– Gjør det vesentlig bedre enn ventet

Analytiker er imponert over de seneste SAS-tallene.

FULLE FLY: SAS-flyene har aldri vært så fulle som i juli.
Publisert:

De seneste trafikktallene fra SAS avslørte at Norwegian passerte SAS i antallet passasjerer i juli. SAS har likevel grunn til å glede seg over juli-tallene, selskapets fly har nemlig aldri vært så fulle som i juli.

SAS sine i fly var i snytt fylt opp med 86,9 prosent av kapasiteten (kabinfaktor), en økning på 0,4 prosentpoeng fra juli i fjor og 5,3 prosentpoeng høyere enn i juni – og altså det høyeste nivået noensinne.

SAS fraktet totalt 2,59 millioner passasjerer, inkludert charter, i måneden som gikk – 0,8 prosent lavere enn i fjor. 2,38 millioner av passasjerene var vanlig rutetrafikk, og her var det en vekst på 0,8 prosent.

– Bedre markedsstrategi

– Tallene er «by far» bedre enn jeg hadde forventet. Jeg hadde ventet en reduksjon i veksten og lavere kabinfaktor. SAS gjør det vesentlig bedre enn hva jeg hadde trodd, sier analytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, til E24.

Pedersen mener at dette indikerer at SAS nå har fått en bedre markedsstrategi.

– Vi har de tre tidligere månedene sett store fall i kabinfaktoren og lavere passasjertall.

IMPONERT: Analytiker Jacob Pedersen i Sydbank.

Dette har vært et problem grunnet for høye billettpriser, men det ser nå ut til at de har funnet en mer balansert vei, sier analytikeren.

I juni så SAS til sammenligning i en nedgang på 4,2 prosent i antallet passasjerer (rutetrafikk), mens kabinfaktoren falt med 3,0 prosentpoeng til 80,0 prosent.

– I rute til å levere overskudd

Jacobsen føler seg ganske sikker på at SAS nå er i rute til å levere et bra overskudd.

– De drar fortsatt nytte av pågående de kostnadsreduksjonene og de går mot en ganske drastisk reduksjon i drivstoffkostnadene sine som følge av den lavere oljeprisen.

Pedersen tror at SAS i år vil komme til å få et resultat før skatt på 1,5-1,6 milliarder svenske kroner. I 2014 (regnskapsåret løper fra november til og med oktober) fikk SAS et resultat før skatt på -918 millioner svenske kroner.

Estimatet for inneværende inkluderer imidlertid en positiv engangseffekt på nær 700 millioner kroner som følge av salg av to par med slot-er (avgangs- og landingstillatelser) på Heathrow i London.

Pedersen snudde tidligere i år i sitt syn på SAS og oppgradert aksjen til «kjøp».

Les også

Smekkfulle Norwegian-fly: Kraftig passasjervekst i juli

Les også

Forventer ny konkurrent

Les også

SAS vil kapre Skandinavia

Publisert:

Her kan du lese mer om