Inngår milliardforlik om selvkjørende biler

Uber har gått med på å betale 245 millioner dollar, tilsvarende 1,9 milliarder kroner, til Waymo etter anklager om at de stjal teknologi for selvkjørende biler fra Alphabets bilprosjekt, melder Bloomberg.

MILLIARDFORLIK: Uber og Waymo kom omsider til enighet om et beløp i den betente striden om teknologien bak selskapenes selvkjørende biler.
Publisert: Publisert:

Waymo krevde innledningsvis 2,6 milliarder dollar, tilsvarende 20 milliarder norske kroner, av Uber for det de omtalte som et «kalkulert tyveri» av deres teknologi for selvkjørende biler.

Summen endte langt lavere, på 245 millioner dollar, tilsvarende 1,9 milliarder kroner, sier kilder som kjenner saken til Bloomberg.

Googles morselskap Alphabet saksøkte Uber for ett år siden og fremmet krav om erstatning for det de hevdet var «et kalkulert tyveri» av deres teknologi.

Alphabet har lenge hatt et bilprosjekt kalt Waymo. Uber har tatt opp konkurransen og utvikler selvkjørende biler under navnet Otto.

– Otto og Uber har tatt Waymos åndsverk slik at de kunne slippe unna risikoen, tiden og kostnadene ved å utvikle sin egen teknologi, het det i søksmålet.

Les også

Uber-gründeren lovet å aldri selge – kan kvitte seg med aksjer for 1,4 milliarder dollar

Anklaget tidligere ansatt

Waymo har anklaget Anthony Levandowski, som tidligere jobbet for dem, for å ha lastet ned mer enn 14.000 såkalt topphemmelige filer fra en Waymo-server i desember 2015, før han startet opp Otto, som Uber altså senere kjøpte opp. Waymo mener Levandowski var i samtaler med Uber allerede før han sluttet hos dem, ifølge CNBC.

Materialet skal ha vært verdt over 5 milliarder kroner.

– Vi har kommet til en enighet med Uber som vi mener vil beskytte Waymos åndsverk nå og inn i fremtiden, sier en talsperson for Waymo ifølge CNN.

– Vi tror fortsatt ikke at forretningshemmeligheter fant veien fra Waymo til Uber, men tar nå skritt sammen med Waymo for å sikre at vår LIDAR og vår programvare utelukkende bygger på vårt eget gode arbeid, sier Uber-sjef Dara Khosrowshahi.

Den såkalte LiDAR-teknologien gjør at en bil kan skanne sine omgivelser med laser-sensorer, noe som er avgjørende for en selvkjørende bil.

Les også

Krever Uber-rabatt etter skandale

Les også

Frykter neste finanskrise kan bli verre

Les også

WSJ: Uber etterforskes for korrupsjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om