Norske Skog utsetter fristen for redningsplanen – enda en gang

Først kom meldingen om at styret i datterselskapet ikke kunne støtte nok en utsettelse av fristen for redningsplanen. Halvannen time senere godtok det likevel å skyve fristen til mandag.

NY UTSETTELSE: Styreformann Christen Sveaas arbeider for å redde Norske Skog.
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Kreditorene er fortsatt ikke enige, og den gjeldstyngede papirprodusenten utsetter fristen for redningsplanen, denne gangen til mandag 9. oktober klokken 17.

Først kom imidlertid meldingen om at styret i datterselskapet i Norske Skog AS ikke støttet forlengelsen.

Det er i Norske Skog AS at fabrikkene ligger, og det er i Norske Skog AS at de såkalt sikrede kreditorene skiftet styre, med Sven Ombudstvedt som styreleder.

De sikrede kreditorene har sin pant i dette datterselskapet.

– Situasjonen er uoversiktlig fordi styret i Norske Skog AS, der de sikrede obligasjonseierne har flertall, har sagt nei til forlengelse, uttalte konsernsjef i morselskapet Norske Skogindustrier ASA, Lars Sperre, i en kommentar til E24.

– Det stemmer at vi innen fristen 1700 CET ikke lykkes å få støtte for ASA-styrets forslag om fristforlengelse fra AS-styret hvor de sikrede kreditorene har to styrerepresentanter, bekrefter Norske Skogindustrier ASAs styreleder Christen Sveaas i en e-post til E24.

– Hvilke konsekvenser har dette?

– Akkurat nå er det litt uklart.

– Har obligasjonseierne tiltrådt pantet?

– Nei, det er en lang prosess, skriver Sveaas.

Rett før klokken 19 fikk E24 kontakt med Ombudstvedt, som opplyste om at styret i Norske Skog AS nå likevel har godtatt utsettelsen.

– Det var praktiske årsaker til at man ikke fikk godtatt utsettelsen med en gang, sier Ombudstvedt til E24.

Les også

Dette står på spill i Norske Skog

Fortsetter dialogen

Han bekrefter at samtalene fortsetter, men vil ikke garantere at man vil komme til en løsning mandag.

– Dette gir rom for ytterligere forhandlinger, så håper vi selvsagt på en snarlig løsning, forteller Ombudstvedt.

Styret i morselskapet vil bruke de neste dagene til å fullføre forhandlingene med kreditorgruppene for å samle støtten som kreves for å komme til en felles løsning til refinansiering, skriver Norske Skog.

Om dette arbeidet lykkes, skal det legges frem et revidert redningsforslag med støtte fra store kreditorgrupper, skriver Norske Skog.

– Vil vi fortsette dialogen med de usikrede og sikrede obligasjonseierne over de neste dagene for å se en om felles refinansieringsløsning fortsatt kan oppnås, sier Sveaas i meldingen.

Flere utsettelser

Meldingen fra Norske Skog kommer etter flere utsettelser.

Først ble forhandlingsfristen fredag utsatt til tirsdag denne uken, for å gi kreditorene mer tid til å forhandle seg frem til en felles løsning i striden om verdiene i den gjeldstyngede papirprodusenten.

Deretter ble fristen utsatt igjen, til torsdag klokken 17, altså i dag. Enda en gang ba altså Norske Skog-styreleder Christen Sveaas om mer tid.

Kreditorgruppene har imidlertid ikke klart å bli enige.

Etter at Norske Skog-styret la frem et forslag med støtte fra flertallet av sikrede kreditorer 18. september ble det raskt klart at flertallet av de usikrede långiverne ikke aksepterte fordelingen.

De kom på banen med sitt eget forslag der de kom bedre ut. Forslaget ble imidlertid blankt avvist av de sikrede kreditorene.

I en ny børsmelding torsdag kveld understreker Norske Skog at fristen for det originale forslaget er utløpt, men dersom forhandlingene blir suksessfulle vil et oppdatert forslag bli kjent.

Kjemper om verdiene

Kampen mellom de såkalt usikrede og sikrede kreditorene handler om hvor store eierandeler gruppene blir sittende med etter at Norske Skog er refinansiert og gjelden på ni milliarder kroner er kraftig redusert.

Kreditorene som har gitt lån til Norske Skog kan i grove trekk deles opp i to grupper – de som har pantesikkerhet, altså de sikrede kreditorene, og de som ikke har pantesikkerhet, altså de usikrede kreditorene.

Den førstnevnte gruppen sitter høyere i rangordenen fordi den har pant, noe som betyr at den har rett til å ta over fabrikkene i en konkurs.

Les også

Norske Skog på overtid av overtiden: – Håper for driftens skyld at det blir avklart snart

Som E24 skrev i forrige uke er imidlertid ikke de usikrede kreditorene en ensartet gruppe, og enkelte kan ha grunn til å ta sjansen på at de ikke taper alt ved en konkurs.

Selv har Sveaas vært krystallklar på at kreditorene må bestemme seg raskt, hvis ikke er alternativet en komplisert konkursprosess der de pantsikrede kreditorene overtar alt.

Tung gjeld i fallende papirmarked

I tillegg til den tyngende gjelden, der mye stammer fra papirprodusentens oppkjøpsraid på slutten av 90-tallet, har Norske Skog slitt med fallende papirmarkeder i lengre tid.

Les mer: Fra pengemaskin til gjeldskrise

Norske Skog har understreket at selskapets fabrikker har en lønnsom drift, men at gjeldsbyrden og rentebetalingene er for høye.

Norske Skog er stor på produksjon av avis- og magasinpapir, og har i dag totalt syv papirfabrikker i Europa, Australia, New Zealand. De to norske anleggene Skogn og Saugbrugs har rundt 800 ansatte, ifølge selskapets hjemmeside.

Få nyhetene først!

Last ned mine 24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Les også

Norske Skog-fabrikkene kan bli solgt på auksjon

Les også

– Ledelsens og panthavernes forsøk på å stjele selskapet

Les også

Grunnla Norske Skog – blir sittende igjen med smuler

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog
  2. Dagens Industri

Flere artikler

  1. Norske Skogs skjebne kan avgjøres i dag

  2. – Vi trenger ekstra tid

  3. – Hvis de usikrede kreditorene sier nei er det over

  4. Norske Skog utsetter nytt redningsforslag – enda en gang

  5. Norske Skog utsetter fristen for redningsplanen