Aker BP og Link har sluppet tall: Analytiker mener Aksje-NM-deltakere bør følge med på disse selskapene

– Får disse en positiv sluttkurs mandag, øker det sannsynligheten for at de vil gjøre det bedre enn markedet i februar, sier finansanalytiker Thomas Nygaard.

SLO FORVENTNINGENE: Kjell Inge Røkkes oljeselskap Aker BP la frem kvartalstall mandag morgen, som viser at flere piler peker i riktig retning for selskapet.

Aker BP
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

Denne uken legger en rekke selskap frem resultater. Aker BP og Link Mobilty Group var blant dem som var aller først ute, og slapp tall for fjerde kvartal allerede tidlig mandag morgen.

Både Aker BP-aksjen og Link-aksjen scorer godt på flere av de kvantitative faktorene som finansanalytiker Thomas Nygaard følger med på. Han mener det er gode grunner til at Aksje-NM-deltakere bør følge med på disse selskapene i forbindelse med tallfremleggelse.

– Får disse en positiv sluttkurs på mandag, øker det sannsynligheten for at de vil gjøre det bedre enn markedet i februar, sier Nygaard.

Aksje-NM 2017 er i gang, men det er ikke for sent å melde seg på og dermed være med i kampen om flotte premier. Meld deg på her!

Derfor er PEAD-effekten aktuell

Nygaard har rangert alle aksjene på Oslo Børs etter hvordan de scorer på de kvantitative faktorene momentum, seasonality og reversal effect.

Momentumfaktoren viser at aksjer som har gjort det bra de siste tre til tolv månedene har økt sannsynlighet for å gjøre det bra også den neste måneden.

Seasonality-faktoren sier at aksjer har økt sannsynlighet for å gjøre det bra i måneder de har gjort det bra i tidligere.

Reversal effect viser at aksjene som har korrigert tilbake den siste måneden, ofte reagerer opp igjen.

I tillegg er en fjerde faktor, Post Earnings Announcement Drift (PEAD) aktuell nå i februar. Denne sier at selskaper som reagerer positivt på tall ofte fortsetter å stige de neste ukene, og motsatt ved en negativ reaksjon.

– Aker BP er blant dem som scorer høyest på momentum i februar og er i tillegg positiv på seasonality og reversal effect. Scorer den i tillegg godt på PEAD-effekten, får aksjen en ny impuls, sier Nygaard.

Interessert i aksjehandel? Diskuter aksjer, markedet og Aksje-NM her!

Meglerhus med kjøpsanbefaling

Aker BP slapp tallene for fjerde kvartal på morgenkvisten mandag, og melder om høyere inntekter og et sterkere resultat enn på samme tid året før – og slo dermed analytikernes forventninger.

I et notat mandag morgen skriver Danske Bank Markets at kvartalsrapporten til Aker BP kom inn høyere enn ventet, i hovedsak grunnet omleggingen av pensjonen til de norske BP-ansatte. Meglerhuset venter imidlertid ingen stor markedsreaksjon mandag, og gjentar en kjøpsanbefaling med kursmål 190 kroner. Justert for effekter uten kontanteffekt var Aker BPs tall i hovedsak som ventet, med unntaket av netto resultat, som ble lavere på valutaeffekter.

DNB Markets skriver i sin markedsrapport at de tror avviket fra konsenus vil kunne gi en positiv reaksjon for Aker BP-aksjen ved åpning i dagens handel.

«Vi har før eventuelle justeringer en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 175 per aksje,» skriver meglerhuset i rapporten.

– Alt ser riktig ut

ANALYSEEKSPERT: Thomas Nygaard.

Foto:

Når Nygaard skal vurdere PEAD-effekten, legger han til grunn sluttkurs samme dag som selskapet legger frem tall. Det er fordi det vanligvis tar litt tid før hele effekten av tallene er tolket av markedet.

Nygaard mener imidlertid at dersom utviklingen for Aker BP-aksjen ser positiv ut, kan Aksje-NM-deltakere godt ta sjansen på å kjøpe den i løpet av mandagen.

– Alt ser riktig ut på de andre faktorene, så Aker BP kan være en aksje å satse på under Aksje-NM for dem som ønsker å ta litt risiko, sier han.

Trekker frem Link og fiskeaksjer

Også Link scorer svært godt på momentum, og godt på seasonality og reversal effect, ifølge Nygaards rangering.

Selskapet offentliggjorde kvartalstallene klokken 07 mandag morgen, og presenterte en omsetning på 256 millioner kroner i fjerde kvartal – en vekst på 115 prosent sammenlignet med 2015, og dermed rekordomsetning for selskapet som leverer mobile løsninger og tjenester. Driftsresultat før avskrivning og andre poster (EBITDA) i fjerde kvartal endte på 30 millioner kroner.

Få nyheter om markedet fortløpende i E24s Aksjelive!

I tillegg trekker Nygaard frem fiskeaksjer, hvor flere treffer godt på seasonality. Disse kan være gunstige for deltakerne i Aksje-NM å satse på nå i februar, mener han.

Les også

Aksje-NM 2017: Dette kan du vinne

– Ta for eksempel AKVA, som leverer utstyr til industrien. Aksjen er helt i topp på seasonality, scorer godt på momentum og har i tillegg korrigert litt tilbake den siste måneden, forteller han.

Norwegian Royal Salmon er en annen som scorer godt på alle tre faktorene.

Nygaard mener en god idé for Aksje-NM-deltakere kan være å kombinere momentumfaktoren og reversal effect.

– Satser en på momentumaksjer, men velger de som har korrigert tilbake, gir det stor sannsynlighet for å slå markedet, sier han.

Les også

Slik blir økonomiuken

Les også

Klokken 09 i dag går startskuddet for Aksje-NM 2017

Les også

Derfor bør du følge med på selskapenes kvartalstall

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Derfor bør du følge med på selskapenes kvartalstall

  2. Analytiker: Slik bør du satse i siste del av Aksje-NM

  3. Siste innspurt i Aksje-NM 2017: Dette bør du vite før konkurransens siste dag

  4. Annonsørinnhold

  5. Statoil i Aksje-NM – ja eller nei?

  6. Visste du det? Sjansen for å ta gevinst i aksjemarkedet øker utover uken