Northlands finanssjef: - Bare å brette opp ermene

Finanssjefen i Northland gikk fra mammaperm til full krisehåndtering.

KRISE-HVERDAG: Finansjef Eva Kaijser (innfelt) er tilbake som finansjef i Northland Resources. Bildet viser selskapets malmgruve i Kaunisvaara i Nord-Sverige, som i januar trengte 2,4 milliarder kroner får å ferdigstille utbyggingen.
Publisert: Publisert:

Siden mammapermisjonen startet i fjor, har finanssjef Eva Kaijser i det kriserammede selskapet, Northland Resources, sett aksjekursen falle med 87 prosent.

Forrige uke var hun tilbake på jobb, og en «ny» arbeidsdag med krisehåndtering byr ikke Kaijser i mot.

- Det er interessant og spennende. Jeg kommer til min rett i slike situasjoner, sier Kaijser i et intervju med Dagens Industri.

Tar ikke ansvar

Selv om hun mener mannen som har vikariert i hennes sted, Peder Zetterberg, har gjort en god jobb, tar hun ikke ansvar for det som skjedde gjennom høsten og vinteren.

LES OGSÅ: Northland-nytt sender aksjen til værs

- Jeg har fulgt arbeidet fra lang avstand. Jeg har ikke deltatt i prosessen. Jeg tar ansvar for det som har skjedd etter 4. mars og fremover, men ikke tidligere. Der må jeg være tydelig, sier hun til DI.

På spørsmål om hun ikke kjente til det kraftig økende kapitalbehovet før det ble kjent for aksjemarkedet i januar i år svarer hun følgende:

- Jeg visste om det et par uker før det ble kjent på aksjemarkedet. Jeg ble informert om at selskapet gjennomførte en konfidensiell anskaffelse av kapital.

LES OGSÅ: Northland får leve videre

Hun forteller at hun fikk informasjonen fordi hun snart skulle tilbake i jobben.

- Fokuset ligger nå på å løse den nåværende krisen. Jeg har store forhåpninger om at vi løser dette. Det er bare å brette opp ermene, sier Kaijser.

Trenger kapital

Northland Resources søkte i februar om konkursbeskyttelse.

Ifølge selskapet ble beslutningen tatt på grunn av lav likviditet og for å gi selskapet muligheten til å sluttføre forhandlingene rundt en langsiktig finansiering.

Ifølge selskapet var det behov for nærmere 2,4 milliarder kroner for å sluttføre utbyggingen av malmgruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige.

LES OGÅ: Her er Northlands største kreditorer

Selskapet forklarte det uventede behovet med at driftskostnadene rundt oppstarten av gruven var høyere enn planlagt, det samme var investeringsbehovet. Videre var prisen på jernmalm lavere enn anslått.

Fredag i forrige uke meldte det kriserammede gruveselskapet at en kortsiktig finansieringsløsning er i ferd med å komme på plass.

Bonus-kritikk

Selskapets økonomiske situasjon har ikke lagt noen demper på toppledelsens godtgjørelser.

Ifølge svenske Aftonbladet har en ledergruppe på fem personer mottatt 45 millioner svenske kroner i perioden fra februar 2009 til 2011, i form av lønn, pensjon og opsjoner.

Mest har det dryppet på konsernsjef Karl-Axel Waplan, som i det aktuelle tidsrommet har tjent 14 millioner kroner. Like bak følger styreformann Anders Hvide med 13 millioner.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no