Danske Banks avgåtte norske toppsjef kan få fallskjerm på 17,5 mill.

Sarpsborgmannen Thomas Borgen gikk onsdag av som toppsjef for Danske Bank, etter at hvitvaskingsskandalen i banken har blitt stadig større.

VARSLET SIN AVGANG: Konsernsjef Thomas Borgen i Danske Bank varslet onsdag at han trekker seg i kjølvannet av hvitvaskingsskandalen i Estland. Her er han avbildet med styreleder Ole Andersen (t.v.) og nestleder Carol Sergeant på en pressekonferanse i København.

Foto: Ritzau Scanpix Reuters
Publisert:

– Det er klart at Danske Bank har mislyktes i å leve opp til ansvaret sitt i tilfellet med mulig hvitvasking i Estland. Jeg beklager dette dypt, sier den avtroppende konsernsjefen Thomas Borgen i en melding.

Han varslet onsdag at han trekker seg, rett før resultatene av granskingen av hvitvaskingsskandalen skulle presenteres.

Forholdene ved Danske Banks virksomhet i Estland ble avslørt av avisen Berlingske i fjor. I februar i år ble banken anklaget for blant annet å ha hjulpet personer knyttet til Russlands president Vladimir Putin og etterretningstjenesten FSB med å hvitvaske penger.

Nå skriver danske medier, blant dem Børsen, at nordmannen får med seg ett års etterlønn når han slutter, i henhold til kontrakten hans. I 2017 hadde han en samlet kompensasjon på 17,4 millioner danske kroner, tilsvarende 22,27 millioner norske kroner.

Grunnlønnen er derimot noe mindre, og ifølge Børsen utgjør sluttpakken derfor 13,7 millioner danske kroner – eller 17,5 millioner norske.

I tillegg til at konsernsjefen varslet sin avgang, annonserte banken også at den vil donere oppunder to milliarder kroner til arbeid mot hvitvasking.

– Selv om granskingen utført av eksterne advokatfirmaer konkluderer med at jeg har oppfylt mine juridiske plikter, tror jeg det er best for alle parter at jeg trekker meg, sa Borgen onsdag.

Det er besluttet at han fortsetter som konsernsjef frem til bankens styre har funnet en erstatter.

Thomas Borgen var sjef i Fokus Bank fra 2000 til 2009. Fokus ble i 1999 en del av Danske Bank og erstattet også etter hvert Fokus-navnet med konsernets felles selskapsnavn. Borgen har hatt flere lederstillinger i konsernet før han i 2013 overtok som konsernsjef.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette er skandalen som felte den norske Danske Bank-sjefen

Amerikanske og danske myndigheter på banen

I juli skrev Berlingske Tidende at saken var langt mer omfattende enn først antatt, og det skal ha vært hele 53 milliarder danske kroner fra mistenkelige kilder som fant veien gjennom Danske Banks filial i Estland.

Torsdag i forrige uke ble det kjent at Thomas Borgen ikke hadde lyttet til advarsler fra sine kolleger i konsernledelsen og samarbeidspartneren JP Morgan, om aktiviteten ved filialen i Estland.

I august i år ble det klart at danske SØIK («Danmarks Økokrim») har besluttet å innlede etterforskning av banken.

Amerikanske myndigheter har også fattet interesse for hva som har foregått i Danske Bank.

Danske Børsen har omtalt hvordan varsleren som tipset det amerikanske finanstilsynet (SEC) om den påståtte hvitvaskingen i Danske Bank, kan bli belønnet med en stor dusør hvis amerikanske myndigheter ender med å bøtelegge banken.

Borgen: Angrer spesielt på tre ting

Thomas Borgen selv er åpen på at det er ting han angrer på når han nå ser på utviklingen i saken i etterkant.

I et intervju med Dagens Næringsliv (krever innlogging) sier han at i «etterpåklokskapens lys er det spesielt tre ting» han skulle gjort annerledes:

– Jeg var ansvarlig for all internasjonal virksomhet fra 2009 til 2012. Jeg har nå sett at jeg skulle brukt mer tid i Baltikum. Det brukte jeg ikke noe tid på fordi det var veldig lite virksomhet sammenlignet med det andre vi hadde. Det andre jeg skulle gjort er å være tettere på selve nedstengningen, og det tredje jeg skulle gjort er å iverksette en dyptgående undersøkelse, sier Borgen til avisen.

Les også

– Danske Bank-varsler kan få milliondusør i USA

Les også

Danske Bank-sjef Thomas Borgen går av etter hvitvaskingsskandale

Les også

Danske Bank-rapport avdekker svak kontroll i Estland

Her kan du lese mer om