Sjeføkonom om børsuro: Et varsel om at de svært gode tidene er bak oss

Børsuroen de siste dagene er et forvarsel om at de svært gode tidene i aksjemarkedet er over, mener sjeføkonom.

VARSEL: Børsfallet de siste dagene kan være et signal om at den beste tiden i aksjemarkedet er forbi. Det mener sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.
  • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Sjeføkonom og forvalter Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management tror ikke at børsfallet vi har sett de siste dagene er begynnelsen på en kraftig nedtur.

Men han tror likevel det kan være et forvarsel om andre tider i aksjemarkedet.

– Selv om jeg ikke tror at det er begynnelsen på en større nedgang, tror jeg at det kan være et første varsel om at de svært gode tidene i aksjemarkedet er over for nå, sier Wilhelmsen til E24.

Bakteppet er verdens børser de siste årene har steget mye.

– Aksjemarkedet har vært unormalt høyt priset. Spesielt de amerikanske børsene er priset ekstra høyt, og børsoppgangen har smittet over globalt, sier Wilhelmsen.

Normalisering av rentenivået

Sjeføkonomen peker på at renten er på vei opp fra et lavt nivå i USA og globalt. Han mener at en normalisering av rentenivået vil gi en normalisering av prisingen av aksjemarkedet.

– Den ventede renteoppgangen vil dempe veksten, og derfor tror jeg ikke vi kan forvente et veldig sterkt aksjemarked fremover, sier Wilhelmsen.

– Makroøkonomiske data ser bra ut og det er ikke noe som tyder på at vi har en nedgang foran oss i realøkonomien. Derfor er dette mest sannsynlig ikke begynnelsen på en større nedtur i aksjemarkedet, sier Wilhelmsen.

Les også

Børsfallet på 1-2-3

– Hvor mye må børsene ned før de viktigste sentralbankene utsetter den varslede renteoppgangen?

– Jeg tror at grensen går ved en nedgang på over 20 prosent. Da vil renteoppgangen helt sikkert bli utsatt og kanskje blir det da også rentekutt, sier Wilhelmsen.

Han understreker samtidig at han ikke forventer en nedgang på over 20 prosent.

Hvis fallet ikke blir større enn det vi har sett til nå (onsdag ettermiddag) tror Wilhelmsen at Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), vil sette opp renten i mars. Fordi et børskrakk kan føre til negative effekter i realøkonomien.

Dette utløste børsfallet

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea mener at det som utløste børsfallet var flere forhold.

– Aksjemarkedet gikk for raskt for at det skulle kunne fortsette. S&P 500-indeksen var opp 7,5 prosent i år før det snudde. Nå er indeksen omtrent tilbake på samme nivå som ved starten av året, sier Rein til E24.

Han peker også på at fredag la det amerikanske arbeidsdepartementet frem tall som viste at lønnsveksten i landet var høyere enn ventet, hvilket kan bety at inflasjonen blir høyere og fremskynder de planlagte rentehevingene i USA.

– Du får en inflasjonsfrykt, og da faller markedet på det, sier Rein.

Samtidig peker han på at hvis inflasjonen stiger, vil det ikke være noe problem.

– At børsfallet likevel ble så dramatisk har å gjøre med VIX-strategier (at posisjoner basert på den såkalte fryktindeksen VIX surner, journ.anm.) og algoritme-basert børshandel (såkalte roboter, journ.anm.), sier Rein.

Sjefstrategen mener at dersom aksjemarkedet faller 15 prosent fra toppen, vil det være trolig at sentralbankene vil roe gemyttene og utsette den varslede renteoppgangen.

Les også

Ser to faktorer som driver børsfallet

Les også

Heftig snuoperasjon på Wall Street – Dow Jones opp over 2 prosent

Les også

Sissener om børsfallet: – Ingen grunn til panikk

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksjer

Flere artikler

  1. – Et element av panikk

  2. Dette gjør proffene når markedet skjelver

  3. – Finansmarkedene mister sikkerhetsnettet

  4. Investeringsøkonom om aksjefall: – Har ingen tanker om å kjøpe nå

  5. Wall Street starter dagen med oppgang