Lederflukt fra sportsgiganten: Mistet tre direktører på én måned

Retailekspert mener det er alvorlig at XXL har mistet de kanskje tre viktigste lederne utenom administrerende direktør. Toppsjefen selv tar det helt med ro.

SPORTSGIGANT: XXL er Norges største varehus for sportsartikler og har virksomhet i Danmark, Sverige, Finland og Østerrike i tillegg til Norge. På under en måned har selskapet mistet tre viktige toppledere.

Foto: Mattis Sandblad VG
  • Sindre Hopland
Publisert:

I starten av mars slapp selskapet nyheten om at finansdirektør Krister Pedersen og innkjøpsdirektør for det norske markedet Lars Rugaas forlater sportskjeden etter henholdsvis 7 og 11 år.

Men stanset ikke der. Denne uken ble det kjent at også netthandeldirektør Tommi Jylha-Vuorio går av. Han har hatt stillingen i fire år.

– Det kom overraskende på at alle tre går på så kort tid. Dette er kanskje de tre viktigste posisjonene i selskapet innenfor retail i dag, bortsett fra administrerende direktør, sier retail-ekspert Reidar Mueller i Varde Hartmark.

Fra meldingen om nettdirektørens avgang kom tirsdag ettermiddag til Oslo Børs tok helg fredag falt XXL-aksjen 4,7 prosent. Fra 5. mars, da det ble kjent finans- og innkjøpsdirektøren fratrer, er aksjen ned 13,2 prosent.

Tilfeldigheter

Både analytikere og XXL selv sier at investorer har vært interessert i å finne ut om de plutselige lederbyttene er tilfeldige.

– Jeg får jo spørsmål av investorer om dette, men jeg tror nok det er mye tilfeldigheter at disse lederne slutter så tett opp mot hverandre, sier Kenneth Sivertsen i Pareto Securities, et av meglerhusene E24 har snakket med.

Les også

Konkurrenter i årelang klagekrig: – Det blir tidvis for mye

Mueller i Varde Hartmark har forståelse for at investorene stiller spørsmål.

– Tror du det er tilfeldig at tre så viktige personer går med så tett mellomrom?

– Jeg vil ikke spekulere, men det er ikke unaturlig å stille det spørsmålet. Erfaringene fra andre organisasjoner tilsier at det som regel er en grunn, enten knyttet til strategisk skifte, uenighet eller organisasjonsendringer med en dominoeffekt etter at den første lederen sluttet.

– Hvordan påvirker slike lederbytter XXL i den fasen de er i akkurat nå?

– XXL er i en kritisk fase med både ekspansjon og markedstilpasninger for å tilpasse seg et tøffere konkurranseklima. Helhet og opprettholdelse av momentet er nøkkelen, noe som erfaringsmessig ikke er mulig om selskapet ikke har kontinuitet og flinke folk på plass i toppledelsen, sier Mueller.

Saken fortsetter under bildet.

INGEN PANIKK: XXLs toppsjef Fredrik Steenbuch sier det kun er tilfeldigheter som gjør at tre toppsjefer forlater sportskjeden på under en måned.

Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

Toppsjefen tar det rolig

XXLs toppsjef Fredrik Steenbuch tar lederbyttene med fatning, selv om han skjønner at det ser rart ut fra utsiden.

– Det er relevant at du spør om disse byttene, men dette er helt tilfeldig, og jeg er forundret over trykket rundt dette, sier Steenbuch.

Han forklarer at alle direktørene vil bil savnet som kolleger, men at han aldri har ansatt en umistelig person.

Les også

XXL-sjefen med stikk til shorterne under kvartalspresentasjonen

– Det er ingen panikk her, sjappa går av seg selv. Vi har en uvanlig stor ledergruppe på 16 personer, så vi er ikke avhengige av spesifikke personer for dag-til-dag-oppgaver, sier XXL-sjefen, som sier det er løsninger på vei.

– Men dette er vel flinke folk som er vanskelige å erstatte?

– Det er alltid vanskelig å erstatte flinke ledere, men vi er en veldig attraktiv arbeidsplass og er blant annet inne i en prosess rundt finansdirektør-stillingen som vi har hatt stor pågang på fra søkere, sier Steenbuch.

Også retail-ekspert Mueller mener at folk må få lov til å bytte jobb, men påpeker at timingen er bemerkelsesverdig.

– En viss grad av utskiftning er naturlig, spesielt i vekst, endring- og konsolideringsfaser. Men et konsern i en ledende posisjon som XXL er helt avhengig av stabilitet for å holde momentet og sikre fokus på virksomhetskritiske verdidrivere. Det er vanskelig når man mister nøkkelpersoner som de har gjort nå.

Midlertidige ledere

XXL har ikke offisielt annonsert noen midlertidige ledere for hverken finans, innkjøps- eller nettdirektøren.

– Er det rart at selskapet ikke har uttalt at noen tar over stillingene midlertidig?

EKSPERT: Reidar Mueller i Varde Hartmark regnes som en av Norges fremste varehandelseksperter.

Foto: Varde Hartmark

– Ja, det er overraskende at de ikke velger å sette inn noen midlertidige ledere men det kan være flere årsaker til det, noe vi ikke har innsikt i.

XXLs Steenbuch sier selv at det finnes nok kompetanse i ledergruppen til å håndtere situasjonen, og at alle som har varslet sin avgang, har gjort det godt i forveien av siste dag på jobb.

Mueller tror det blir tøft å erstatte nettdirektøren.

– Spesielt vanskelig blir det å erstatte nettsjefen. XXL har gjort en utrolig god jobb på nett, og gode teknologisjefer sitter ofte komfortabelt andre steder og er utfordrende å rekruttere.

Les også

– Overraskende at de må sparke så mange

Les også

Norske bedrifter skremmes ikke av Facebook-skandalen

Les også

XXL-gründer solgte villa for 32,5 mill.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. XXL
  2. Netthandel

Flere artikler

  1. XXL-sjefen går av etter nytt tøft kvartal

  2. Ekspert: Tidemandsen-comeback i XXL ikke et godt tegn

  3. XXL-direktør angret på exit: – Den verste beslutningen jeg har tatt

  4. Annonsørinnhold

  5. XXL klager på været: Slik er Steenbuchs perfekte vinter

  6. Slutter etter 11 år på topp: – Lenge siden jeg har vært motivert