Orkla og Hydro lager nytt gigantselskap sammen

Venter en årlig omsetning på 47 milliarder kroner.

SIGNERER: Orklas konsernsjef Åge Korsvold og Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg tar hverandre i hånden etter at avtalen ble signert.

Halvor Molland
 • Øyvind Henriksen
Publisert:

Orkla og Hydro har blitt enige om å slå sammen selskapets virksomheter som produserer en rekke mer eller mindre ferdige aluminiumsprodukter (halvfabrikater), blant annet profiler, byggesystemer og rør.

Det melder selskapene i en børsmelding mandag morgen.

Det nye sammenslåtte selskapet, som vil hete Sapa, blir et 50/50 joint venture eid av Orkla og Hydro.

For å kompensere for forskjell i størrelse vil Orkla, i tillegg til 50 prosent eierandel, motta 1,8 milliarder kroner fra det nye selskapet. Beløpet skal etter planene bli bli betalt innen 6 måneder etter at avtalen gjennomføres.

Ifølge meldingen fra selskapet er det ventet at selskapet vil kunne ta ut synergieffekter på en milliard kroner.

Følg selskapene på E24 BØRS:

 • Orkla
 • Norsk Hydro

JOBBET MED LENGE: E24/VG skrev i oktober i fjor at et selskap som dette kunne bli dannet.

Orkla melder samtidig at selskapet nå leter etter en kjøper til de delene av Sapa som ikke blir med i det nye selskapet.

Les mer her: Korsvold jakter ny eier til restene av Sapa

25.000 ansatte

Ifølge børsmeldingen fra selskapene vil det sammenslåtte selskapet ha omlag 47 milliarder kroner i årlig salg, underliggende driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på på om lag 1,9 milliarder kroner og om lag 25.000 ansatte.

- I dagens meget krevende markeder vil det nye selskapet være bedre rustet for restrukturering og verdiskapning. Dette vil styrke Orklas evne til å utnytte potensialet for verdiskapning i vår aluminiumvirksomhet, sier Orklas konsernsjef Åge Korsvold i meldingen.

- Det nye selskapet vil ha den nødvendige styrken til å møte dagens utfordrende markeder og å skape en plattform for videre vekst i fremvoksende markeder, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Transaksjonen ventes å bli gjennomført i løpet av første halvår 2013, etter godkjennelse fra relevante konkurransemyndigheter.

(Saken fortsetter under bildet)

NYE SAPA: Avtalen innbefatter virksomehetene Profiles og Building System, i tillegg til Extruded og Welded tubes, fra Orklas heleide Sapa og hele Extruded Products fra Hydro

Kan gå på børs

Avtalen mellom de to selskapene inneholder bestemmelser der begge parter kan initiere en prosess for børsnotering etter omlag tre år fra det nye selskapet er dannet.

Ved en børsnotering kan begge parter bestemme seg for å beholde 34 prosent eierandel.

Begge sjefene blir med

Svein Tore Holsether, i dag administrerende direktør i Sapa, blir konsernsjef for det nye selskapet, og Arnstein Sletmoe, i dag direktør for Mergers & Acquisitions i Hydro, blir utnevnt til økonomi- og finansdirektør.

(Saken fortsetter under bildet)

BLIR SJEF: Nåværende administrerende direktør i Sapa, Svein Tore Holsether (til høyre) blir konsernsjef i det nye selskapet. Her på en pressekonferanse sammen med Orkla-sjef Åge Korsvold.

Kyrre Lien,

- Aluminium er fremtidens materiale. For å møte kundens krav og forventninger må vi fortsatt være ledende innen forskning og utvikling, levere med presisjon og optimalisere vår globale tilstedeværelse, sier Holsether i børsmeldingen.

Konsernsjef i Hydro, Svein Richard Brandtzæg, blir styreleder i det nye selskapet. Selskapet vil ha hovedkontor i Oslo.

Ler mer om Orklas salg det siste året:

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norsk Hydro
 2. Orkla

Flere artikler

 1. - Svein Richard og jeg diskutertedette i snøstormen i Davos

 2. Derfor blir «kjempebabyen» mindre enn ventet

 3. Utelukker ikke nedleggelser

 4. Annonsørinnhold

 5. Må selge Raufoss-bedriftfor å få profil-ekteskap

 6. Grønt lys for Hydro og Orklas gigantselskap