Tror Hellas-avtale gir opptur i Oslo

Oslo Børs ventes å stige med 0,4 prosent fra start.

FÅR KUTTET GJELDEN: Hellas' myndigheter bekrefter fredag morgen at landet får slettet mer enn 100 milliarder euro av statsgjelden. Her passerer en fotgjenger et skilt med skriften «En euro per hårklipp» i Aten torsdag 8. mars 2012.
Publisert:

Hellas har fått i havn en historisk avtale for slette av statsgjeld. Det bekrefter greske myndigheter fredag morgen.

Dermed er et viktig hinder oversteget for Europa, og Hellas rykker nærmere å få utbetalt sitt andre kriselån fra EU og IMF.

- Det er kjempepositivt at de nå ser ut til at gjeldsstruktureringen er på plass. Med det er en stor risikofaktor borte fra markedet, sier meglersjef Christian Hansen i Norne Securities til E24 fredag morgen.

- Det åpner nok litt opp, men ikke mye. I går steg markedet en god del på rykter og forventninger om at Hellas ville få den nødvendige tilslutning.

Netfonds anslår at Oslo børs vil stige med 0,44 prosent til 425,4 poeng i det handelen åpner for dagen.

I en kommentar viser Netfonds til at S&P 500-indeksen steg med 0,2 prosent etter at Europa stengte torsdag. Netfonds tror gjeldsavtalen vil gi ytterligere drahjelp fredag.

- Dette er meget positivt for den europeiske finanssektoren, og tilsvarende positivt for aksjemarkedet, heter det i kommentaren.

Opptur i Europa

Også i resten av Europa er det duket for opptur. Finansielle veddemål på børsåpningen («financial spreadbetters») indikerer at den tyske Dax-indeksen skal stige med mellom 21 og 24 poeng fra start, eller inntil 0,4 prosent.

I Frankrike ligger den franske Cac 40-indeksen an til å stige med mellom 6 og 8 poeng, eller 0,2 prosent.

Den britiske FTSE 100-indeksen spås en relativt flat start på dagen, og ventes å falle med mellom 3 og 4 poeng, eller ned 0,1 prosent.

Fokus på jobbtall

I løpet av fredagen vil blikket vendes mot USA, der amerikanske myndigheter klokken 14.30 skal legge frem sin rapport om sysselsettingen utenom landbruket, som ofte omtales som «månedens viktigste tall».

Denne ventes å vise at det ble skapt 210.000 jobber i februar, etter at sysselsettingen økte med 243.000 i januar, ifølge Reuters. Ledighetsraten ventes å ligge uendret på 8,3 prosent.

- I dag kommer nok fokus raskt til å bli rettet mot arbeidsmarkedsrapporten i USA som blir fremlagt i ettermiddag, sier meglersjefen.

Publisert: