- Jeg finner ikke ord

«Verdens mest pessimistiske analytiker» ser et nytt faresignal som kan sende aksjeverdier rett ned.

SISTE BJØRNEN: Albert Edwards tror han er den siste pessimisten i meglerbransjen, og mener optimismen blant amerikanske analytikere kan være på vei nedover.
Publisert:

Investeringsstrategen Albert Edwards i Soecieté Generale, «verdens mest pessimistiske analytiker», holder fast på sitt syn om at aksjemarkedet, spesielt i USA, står foran en negativ utvikling.

- Post-boble [etter finanskrisen, journ. anm.] volatilitet vil fortsette å overraske. Denne lappen med sterkere-enn-ventet økonomiske data vil uunngåelig falle bort med bortfallet til QE2 (se faktaboks lengre ned), skriver han i en ukentlig rapport med tittelen «Words fail me».

Edwards peker på at det var slik det gikk i Japan etter at deres boble sprakk på slutten av åttitallet.

- Våre mest foretrukne ledende indikatorer viser allerede at tilbakegangen har kommet, fastslår strategen dystert.

- De tror jeg er fra Mars

En annen kjent pessimist i Societé Generale, Dylan Grice, skrev i sin forrige rapport om fordelene ved å sitte med kontanter når den forventede avkastningen på aksjer ser så dårlig ut som den gjør nå.

- Denne typen språk er en forbannelse for mesteparten av kjøpssiden [de som mener man bør kjøpe aksjer]. Faktisk har det ingen mening i den investeringsverdenen vi nå lever i, kommenterer Edwards, og fortsetter.

- Nå som jeg har fylt 50, forstår jeg mer og mer at mitt pessimistiske språk («my language of bearishness») rett og slett ikke gjenkjennes av de yngre forvalterne jeg møter, som ser på meg som jeg kommer fra Mars.

- Analytikeroptimismen faller

Investeringsstrategen fortsetter å ha et negativt syn på aksjer og et positivt syn på statsobligasjoner, til tross for at de gir liten avkastning på lang sikt.

Han påpeker at han fortsatt bruker de utprøvede og trygge verktøyene han alltid har støttet seg på.

- Derfor er det verdt å merke seg at til tross for nok en humbug-runde med innrapporteringer, hvor analytikere har latt seg manipulere av selskapene, har våre foretrukne målinger av år-til-år-endringer i analytikeroptimisme startet å falle bratt, akkurat som de gjorde i den forrige lommen med overraskende svak vekst, skriver Edwards.

- Investorer bør være varsomme

Strategen viser til en sammenheng mellom OECDs ledende indikator for global vekst og amerikanske analytikeres syn på fremtiden.

Hans grafiske sammenligning viser at mer oppgang i analytiker-optimismen ofte følges at en styrket OECD-indikator.

Nå har imidlertid utviklingen i optimismen falt ned mot null.

- Nivået til analytiker-optimismen ser ut til å være på vei ned (dog fra høye nivåer) og endringen i optimismen, som vi mener er en god ledende indikator, har også falt bort, skriver Edwards.

- Med lite attraktiv verdisetting [av aksjer] og et bremsende momentum for EPS [resultat per aksje] er dette punktet i syklusen hvor investorer bør bli mer varsomme, konkluderer han.

Bli med på Aksje-NM og vinn 50.000 kroner! Meld deg på her: www.aksjenm.no

Flere nyheter hos E24

Publisert: