduftet for Oljefondet

For Oljefondet som nå har milliardbeløp i over 1.000 selskaper er det naturlig å ha store posisjoner i amerikanske teknologiselskaper som tradisjonelt har gått veldig bra.

De siste tallene fra Oljefondet viser at de har 29,7 milliarder kroner i Facebook. De siste dagenes fall kan bety at 2,3 milliarder kroner i aksjeverdier har forsvunnet.

I Alphabet (Google) har fondet aksjer for 47,8 milliarder kroner, noe som kan bety at verdier for 3,7 milliarder kroner er borte.

Thune i DNBs teknologifond tror folk med tiden vil innse at man må gi fra seg persondata for å få gode tjenester, og at forretningsmodellene ikke trues slik det ser ut i dag.

– Folk vil ha gode tjenester så vi tror at folk vil dele data med teknologiselskapene. Det handler om hvordan man unngår at data kommer på avveie og at forbrukeren har fullt innsyn og kontroll over hvem som har tilgang til dine data, sier han.

Publisert: