Statoil investerer milliarder i diktatur

Statoils største engasjement i utlandet er oljefeltene i Angola. I fjor betalte oljeselskapet 33,1 milliarder kroner til landet, som regnes som et familiestyrt diktatur.

FAMILIESTYRT: President Jose Eduardo dos Santos har styrt Angola i over 30 år.

Themba Hadebe
 • NTB
Publisert:

Blant annet har Statoil betalt 3,1 milliarder kroner i såkalte signaturbonuser til landets president og nesten 300 millioner kroner til ulike sosiale prosjekter. Selskapet har ikke full kontroll med at pengene virkelig går til det de skal, ifølge Vårt Land.

Deler av den siste summen er betalt til et forskningssenter som blir drevet av det angolske statsoljeselskapet Sonangol.

Både den britiske organisasjonen Global Witness og det norske Verdensmagasinet X har prøvd å finne bevis på at forskningssenteret eksisterer, uten å lykkes.

Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil sier til avisen at Statoil ikke kan kreve innsyn i hvordan angolske myndigheter bruker milliardene de får fra det statseide norske oljeselskapet.

Forsker Inge Amundsen ved Chr. Michelsens Institutt mener Angola må regnes som et familiestyrt diktatur og peker på at statsleder Jose Dos Santos har styrt landet siden 1979.

Over 50 prosent av Angolas innbyggere lever under FNs fattigdomsgrense og landet er gjennomsyret av korrupsjon.

– Korrupsjon er hovedårsaken til fattigdommen og de sosiale problemene i Angola, sier korrupsjonsforsker og Angolaekspert Tina Søreide ved Universitetet i Bergen.

Det internasjonale pengefondet har tidligere avslørt at rundt 180 milliarder kroner forsvant fra landets statskasse i perioden 2007 til 2010.

Les også:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Statoil avviser korrupsjon i Angola

 2. Betalt innhold

  Statoil betalte 420 millioner til senter som ikke er bygget

 3. Betalt innhold

  Statoil avviser korrupsjon i Angola

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Vil vite hvor det ble av milliardene Statoil sendte hit

 6. Kun 24 mer korrupte land i verden enn Angola