Iota vil utvikle teknologi sammen med bilgiganter

Verdens største bilprodusenter ønsker at bilene deres snakker med hverandre, med ladestasjoner og med andre maskiner, og slår seg blant annet sammen med stiftelsen Iota Foundation. 

NY TEKNOLOGI: BMW er et av bilkonsernene som skal samarbeide med Iota Foundation, og en rekke andre teknologiselskaper og bilprodusenter om å utvikle fremtidens mobilitet.

Foto: AFP PHOTO / TOLGA AKMEN
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Vi ønsker å bygge en standard for mobilitet og hvor maskiner snakker til hverandre. Helt på lik linje med hvordan dagens standarder for Internett fungerer i dag, sier driftsdirektør i Mobi, Dave Luce, på telefon fra Silicon Valley.

Selskaper som Groupe Renault, BMW, Ford, General Motors er en del av samarbeidet Mobility Open Blockchain Initiative (Mobi) som nylig ble lansert. Målet er et samarbeid hvor bil- og teknologiselskaper skal utvikle løsninger for bilindustrien med fokus på distribuerte databaser og blokkjedeteknologi.

Også stiftelsen bak den «norske» kryptovalutaen Iota har blitt en del av Mobility Open Blockchain Initiative (Mobi), et samarbeid hvor bil- og teknologiselskaper skal utvikle løsninger for bilindustrien.

– Vi bistår som en teknologipartner, og vil wbli sammenlignet med andre teknologier som også deltar i initiativet, sier direktør for forretningsutvikling i stiftelsen Iota Foundation, Willfried Pimenta.

En av Iotas grunnleggere er norske David Sønstebø.

Les også

Norske spillveteraner med Funcom-bakgrunn lager kryptospill

Biler som snakker med hverandre

Mobi ble annonsert for første gang i Dubai under konferansen Future Blockchain Summit.

Den tradisjonelle bilindustrien blir i større grad utfordret av nye selskaper, både når det kommer til elbiler og programvare for selvkjørende biler, og har den siste tiden sett til hverandre for å forsvare sin posisjon i markedet, hvor Mobi er en sentral aktør.

– Vi ønsker å bygge en standard for mobilitet og hvor maskiner snakker til hverandre. Helt på lik linje med hvordan dagens standarder for Internett fungerer i dag, sier Luce.

Det er flere selskaper som bistår med teknologi, hvor Iota er en av disse aktørene.

– I løpet av året er målet å utvikle en standard for gjenkjenning av kjøretøy ved hjelp av blokkjedeteknologi, noe man er helt avhengig av å ha på plass for å bygge videre på teknologi for blant annet selvkjørende biler.

Mobi startet ved at grunnleggeren Chris Ballinger, som har jobbet en årrekke i Toyota, snakket løst med sine egne bransjekontakter etter å ha fått øynene opp for blokkjeder.

– Steve har gode kontakter i bilselskapenes R&D-avdelinger og begynte helt uformelt å prate om hvordan selskapene kunne utvikle teknologi på blokkjeder i bilindustrien. Etter hvert begynte selskapene å innse at det ga mer mening å gjøre dette sammen enn hver for seg, sier Duce og fortsetter:

– Om det er Iota- eller Ethereum Foundation som står for teknologien er det samme for oss, men vi er veldig takknemlige for å ha dem og alle de andre selskapene om bord.

Tror løsningene kan testes i Norge

Til tross for at selskapene kommer sammen i Mobi for å samarbeide om en felles standard for renere, mer effektive og billigere mobilitet, tror Pimenta i Iota Foundation at det også kan oppstå når gigantiske konserner kommer sammen.

– Mobi springer ut av Silicon Valley med globale ambisjoner, men jeg tror nok at geografiske elementer kan komme til å påvirke mange av aktørene, sier Willfried som forklarer at spesielt de store bilselskapene har mange ulike agendaer og utfordringer som teknologiselskaper ikke trenger å vurdere, sier han.

Pimenta legger til at iota ser på dette med globale øyne.

– Mobilitet er en av de første sektorene som vil ta blokkjedeteknologi og distribuerte databaser fra å handle om bitcoin til å handle om tradisjonelt næringsliv.

KRYPTODIREKTØR: Direktør for forretningsutvikling i stiftelsen Iota Foundation, Wilfried Pimenta de Miranda, er eneste ansatte i Norge. Herfra jobber han med å overbevise norske selskaper om at dataen deres kan være en gullgruve på det åpne markedet.

Foto: Sindre Hopland
Les også

Element åpner for flere kryptovalutaer – men vet ikke når

Iota-lederen mener at Norge kan bli et sentralt land for testing av nye produkter utviklet gjennom Mobi og ellers innenfor mobilitet.

– Vårt syn er at Norge kan være et bra testland for fremtidens mobilitetsteknologi, fra selvkjørende biler til smarte ladere til elbiler. Norge har høy penetrasjon når det kommer til elbiler, høy digital adopsjon og betalingsvilje, sier han og oppfordrer videre:

– Vi er nødt til å få store selskaper til å teste bilene sine i Norge.

Pimenta sier at Sverige er langt foran Norge, og at de for tiden utvikler en smart-landsby sammen med Obo, Sveriges svar på Obos.

Torsdag koster kryptovalutaen iota 2,36 dollar (19,06) og har en markedsverdi på 171 millioner dollar (1,38 mrd. kroner), ifølge Coinmarketcap.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Digital valuta

Flere artikler

  1. – Målet er å få dette til å fungere i den virkelige verden

  2. – Da jeg hørte hvordan bankfolk snakket om bitcoin, gikk det opp for meg

  3. Ketil Solvik-Olsen inn i selskap som skal løfte transportgründere

  4. Apple kjøper selskap med teknologi for selvkjørende biler

  5. Toyota tar opp kampen med bilimportørene om bildeling – går sammen med Bilkollektivet