Aksjekursene falt kraftig: Aqualis, Weifa og Nel avviser innblanding i bokettersynet av Spetalen-selskaper

Skattemyndighetene har vært på besøk hos to av Øystein Stray Spetalens selskaper og har satt i gang bokettersyn. Etter mye spekulasjoner og kursfall går nå tre andre Spetalen-selskaper ut og avviser at futen har vært på besøk hos dem.

NERVØSE INVESTORER: Bokettersynet hos to av Øystein Stray Spetalens investeringsselskaper skapte børskrøll for tre andre selskaper på Oslo Børs.

Anette Karlsen NTB scanpix
Publisert:,

I åtte måneder har skattemyndighetene drevet skattejakt på Øystein Stray Spetalens investeringsvirksomhet.

I fjor startet de et fullt bokettersyn hos Saga Tankers ASA, et investeringsselskap Øystein Stray Spetalen eier 98,3 prosent av ifølge aksjonæroversikten.

I den forbindelse var skattemyndighetene også på besøk hos Spetalens investeringsselskap Ferncliff for å kopiere dokumenter og data fra servere der.

Skattejakten ble først omtalt av Dagens Næringsliv, og omhandler hovedsakelig de store fremførbare underskuddene som man sikret seg gjennom en rekke transaksjoner de siste par årene.

Les også

Skatteetaten gransker Spetalen

Fremskrevet underskudd

Spetalen kom blant annet inn på eiersiden i bioteknologiselskapet Clavis Pharma, som hadde blitt til et tapssluk.

Deretter ble Aqualis Offshore kjøpt, og deretter skilt ut i forbindelse med kjøpet av tablettprodusenten Weifa.

Selskapet Diagenic ble etter hvert til hydrogenselskapet Nel, og hadde også betydelige fremførbare underskudd.

Ved å kjøpe selskaper med store fremførbare underskudd i regnskapet, kan man spare betydelige summer i skatt, men loven legger begrensninger på hvor langt man kan gå.

NED, NED OG NED: Etter at bokettersynet hos Spetalen-selskapene Saga Tankers og Ferncliff TIH II ble kjent falt aksjekursene til tre andre selskaper der investoren er involvert. Den 6. april falt Aqualis 4,0 prosent, Weifa 6,7 prosent og Nel 9,97 prosent.

Illustrasjon: InFront / E24

Andre selskaper nyter også godt av muligheten for å kjøpe seg til en lavere skatteregning, inkludert Akers oljeselskap Det norske. Oljeselskapet har tatt over store regnskapsunderskudd som kan trekkes fra på skatten etter at de kjøpte blant andre Premier Oil og Svenska Petroleums norske virksomhet.

Les også

Spetalen-selskapet Nel investerer millionbeløp i ny hydrogenfabrikk

Aksjefall

Fra september til desember i fjor gikk skattemyndighetene gjennom innholdet på serverne, og brukte dataene som «en åpen kilde til informasjon av enhver art om enhver skatteyter», ifølge en kjennelse fra Oslo byfogdembete.

Myndighetene søkte blant annet opp informasjon om Standard Drilling, Weifa, Aqualis og Nel, ifølge kjennelsen.

Dette er alle selskaper der Spetalen har større eller mindre eierandeler i.

Standard Drilling holder til på Kypros og er dermed ikke skattepliktig her, men de siste tre er norske.

Det at norske skattemyndigheter nå sitter på en server med informasjon om Weifa, Aqualis og hydrogenselskapet Nel fikk markedet til å frykte for konsekvensene.

Etter at skattejakten og bokettersynet i Saga Tankers ble kjent, falt aksjekursene i disse tre andre Spetalen-selskapene markant den 6. april. Aqualis falt 4,0 prosent, Weifa 6,7 prosent og Nel 9,97 prosent.

Det står ingenting i kjennelsen om at skatteetaten har satt i gang noe bokettersyn hos disse tre selskapene, selv om de nå altså sitter på serverdata fra Spetalens investeringsselskap.

Les også

Lager stasjon i Sandvika: Spetalen-selskap med på hydrogen-verdensnyhet

Konsernsjef Jon André Løkke i hydrogenselskapet Nel avviser imidlertid klart at det er noe bokettersyn på gang hos dem:

– Nel har ikke hatt bokettersyn, og har ingen pågående prosess med skattemyndighetene slik det kan forstås fra gårsdagens artikkel i Dagens Næringsliv, sier Løkke til E24.

– Her i Nel er det business as usual, legger han til.

(saken fortsetter under bildet.)

HYDROGENSATSNING: Illustrasjon av den nye hydrogenstasjonen som Nel og Uno-X skal bygge på Kjørbo i Sandvika i Bærum

Tellef Dannevig / Aksel Warhuus Asplan Viak

Hos offshore- og energiselskapet Aqualis er beskjeden den samme:

– Aqualis har ikke hatt besøk av Skatteetaten og det er ikke noe bokettersyn her, sier en talsmann for selskapet til E24.

Beskjeden er den samme hos legemiddelprodusenten Weifa:

– Vi har per i dag ikke noe bokettersyn, og vi har heller ikke fått noen henvendelse fra skattemyndighetene, sier finansdirektør Simen Nyberg-Hansen i Weifa til E24.

Taushetsplikt

E24 har bedt Skatteetaten om en kommentar til bokettersynet, og om det også omfatter flere selskaper enn Saga Tankers og Ferncliff.

Etaten opplyser at de ikke kommentere konkrete skatteyteres forhold på grunn av taushetsplikten.

Les også

Dette er årets flopper og topper på Oslo Børs

Skatteetaten har selv merket taushetsplikten effekter. Den 29. mars avsa nemlig dommerfullmektig Jørgen Aas Eide ved Oslo byfogdembete en tindrende klar avgjørelse i forbindelse med bokettersynet:

KJENT VAREMERKE: Mange av oss har nok kjøpt Weifa-produkter. De lager blant annet Paracet.

Berit Roald NTB scanpix

I kjennelsen slås det fast at skattemyndighetene «forbys å foreta noen form for gjennomgåelse, sortering, søk, innsyn i eller krav om utlevering av» noen av de 820 e-postene som anses som en del av dialogen mellom Spetalen-selskapene Ferncliff TIH II og Saga Tankers, og deres advokat.

E-postene er alle funnet på serveren som skattemyndighetene kopierte, og har blitt kategorisert som taushetsbelagt i forbindelse med at Spetalens folk har gjennomgått enhver e-post som skattemyndighetene ville lese fra serveren.

Les også

Eigil og Øystein Stray Spetalen kjøpte seg inn i Birdstep: – Doblet pengene mine på 24 timer

Regning

Kjennelsen kom samme dag som partene stilte hos byfogden. Spetalen-selskapenes advokat ville nekte skattemyndighetene innsyn i kommunikasjonen mellom selskapene og sin advokat, gjennom en midlertidig forføyning.

Hva som blir utfallet av bokettersynet hos de to Spetalen-investeringsselskapene som det er bekreftet utført bokettersyn hos, er ikke kjent.

Men i mellomtiden må uansett Skattedirektoratet og Skatt øst dekke advokatregningen fra Bettina Banoun i Wiersholm, som har representert Ferncliff og Saga Tankers.

Den regningen har ifølge kjennelsen kommet opp i 53.100 kroner for 12 timers arbeid, før moms og rettsgebyrer, altså en timepris på 4.425 kroner.

Byfogden mente det kravet fremsto «som meget høyt allerede på nåværende stadium av saken», men under tvil konkluderte byfogden med at sakskostnadene var nødvendige.

Les også

Skatteetaten gransker Spetalen

Les også

Fra gull-og diamantjakt i Afrika til spansk inkasso

Les også

Frigjør 100 mill.