Fersk undersøkelse: Asia-investorer står bak bitcoin-boom

Nærmere 80 prosent av bitcoin-handelen i slutten av november kom fra tre asiatiske land, ifølge Wall Street Journal.

BITCOIN: Kryptovaluta har hatt en enorm utvikling den siste tiden. Nå viser undersøkelser at store deler av handelsvolumet kommer fra Asia.
Publisert: Publisert:

– Asia har generelt sett en stor interesse i kryptovaluta, sier Ethereum-grunnleger Vitalik Buterin.

– Det er en kul, ny ting som unge folk er opptatt av.

Interessen for kryptovaluta har hatt en eventyrlig vekst det siste året. Prisen på bitcoin passerte søndag klokken 13 hele 20.000 dollar, etter å ha doblet seg på de siste 19 dagene.

Nå viser undersøkelser fra forskningsselskapet CryptoCompare at store deler av handelsvolumet stammer fra landene Sør-Korea, Japan og Vietnam.

Ifølge Wall Street Journal skal nærmere 80 prosent av handelen med bitcoin vært gjort av investorer fra nettopp disse tre landene i slutten av november.

Drevet av «mannen i gaten»

Det som er oppsiktsvekkende er at det ikke er store investeringsselskaper som står bak veksten – det er «mannen i gaten».

– Det virker som om alt sammen blir drevet av «the average Joe», som ikke er i nærheten av like finansiell kompetent som en profesjonell fondsforvalter, sier Chris Weston, strateg i IG-gruppen, til Wall Street Journal.

Årsaken skal også være mindre muligheter for å få god avkastning på andre typer investeringer. Samtidig har flere asiatiske land opplevd en stor velstandsutvikling de siste årene.

Thorbjørn Bull-Jenssen, senioranalytiker i Menon Economics og Norges fremste ekspert på Bitcoin, uttalte til E24 i helgen at han ser et «et vanvittig momentum» for kryptovalutaen.

– Det kommer stadig inn millioner av nye personer som skaffer seg sine første bitcoin, sier han.

Les også

James (32) kastet harddisk full av bitcoin: Norsk historie startet privat milliardkaos

Vil ikke anerkjenne

– Hvis vi lar dette fortsette, føler jeg det vil føre til dramatiske konsekvenser, sa Sør-Koreas statsminister Lee Nak-yon i et intervju november.

Wall Street Journal skriver at Sør-Koreas andel av bitcoin-verdenshandelen på et tidsrom var omtrent en fjerdedel. CNN skriver blant annet at skoleelever sjekker prisene jevnlig i friminuttene, og omtaler det som «en mani».

Landet ønsker ikke å offisielt anerkjenne noen som helst kryptovalutahandler eller la det være mulig å introdusere «bitcoin futures», en bindende terminkontrakt om kjøp og salg av kryptovalutaen, ifølge landets finanstilsyn.

Financial Times meldte denne uken at de har også vurdert å innføre skatt på bitcoin-gevinst.

Les også

SEB-undersøkelse: Årets julegave er dollarsedler og bitcoin

Les også

– Ingen ønsker å gå mot trenden

Les også

Voldsomme bitcoin-bevegelser - har falt 2.000 dollar på 1,5 time

Publisert: