Analytiker om kraftig børsfall: – Er det 2008 en gang til?

De europeiske børsene falt kraftig mandag, og flere ligger nå på det laveste nivået siden høsten 2014.

BEKYMRET: En trader på tyske Dax ser ut til å være preget av den tunge børsdagen.
Publisert:

Den tyske DAX 30-indeksen hadde sunket 2,8 prosent på ettermiddagen. Samtidig falt FTSE 100 i Storbritannia 1,9 prosent og den franske indeksen CAC 40 2,5 prosent.

På Oslo Børs var nedgangen enda kraftigere, og Hovedindeksen endte dagen ned 4,39 prosent.

Følg utviklingen i E24s aksjelive!

Den felleseuropeiske indeksen FTSEurofirst 300 sank 2,6 prosent til det laveste nivået siden 2014. Etter børsfall på flere kontinenter store deler av perioden siden nyttår begynner enkelte investorer å se likhetstrekk med starten på finanskrisen.

– Flere og flere spør: Er dette 2008 en gang til? sier senioranalytiker Owen Callan fra selskapet Cantor Fitzgerald til nyhetsbyrået Reuters.

Bekymret for storbanker

Også oljeprisen faller mandag, og prisen på nordsjøolje hadde på ettermiddagen sunket nærmere 1 prosent til 34 dollar fatet.

Kinas økonomiske problemer og frykt for en ny, global økonomisk oppbremsing trekkes fram som årsaker til børsfallet. I tillegg skal investorene være bekymret for situasjonen til noen av verdens største finansselskaper. Negative renter i flere land og bøter for tidligere brudd på lover og regler har svekket inntektene til flere storbanker.

Mange bankaksjer ligger nå på det laveste nivået på flere år, og HSBC og BNP Paribas falt mandag henholdsvis 3,5 og 4,5 prosent.

– Folk er bekymret for den globale økonomien, og nå begynner vi særlig å se på bankene, sier Callan.

Greske banker stuper

I Hellas er situasjonen langt verre enn i resten av EU, og her hadde bankaksjene falt 20 prosent midt på dagen mandag. Nedgangen bidro til et bredere børsfall på 7 prosent, og kom i tillegg til de 24 prosentene som bankaksjene sank i forrige uke.

Bankene hadde steget noe på børsen siden en rekapitalisering i desember, et halvår etter at de nesten gikk over ende under konflikten den greske regjeringen og landets kreditorer.

Fortsatt er det strid mellom regjeringen og kreditorene i EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om en planlagt pensjonsreform. Representanter for långiverne besøkte Aten i forrige uke for å vurdere hvordan landet overholder sine låneforpliktelser.

Titusener av mennesker deltok i en demonstrasjon mot pensjonsreformen i Aten torsdag.

Les også

Ordbok: Her er børsordene du må kunne

Les også

Seadrill-ras på knallrød Oslo Børs:
– Nå er det krisestemning blant aksjonærene

Les også

Dette er årets flopper og topper på Oslo Børs

Publisert:

Her kan du lese mer om