Nye europeiske storbanker under Libor-lupen

Fire av Europas største banker etterforskes for å ha deltatt i renteskandalen som kostet toppsjefene i den britiske storbanken Barclays jobben.

ETTERFORSKES: Tidliger Barclays-sjef Bob Diamond gikk av som følge av Libor-skandalen. Nå blir de europeiske storbankene Crédit Agricole, HSBC, Deutsche Bank og Société Générale etterforsket for å ha deltatt i manipulasjonen. Her er Bob Diamond fra en tidligere pressekonferranse.

CARL DE SOUZA
  • NTB
Publisert:

Etterforskere mistenker at de Barclays-ansatte som ble tatt i manipulasjon av Libor-renten i juni, sto i ledtog med ansatte i minst fire andre europeiske storbanker, skriver avisa Financial Times torsdag.

Etterforskerne undersøker nå det som skal være bevis for at ansatte i gigantbankene Crédit Agricole, HSBC, Deutsche Bank og Société Générale hadde et strategisk samarbeid, sier kilder til avisa.

Kritikk

Rentetriksingen i den britiske storbanken Barclays sendte sjokkbølger gjennom det verdensomspennende finansapparatet. Mange har siden reist debatten om regelverket er godt nok, og om sjefene som styrer det hele overhodet følger etiske retningslinjer.

LES OGSÅ:Britisk økokrim etterforsker bankskandale

Det britiske finanstilsynet FSA etterforsker sju institusjoner i tilknytning til skandalen, hvorav noen er utenlandske, sa FSA mandag.

Skandale

Barclays ble ilagt en bot på 2,75 milliarder kroner i straffeavgifter til myndighetene i Storbritannia og USA som følge av avsløringen. Avgiftene gjaldt manipulering av Libor og den tilsvarende referanserenten for eurosonen, Euribor, mellom 2005 og 2009.

LES OGSÅ: Barclays-sjefen går

Libor – London Interbank Offered Rate – er en styringsrente som bygger på rentesatsene for lån banker imellom. Ved å tilby en urealistisk lav Libor-rente, kan en bank lure markedet til å tro at den står sterkere økonomisk enn den egentlig gjør.

Både Barclays' toppsjef Bob Diamond og bankens styreleder Marcus Agius har måttet ga av som følge av skandalen.

LES OGSÅ:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Skandalebank medmilliardoverskudd

  2. RBS venter på Libor-bot

  3. Barclays-sjef får svi for rentetriksing

  4. Annonsørinnhold

  5. Deutsche Bank trikset med Libor

  6. Barclays-sjefen går