Stresstestene overbeviste ikke markedet

EUs «helsesjekk» av 90 europeiske banker overbeviste ikke. Investorene svarte med å sende aksjekursene ned og lånerenten for Italia og Spania til rekordhøyder.

Publisert: Publisert:

Resultatet fra de såkalte stresstestene som ble lagt fram fredag, var ment å berolige nervøse finansmarkeder. Testen, der åtte banker strøk, skulle øke tilliten til banksektoren ved å sjekke hvor rustet Europas bankvesen er til å takle nye kriser.

Men investorene var ikke fornøyd, og det ble nedgang på europeiske børser mandag.

Bankene rammes

Det var først og fremst bankene som måtte ta støyten på de europeiske børsene som alle måtte registrere nedgang. FTSE-indeksen i London og DAX i Frankfurt var ned 1,5 prosent, og CAC 40 i Paris 2.04 prosent.

De franske og tyske bankene Société Générale, BNP Paribas og Commerzbank falt alle med mellom 3,6 og 5,5 prosent, mens den italienske banken Unicredit raste 6,45 prosent ned.

I tillegg økte renten Italia og Spania må betale for nye lån, til henholdsvis 6,0 og 6,2 prosent. Det er det høyeste nivået siden landene gikk inn i eurosonen, melder nyhetsbyrået AFP.

Gullrekord

Hovedårsak til nedgangene er trolig at stresstestene ikke hadde med som et mulig scenario at Hellas eller andre land misligholder gjelden.

Samtidig med nedgangen i aksjekursene steg prisen på gull til rekordhøyder. For første gang passerte prisen for en unse gull 1.600 dollar.

Samme dag godkjente EU-kommisjonen en massiv tysk redningsaksjon for bankgruppen Hypo Real Estate på betingelse av at banken kvitter seg med all virksomhet utenom bankvirksomhet.

Hypo ble rammet av krise som følge av boliglånskrisen i USA i 2008 og måtte nasjonaliseres av den tyske stat.

Merkel truer

Torsdag samles stats- og regjeringssjefene i eurogruppen seg til ekstraordinært møte om gjeldskrisen. Målet er å hamre ut en enighet om ny økonomisk hjelp til Hellas.

Men Angela Merkel truer med ikke å komme til møtet. Tysklands statsminister møter kun opp dersom det blir enighet om ny lånepakke til Hellas.

Møtet ble annonsert etter mye fram og tilbake forrige uke. Merkel var opprinnelig motstander av toppmøtet i eurogruppen. Nå har hun ryddet kalenderen, men sier hun bare kommer dersom det på forhånd er klart at det blir en løsning.

Private må bidra

Og hittil har EU-lederne vært langt unna nettopp det. I helgen gjentok Merkel at banker og andre private institusjoner må bidra til det nye kriselånet.

– Jo større det frivillige bidraget fra private er, jo mindre sannsynlig er det at ytterligere tiltak blir nødvendig, sa Merkel ifølge Financial Times (FT).

Den franske regjeringen sa mandag at den håper en ny redningsplan for gjeldstyngede Hellas vil bli avtalt på møtet i Brussel denne uken.

Én stemme

Budsjettminister Valerie Pecresse ble i et TV-intervju spurt om hun venter at en ny redningsplan for Hellas blir vedtatt denne uken.

– Vi håper den blir vedtatt, og fra vårt syn er Merkels kommentarer om at noe konkret må skje torsdag, svært fornuftige, svarte Pecresse.

Sjef for Den europeiske sentralbanken (ECB), Jean-Claude Trichet, ber EU-lederne snakke med én stemme og komme fram til en enighet om tiltak for å stagge gjeldskrisen.

Ta ansvar

Han gjentok i helgen at det ikke kommer til å bli aktuelt for ECB å akseptere greske statsobligasjoner som sikkerhet for lån dersom landet misligholder gjelden sin.

Trichet mener eurolandene må ta ansvar for å holde greske banker i live dersom de presser gjennom en krisepakke som betyr at Hellas blir ansett å være konkurs.

Like langt?

Frem mot eurogruppemøtet torsdag fortsetter arbeidet med å finne en løsning på hvordan bankene kan bidra til det nye Hellas-lånet. Men vinningen kan fort komme til å gå opp spinningen, ifølge FT.

For det kan gå like mye skattekroner til å redde greske banker fra kollaps som beløpet landene sparer ved å overtale bankene til «frivillig» å ta deler av belastningen. (©NTB)

Publisert: