Stor oversikt: Slik påvirker brexit aksjene på Oslo Børs

Markedene svinger i kjølvannet av EU-avstemningen i Storbritannia. Slik kan Oslo Børs bli påvirket, sektor for sektor.

OPP OG NED: Brexit-avstemningen har gitt til store utslag for enkelte av aksjene på Oslo Børs, mens andre påvirkes i mindre grad.
 • Anders Park Framstad
 • Johan Nordstrøm
 • Cecilie Storbråten Gjendem
 • Bendik Støren (Bergens Tidende)
 • Jan Lilleby
Publisert:

Britenes «nei» til fortsatt EU-medlemskap sendte bølger gjennom finansmarkedene. I Oslo falt børsen umiddelbart over 35 poeng, og i valutamarkedet svekket pundet seg betydelig, samtidig som oljeprisen dro med seg kronen i tilsvarende retning.

Utviklingen i etterkant av avstemningen har vært blandet. Oslo Børs henter seg tirsdag noe inn igjen, men Hovedindeksen er fortsatt ned rundt 3,7 prosent sammenlignet med nivået ved stengetid torsdag.

Blant «taperaksjene» i perioden finner man blant andre flyselskapet Norwegian og livsforsikringstilbyderen Storebrand – ikke uten grunn.

E24 har snakket med en rekke kilder for å oppsummere hvordan brexit-avgjørelsen kan påvirke de ulike aktørene som til daglig har tilhold på Oslo Børs.

Olje og oljeservice

For den største sektoren på Oslo Børs ser det ut til at de direkte brexit-effektene er relativt begrenset. Eksempelvis er børslokomotivet Statoil ned omtrent to prosent sammenlignet med sluttkurs torsdag – altså et mindre fall enn det bredere markedet.

Oljeprisen har kommet ned noen dollar, men det er ikke snakk om noen dramatisk endring.

Saken fortsetter under grafen ...

NEDTUR: Grafen viser utviklingen på Oslo Børs de siste fem dagene. Fredag 24. var første handelsdag post brexit-avstemningen.

– Det er vanskelig å se noen direkte effekt for oljeservice. Aker Solutions og Subsea 7 har omtrent ti prosent av omsetningen fra Storbritannia, men har både kostnader og inntekter der borte, så det er en ganske marginal effekt, sier analysesjef Chr. Frederik Lunde i Carnegie til E24.

Utover dette mener han at enkelte selskaper kan merke mindre kredittvillighet.

– Man kan frykte at en rufsete børs kan føre til at bankene kommer under press og blir mer restriktive på utlån, hvilket kan være dårlig for selskaper som skal restrukturere, som PGS og Seadrill, sier Lunde, og viser til at dette kan være årsaken til større bevegelser for førstnevnte.

Det er i seg selv usikkert i hvilken grad brexit vil kunne påvirke oljeprisene. Man kan i teorien se for seg at svakere global vekst, og muligens også en sterkere dollar, vil kunne legge en demper på oljeprisoppgangen.

Hvor stor denne effekten blir, er imidlertid uklart.

«Vi tror ikke det vil ha noen betydelig effekt på veksten i oljeetterspørselen, men det vet egentlig ingen, og vi kommer ikke til å få vite det på lenge. Dermed har vi informasjon om en mulig nedsiderisiko i oljemarkedet som muligens kan påvirke etterspørselssiden, men det er vanskelig å kvantifisere og dermed ytterligere én usikkerhetsfaktor blant mange», skriver råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i en kommentar.

Oljeprisen har falt 5,1 prosent fra torsdag kveld. Spotprisen på et fat brentolje er i skrivende stund 48,53 dollar.

Saken fortsetter under grafen ...

NEDTUR: Grafen viser utviklingen i oljeprisen siden midten av forrige uke.

Finans

Innen finanssektoren har man sett store utslag de siste dagene. Både fredag og mandag falt for eksempel den britiske storbanken Barclays over 17 prosent, før den stiger 4,72 prosent i dagens handel.

Også i Norge har DNB-aksjen fått antydning til juling. Denne er ned 8,2 prosent fra torsdag til 98 kroner per aksje.

Les også

Nå forsvinner bankjobbene fra Storbritannia: Disse kan bli Europas nye finanssentrum

– Det er usikkerhet rundt de potensielle effektene, primært knyttet til smitte til andre land og hva konsekvensene av dette kan bli, sier bankanalytiker Nils Christian Øyen i Sparebank1 Markets.

På spørsmål om det er usikkerhet rundt brexit og EUs videre skjebne eller faktorer som lavere renter som preger sektoren, sier han følgende:

– Lave renter har plaget rentenettoen i bankene lenge, og enda lavere renter vil fortsette å gjøre dette. Det er nok ikke primærdriveren – det er nok andre ting som betyr mer – men det bidrar negativt.

Kollega Bengt Kirkøen i Swedbank påpeker at utslagene sett over tid ikke er spesielt dramatiske, selv om bevegelsene de siste dagene har vært store. DNB har de siste månedene beveget seg i et intervall fra 95 til 108 kroner, og er fortsatt innenfor dette.

– Jeg tror du kan legge alt sammen. Det er usikkerhet rundt fremtiden til det meste som slår inn, alle er usikre på hvor veien går videre, sier han om årsak.

En av taperne på Oslo Børs i kjølvannet av brexit-avstemningen er Storebrand, som har falt 12,4 prosent til 30,3 kroner per aksje.

– For Storebrands del slår lavere rentenivå rett inn i solvensgraden deres, og dermed mulighetene for hva de kan investere i fremover. Det er en umiddelbar negativ effekt, sier Kirkøen.

Når det kommer til Gjensidige, er effekten mindre. Kirkøen viser til at kredittspreadene foreløpig har endret seg lite.

– Så langt er det ikke noe drama, sier han.

Saken fortsetter under bildet ...

DÅRLIG STEMNING: Det var en skikkelig blåmandag i Londons finansdistrikt City etter brexit-avstemningen.

Luftfart

En av aksjene som virkelig har skilt seg ut med negativt fortegn, er flyselskapet til Bjørn Kjos. Tross en liten rekyl tirsdag er Norwegian-aksjen ned over 17,8 prosent siden før avstemningen.

– De dette virkelig slår for, er Norwegian, sier analytiker Karl Johan Molnes i Norne Securities.

Han trekker frem at Gatwick utenfor London har blitt en viktig «hub» for selskapet, men at kundene som benytter denne i hovedsak reiser ut fra Storbritannia. Her kan svekkelsen av britiske pund være en faktor.

Molnes tror i tillegg at brexit kan være et skudd for baugen for selskapets USA-lisenssøknad.

– Dette svekker håpet om at England tvinger gjennom at de skal kunne få lov til å fly mellom USA og EU med sin lavprismodell, sier han.

Analytiker Hans Erik Jacobsen i Swedbank viser ellers til at dollaren har steget i kurs.

– Det er klart at styrkelsen av dollar mot europeiske valutaer vil øke kostnadene til europeiske flyselskaper. De kjøper jetfuel i dollar og leaser fly i dollar, så når dollaren styrker seg vil driftskostnadene øke, sier Jacobsen.

Les også

Globale markeder tapte 25.000 milliarder etter brexit-ja

Sjømat

Hos verdens største oppdrettsselskap fortviler man ikke over at britenes kalde EU-skulder.

– For Marine Harvest er brexit 90 prosent positivt, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog til E24.

Dette skyldes at laksen Marine Harvest selger i Storbritannia i all hovedsak produseres på øyene. Samtidig får selskapet «drahjelp» fra valutamarkedet.

– Vi blir mer konkurransekraftige på pris takket vare at både kronen svekker seg og at pundet svekker seg, sier Aarskog.

Norge eksporterte i fjor sjømat for 5,1 milliarder kroner til Storbritannia, som er vårt fjerde største marked. For andre selskaper i sjømatnæringen kan dermed brexit være mindre godt nytt – kroneeffekten til tross.

Saken fortsetter under bildet ...

MER KONKURRANSEDYKTIG: Marine Harvest-sjef Alf Helge Aarskog.

Industri

Også den tradisjonelle norske fastlandsindustrien blir påvirket av brexit gjennom utslagene i valutamarkedet.

OPTIMIST: Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds.

– Den kanalen der selskapene påvirkes i det korte bildet er valutaen, og de selskapene som påvirkes er de som er eksportrelatert, sier analysesjef Roger Berntsen i Netfonds, og viser til at kronen har svekket seg mot euro og dollar som en følge av kapitalflukt fra pund til såkalte «trygge havner».

Dette gir utslag for spesielt fiskeaksjene, men også for selskaper som Yara og Hydro.

– Dette er eksportbedrifter som drar nytte av en svakere krone. Men et selskap som Hydro er også følsomt for svingninger i markedet, sier Berntsen.

Analysesjefen mener at situasjonen i markedet vil normaliseres over sommeren, og tror at Oslo Børs kan havne i førersetet på vedvarende bedring i oljeprisene. For Hydro og Yaras del er det imidlertid faktorer som ikke er så positive.

– Man må huske på at både Hydro og Yara, som tidligere var ett selskap, er preget av én underliggende negativ faktor, og det er at Kina subsidierer både gjødselproduksjonen i Kina og aluminium. Det gjør noe med den underliggende prisingen og er de to selskapenes største problem.

Konsum

Et selskap som har blitt trukket frem av flere i forbindelse med brexit, er Orkla – en typisk defensiv aksje.

Tanken bak er at selskapets inntektsgrunnlag forblir intakt selv om konjunkturene i verdens svinger – folk spiser Grandiosa selv om finanspressen tar i bruk de store bokstavene.

– Orkla er i prinsippet enda et rendyrket matselskap som går sin vante gang. Fordelen de etablerte merkevareselskapene som Orkla har, er at rentenivået er så lavt at det nesten ikke vil merkes at de setter opp prisene. Det har Orkla gjort, sier Roger Berntsen.

Les også

Norske eksportbedrifter om «brexit»: – Dette kan bli kritisk

Orkla sa før avstemningen til E24 at de ikke er kritisk eksponert mot det britiske markedet, til tross for noe virksomhet på øyen.

Telekom

Man burde ellers kunne se for seg at Telenor, i likhet med ovennevnte Orkla, er en defensiv aksje. Folk slutter ikke å ringe, sende meldinger og surfe på «wapen» selv om tidene er dårlige ute i verden.

– Telenor har imidlertid sett tøffere konkurranse på flere fronter. Det ene er at de har måttet gi fra seg litt marginer til mobilselskapene, og de påvirkes også av EUs forbud mot roamingavgifter. I tillegg sliter de med omdømmet i forbindelse med korrupsjonssaken i Vimpelcom, og med investeringen i India, sier Berntsen.

Han oppsummerer som følgende:

– Telenor har ikke vind i seilene.

Les også

Disse datoene blir viktige: Her er brexit-kalenderen

Shipping

Shippinganalytiker Bjørn Kristian Røed i Danske Bank Markets opplyser at de umiddelbare effektene er små i sektoren han dekker.

– Det er ikke noe som skjer med en gang. Vi får se hvordan det blir på sikt, men «tradingmessig» er dette foreløpig en ikke-hendelse, sier han.

FINANSDIREKTØR: – Nesten alle våre leieavtaler er inflasjonsjusterte. Skulle den norske kronen svekke seg ytterligere, vil det gi et utslag i leienivåene, sier Anders Olstad i eiendomsselskapet Entra.

Dersom man ser frem i tid, kan man se for seg at svakere vekst i Europa og mindre handelsaktivitet mellom Storbritannia og Europa kan slå indirekte inn for shippingbransjen, og da kanskje mest for bilshippingselskapene som Wilhelmsen og Höegh.

– Men jeg vil si at dette er ganske nøytralt, sier Røed.

Eiendom

– Vi våknet jo til en overraskelse, men vi sover ikke dårlig av den grunn, sier Anders Olstad, finansdirektør i eiendomsselskapet Entra.

Selskapet har 15 milliarder kroner i rentebærende gjeld. 70 prosent av gjelden er markedsbasert, med to milliarder kroner i kortsiktige sertifikater og resten i obligasjoner. Resterende lån kommer fra bankene.

– Siden fredag har risikopåslaget i gjeld sklidd ut litt. Samtidig har de lange rentene gått ned, forteller Olstad.

Hvis de økte marginene i gjeldsmarkedet ikke kommer ned, vil Entra også bli påvirket, men ikke så mye at selskapet blir veldig sårbare av den grunn.

– Vi har sikret en god del av lånene våre. Mye av vår gjeld er bundet opp i fastrenter.

– Er det slik at flere eiendomsinvestorer nå sitter på gjerdet i transaksjonsmarkedet i påvente av at risikopåslaget på obligasjonsgjeld skal komme ned?

– Nei, det tror jeg ikke. Det har ikke vært så mange gode eiendommer ute uansett det siste halve året. Det virker ikke som om aktørene har dårligere tilgang til finansiering, men at de betaler litt mer.

I tillegg nevner Olstad at en svekket krone vil kunne bidra til å løfte inntektene, i takt med inflasjonen.

– Nesten alle våre leieavtaler er inflasjonsjusterte. Skulle den norske kronen svekke seg ytterligere, vil det gi et utslag i leienivåene, sier han.

Les også

– EU vil ikke tolerere at britene plukker bare de godbitene de vil ha

Les også

EU-presidenten: – Det skal ikke bli noen som helst forhandlinger

Les også

Mæland: – Brexit skaper usikkerhet for Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. – Det er ikke nødvendigvis feil

 2. – Ville ikke satt spesielt mye av pengene mine på aksjemarkedet nå

 3. «Hvis vi våkner opp til et nei, våkner vi samtidig opp til et mulig kaos i finansmarkedene»

 4. – «Brexit» er 90 prosent positivt

 5. Slik kan du takle «brexit»-uroen i markedet