Bulk Invest søker konkurs

Sveeas-rederiet søker om konkursbeskyttelse etter at selskapet mislyktes med å komme til enighet med syv japanske rederier.

SØKER KONKURS: Christen Sveaas eier majoriteten av aksjene i selskapet Bulk Invest AS, tidligere kjent som Western Bulk. Nå søker selskapet om konkursbeskyttelse.
Publisert:

Bulk Invest melder i en børsmelding torsdag ettermiddag at selskapet søker om konkursbeskyttelse.

Med forutsetningen om at fortsatt drift ikke kan opprettholdes, vil selskapet umiddelbart sende en begjæring om konkurs, heter det i børsmeldingen.

Bulk Invest opplyser at all handel av selskapets aksjer vil bli stanset. Det Christen Sveaas-eide selskapet ble suspendert fra all handel torsdag morgen.

– Det skjønner vi ingenting av

Jens Ismar, administrerende direktør i Western Bulk/Bulk Invest, sier de har hatt en finansiell rådgiver som har jobbet knallhardt for å finne en løsning. Planen var en restrukturering hvor selskapet skulle få inn 40 millioner friske dollar.

– Det var flere tradinghus involvert som var veldig positive. Men så var det ett som satte seg helt på bakbeina. De veltet hele lasset. Det skjønner vi ingenting av. Det virker som det er mer basert på følelser enn rasjonelt, sier Ismar til E24.

SØKER OM KONKURS: – Det virker som det er mer basert på følelser enn rasjonelt, sier Jens Ismar, sjef for Western Bulk/Bulk Invest om den seneste tids forhandlinger til E24.

– Det er vi veldig lei oss for. Vi trodde det var en god løsning. Men når noen blir sta og vanskelige, gikk det ikke lenger. Da måtte vi gi oss.

Konkursbegjæringen overleveres Oslo tingrett torsdag.

– Dere har snudd alle stener?

– Ja, da vi ikke fikk med oss det tradinghuset, hadde vi det. Da hadde vi ikke noe valg. Det er noen ingen ønsket, heller ikke våre japanske kolleger, sier Ismar.

Les også

Japanske rederier krever Sveaas-kjøp reversert

Motparten til Western Bulk/Bulk Invest er ikke overrasket at selskapet nå søker konkurs.

ADVOKAT: – Våre klienter anser at Bulk Invest selv har satt seg i en situasjon hvor de må melde oppbud, sier Kristian Lindhartsen, partner i advokatfirmaet Kyllingstad Kleveland.

– Vi har rapportert at selskapet har meldt oppbud, og venter nå på tilbakemelding fra våre klienter i Japan. Oppbudsmeldingen kommer ikke overraskende verken på oss eller våre klienter, sier Kristian Lindhartsen, partner i advokatfirmaet Kyllingstad Kleveland.

– Våre klienter opprettholder at salget av WB Chartering i februar til Kistefos ble gjort til underpris. Våre klienter anser at Bulk Invest selv har satt seg i en situasjon hvor de må melde oppbud.

Advokaten forteller at restruktureringsplanene som lå på bordet ikke var formålstjenlig for hans klienter.

– Våre klienter har fortsatt muligheten til å forfølge dette på andre måter.

Hva vil det innebære å forfølge dette på andre måter?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere nå, sier advokaten.

Bakgrunn

Sveaas-selskapet Kistefos kjøpte i januar opp mye av den lønnsomme delen, WB Chartering, i et kriserammet Western Bulk/Bulk Invest – et selskap Sveeas selv er majoritetsaksjonær.

Prisen Kistefos betalte for å kjøpe ut et selskap av et selskap han selv kontrollerte var til sammen 47 millioner dollar.

I slutten av februar ble det kjent at seks japanske rederier, som er kreditorer i Western Bulk/Bulk Invest, krevde at kjøpet skulle reverseres. De mente prisen Kistefos betalte for den lønnsomme delen av selskapet, var for lav – at handelen var en form for ulovlig utbytte.

Japanerne mener Christen Sveaas tappet selskapet for verdier på ureglementært vis, og at Kistefos gjennomførte kjøpet av WB Chartering til underpris, og at det dermed økte sjansen for konkurs i kriserammede Western Bulk/Bulk Invest.

Salgsprosessen ble ifølge rederiene hastegjennomført over en helg, og en uavhengig, indikativ prisvurdering gjennomført av Deloitte i etterkant mener reell verdi av Western Bulk Chartering ligger på mellom 60 og 100 millioner dollar.

I tillegg mente de japanske rederiene at transaksjonen representerte en urettferdig behandling av dem som kreditorer, sammenlignet med obligasjonsholderne.

E24 har tidligere skrevet om konkursspøkelset som ligger over selskapet.

Les også

Japanere vil ha reversert Sveaas-avtale

Les også

Japanske rederier krever Sveaas-kjøp reversert

Les også

- Knapt mulig å tenke seg et vanskeligere marked

Publisert:

Her kan du lese mer om