Tyrkisk lirafall: Eurobankene kan være i trøbbel

Kun et fåtall av de europeiske bankene vil svi etter lira-fallet, mener ekspertene.

FALLER: Den tyrkiske liraen har opplevd et dramatisk fall i kurs, og er mandag formiddag oppe på 6,8 mot dollaren. Et utvalg europeiske storbanker har en del eksponering i Tyrkia, men det er likevel begrenset til det, mener ekspertene.
  • David Bach
  • Tyra Kristiansen Stave
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Dette er veldig alvorlig for Tyrkia, men ikke så alvorlig for oss. Europeiske banker kommer til å ta en del tap, men den gode nyheten er at det er snakk om begrensede summer, sier sjefstrateg Øystein Børsum i Swedbank til E24.

Han påpeker at den største risikoen ligger hos enkeltbanker som har lånt ut mye til Tyrkia.

– Hos europeiske banker står lån til Tyrkia for tre prosent av lån til land utenfor Europa. Dette er håndterbart, sier Børsum, som trekker frem spanske BBVA som en av enkeltbankene hvor konsekvensene kan bli større.

Den spanske bankgruppen har betydelige operasjoner i Tyrkia, sammen med Italias Unicredit og franske BNP Paribas, skriver Financial Times.

Ifølge Deutsche Bank har også Amsterdam-basert ING og britiske HSBC enten en betydelig tilstedeværelse eller et mer signifikant forhold til Tyrkia, og større eksponering, skriver Bloomberg.

E24+: Hvorfor klarer ikke Tyrkia å stoppe det økonomiske stupet?

– Kan erodere bankenes overskudd

Den europeiske sentralbanken uttrykte fredag bekymring for at tyrkiske lånetagere ikke er godt nok forsikret mot liraens svakheter, og dermed begynner å misligholde lån i utenlandsk valuta. Dette vil tilsvare omtrent 40 prosent av den tyrkiske banksektorens midler, ifølge Financial Times.

Liraens fall mot dollaren vil også svi for lokale banker på grunn av lån i utenlandsk valuta. Analytikere ved Goldman Sachs skrev i et notat i forrige uke at at en nedvaluering i liraen til 7,1 mot dollaren «i stor grad kan erodere bankenes overskuddskapital».

– Den tyrkiske liraen sto for de største bevegelsene på valutamarkedene i forrige uke. Geopolitiske spenninger mellom USA og Tyrkia var driveren bak nedsalget, som akselererte skarpt på fredag, og etterlot liraen ned 25 prosent mot dollaren for uken som helhet, skriver Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets i sin morgenrapport.

– Begrensede ringvirkninger

De skarpe bevegelsene fredag, kombinert med artikkelen i Financial Times om ECBs bekymring for europeiske banker, førte til en flykt til trygghet på de globale markedene, skriver Gjerde videre.

– Mens noen av eurosone-bankene faktisk har stor eksponering i tyrkiske lånegivere, tviler vi på at den økonomiske uroen i Tyrkia kommer til å ha veldig stor påvirkning på veksten i eurosonen. Som et resultat vil videre ringvirkninger på euroen fra nedsalget i liraen være begrenset, mener Gjerde.

Les også

Tyrkias valutafall gull verdt for turister: Klondike-stemning utenfor Istanbuls luksusbutikker

Den økonomiske uroen rundt Tyrkia smittet over på børsene i Asia mandag. I Tokyo falt Nikkei 225-indeksen med nesten 2 prosent mens Hang Seng-indeksen i Hongkong gikk ned 1,4 prosent. Krisen mellom USA og Tyrkia kommer på toppen av det allerede spente forholdet mellom USA og Kina, der en full handelskrig er i emning.

Også i Europa falt verdien av tyrkiske lira. Og valutakrisen smittet over på aksjemarkedet. På Oslo Børs falt hovedindeksen 0,7 prosent de første minuttene etter at handelen startet. Deretter stabiliserte den seg med mindre bevegelse rundt 892 poeng mandag formiddag, skriver NTB.

– Utfordrende politisk atmosfære

Den tyrkiske valutaens dramatiske fall før helgen førte til at stadig flere kjøpte seg ut av lira og plasserte store summer i japanske yen og sveitserfranc. Tidlig på morgenen mandag var kursen mot dollar falt til 7,23, men den tok seg noe opp i timene etter.

Klokken 12.30 mandag fikk du én amerikansk dollar for 6,87 tyrkiske lira.

Noe av årsaken til at den hentet seg inn noe kan være forsikringene fra den tyrkiske sentralbanken, om at alt vil bli gjort for å sikre stabilitet. Det hadde en beroligende virkning på aktørene i markedet, skriver NTB.

Les også

Den tyrkiske sentralbanken med ny handlingsplan for å stoppe lira-fallet

– Liraens fall skyldes flere faktorer. Tyrkia har lenge hatt en svak utenrikshandel, med underskudd på handelsbalansen. Landet har også svake utilstrekkelig utenlandsreserver. I tillegg til alt dette råder det en utfordrende politisk atmosfære, noe som forsterker de allerede svake sidene ved den tyrkiske økonomien, sier Kerry Craig, markedsstrateg hos J. P. Morgan Asset Management, ifølge NTB.

Hos Deutsche Bank er strategen Jim Reid ikke så bekymret for de kortsiktige følgende for europeiske banker, så lenge det ikke kommer en omfattende tilbaketrekking fra investorer i de europeiske markedene.

– Men situasjonen kan være illustrerende for de potensielle risikoene i tiden fremover idet de store sentralbankene går tilbake på de ekstraordinære tilpasningstiltakene fra de seneste årene. Det er alltid mer sannsynlig at finanskriser oppstår når sentralbankene er på det punktet i syklusen hvor de strammer inn, spesielt når en stor del av investorene var på jakt etter høy avkastning da syklusen var på lettelsesstadiet, skriver Reid i et notat, ifølge Bloomberg.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Tyrkia
  2. Bank

Flere artikler

  1. Asia-børsene reagerer på Tyrkias valutakrise

  2. – De fleste har lært av Asia-krisen

  3. Erdogan ber sitt folk om å veksle inn dollar og gull

  4. Den tyrkiske sentralbanken med ny handlingsplan for å stoppe lira-fallet

  5. Lange køer utenfor Louis Vuitton i Istanbul