Laksetopp tror på flere Chile-selskaper på Børsen: – Vi banet veien

Børsferskingen Salmones Camanchaca tror også andre sjømatselskaper fra Chile kan finne veien til det norske markedet. Det er interesse, bekrefter Oslo Børs.

STOR PÅ LAKS: Chile er verdens nest største produsent av laks. Her fra et lakseklekkeri i det søramerikanske landet.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Vi banet veien for chilenske lakseoppdrettere, for tilgangen til det største kapitalmarkedet for sjømat i verden, Oslo, sier Ricardo Garcia til E24.

Han er visestyreleder i den chilenske lakseoppdretteren Salmones Camanchaca, som ble notert på Børsen tilbake i februar.

Tirsdag var Garcia og finansdirektør Daniel Bortnik tilbake i Oslo for å legge frem resultatrapporten for første kvartal.

I det norske markedet er sjømat en viktig sektor, der blant annet verdens største lakseoppdretter Marine Harvest er notert. Med Salmones har sektoren også fått et tilskudd fra industrien i Chile, et av de dominerende landene for oppdrett av laks.

Les også: Sjømatbransjen frykter «oljeskatt» etter eventyrlige år

Tror andre kan følge

Garcia tror andre chilenske sjømatselskaper kan følge etter Salmones.

– Jeg tror det kan bli kopiert i fremtiden. Vi viste ikke bare veien, i form av dobbel notering i Santiago og Oslo, men gjorde også det harde arbeidet med å besøke hundrevis av investorer, og validerte den chilenske industrien, sier han.

Les også

Håper amerikanerne bytter ut burger og pommes frites med laks

Allerede er det kjent at konkurrenten AquaChile, landets største lakseoppdretter, har lagt planer om en kapitalinnhenting og notering i Oslo.

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs bekrefter at det er interesse for børsnotering i Oslo blant chilenske lakseoppdrettere og sjømatselskaper. Representanter fra Børsen har også vært i Chile for å møte noen av selskapene.

Det har imidlertid ikke kommet noen konkrete noteringssøknader, og Aase understreker at man ennå ikke vet om noen vil velge Oslo Børs, eller børsnotering.

Les også: DNB Markets hjelper chilenske oppdrettere til Oslo Børs

Som i Norge har også næringen i det søramerikanske landet hatt sine utfordringer. En oppblomstring av alger sørget for at lakseproduksjonen i Chile fikk en knekk for halvannet år siden, men siden den gang har produksjonen kommet tilbake.

Ifølge tall fra analyseselskapet Kontali er det ventet at Chile vil produsere 606.700 tonn laks i år, opp fra 579.100 tonn i fjor. Til sammenligning er laksetilbudet fra Norge ventet å stige til 1,279 millioner tonn, mens estimatet for verdens produksjon i år er på 2,389 millioner tonn.

saken fortsetter under

TALLSLIPP: Visestyreleder Ricardo Garcia i Salmones Camanchaca la frem resultatrapporten for første kvartal tirsdag.

Fornøyd med kurshopp

Ifølge Garcia har selskapet for tiden rundt 650 investorer i Oslo, noe han sier er stort for et selskap som Salmones Camanchaca.

– Vi har vist at vi kan oppdrette laks på en bærekraftig måte i Chile, investorsamfunnet bekreftet det, sier han.

Salmones-toppen sier seg også fornøyd med markedsutviklingen i kjølvannet av noteringen. Da lakseselskapet gikk på børs skjedde det til en kurs på 42 kroner. Deretter har aksjen steget til 55 kroner per tirsdag, en oppgang på 31 prosent.

– På grunn av det er investorsamfunnet fornøyd med Salmones Camanchaca, fastslår Garcia.

– Det er også viktig, fordi hvis du kommer til markedet, det første chilenske lakseselskapet som kommer til Oslo, og du gjør det dårlig etterpå, vil folk få en vond smak i munnen. I motsetning til det har Salmones Camanchaca etterlatt en søt smak, sier han.

Les også

Marine Harvest tjente halvannen milliard

Varsler kraftig vekst

I første kvartal doblet Salmones Camanchaca slaktevolumet sammenlignet med første kvartal i fjor, noe som drev opp inntektene med 56 prosent til 80,6 millioner dollar.

I samme periode var brutto driftsresultat (EBITDA) omtrent uendret på 18,5 millioner dollar, men fra lakseoppdrett alene økte EBITDA med 16 prosent til 16 millioner dollar.

I motsatt retning trakk prisutviklingen. Per kilo hel laks var snittprisen på 6,3 dollar i kvartalet, noe som er 13 prosent lavere enn i fjorårsperioden da prisene var rekordhøye.

Deretter har prisene hatt en positiv utvikling, ifølge Salmones-toppen.

– Etter at vi avsluttet kvartalet ser vi en svært positiv og gunstig dynamikk i prisene. En kombinasjon av lavere tilbud og sterkere etterspørsel enn ventet har gjort at prisene har steget over en dollar siden vi gikk på børs tidlig i februar, sier han.

Selskapet har tidligere leid ut noen av sine oppdrettslokaliteter, men vil nå benytte denne kapasiteten selv for å vokse. Målet er å gå fra et slaktevolum på rundt 35.000 tonn hel fisk i 2017 til rundt 60.000 tonn i 2020 eller 2021, ifølge Garcia.

Les også

Vinterkulde gir lakseprishopp og børsrally

Les også

Gustav Magnar Witzøe får én milliard i Salmar-utbytte

Les også

Utreder ny oppdrettsskatt: Lakseaksjene faller

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Laks

Flere artikler

  1. – Kinas andel av vårt salg kan dobles

  2. Oslo-noterte Salmones Camanchaca: Vil bli karbonnøytral innen 2025

  3. Betalt innhold

    Chilensk gigant er fornøyd med børsmottakelse i Norge

  4. NRS med kraftig coronafall i fjerde kvartal, vil likevel betale utbytte

  5. Norway Royal Salmon med kraftig resultatfall i tredje kvartal