Utbytterekord fra aksjeselskaper

Norske aksjeselskaper betalte ut rekordhøye 358,6 milliarder kroner i utbytte i fjor. Det var ny rekord og 8,8 prosent mer enn året før.

PÅ GRØNN GREN: Både aksjeselskaper på og utenfor Oslo Børs har sett at de samlede utbetalingene har steget med 84 prosent siden 2011.
Publisert:

Økningen kom til tross for at oljekrisen preget deler av fjoråret, skriver Klassekampen.

Etter at utbetalingen av utbytte falt kraftig etter finanskrisen i 2008, har norske aksjeselskaper opplevd flere år med økende utbytte.

Siden 2011 har de samlede utbetalingene steget med 84 prosent.

Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt mener utbytterekorden viser «Forskjells-Norge i et nøtteskall».

– Samtidig som vi har hatt moderasjon og lav lønnsvekst de siste årene, er det utbyttefest på toppen. Regjeringen og andre sier hele tida at det skal lønne seg å jobbe, men tallene viser at det som virkelig lønner seg er å eie, og å arve, sier Sneve Martinussen. Gjennomsnittslønnen økte med 2,6 prosent, og siden 2011 har lønnsveksten vært på 13,6 prosent.

Svein Flåtten (H), som er nestleder i Stortingets finanskomité, velger en mer positiv innfallsvinkel når han skal kommentere utbytterekorden.

– Min overskrift er at man kan se dette som et optimistisk tegn, i tråd med at ledigheten faller litt og at indeksen i industrien går riktig vei. Vi får lete etter optimistiske nyheter i landskapet vi er i, sier Flåtten til avisen.

Les også

Oslo Børs har hentet inn brexit-fallet

Les også

– Oljeservice er en slik sektor, næringseiendom er en annen

Les også

Bank of England sprøyter inn milliarder til bankene

Publisert: