Dette kan bli den største børsnoteringen noensinne

Det forventes at den kinesiske netthandelgiganten Alibaba får inn over 120 milliarder kroner i det som kan bli den største børsnoteringen noensinne.

- KAN BLI STØRST: Analytikerne tror Alibaba kan hente inn rundt 20 milliarder dollar på deres planlagte børsnotering på Wall Street. Netthandelselskapet kan bli den største noteringen på børs noensinne. Bildet viser en ansatt som skyggebokser foran Alibaba-logoen.
Publisert: Publisert:

Det kinesiske netthandelsselskapet Alibaba leverte fredag inn papirer til amerikanske myndigheter i påvente av selskapets forventede børsnotering på Wall Street. Det skriver Financial Times (FT) (krever innlogging).

Selskapet mener nå de er verdt 133 milliarder dollar, omtrent 820 milliarder kroner. I juni verdsatte de seg selv til 119 milliarder dollar.

Netthandelsgiganten har i lengre tid ytret et ønske om å bli børsnotert på Wall Street.

Selskapet har tidligere sagt at de ønsker å få inn én milliard dollar i første fase av børsnoteringen, men analytikere forventer at Alibaba får inn rundt 20 milliarder dollar, over 123 milliarder kroner, på noteringen.

Det kan dermed bli Wall Streets største børsnotering, til og med verdens største børsnotering, noensinne.

Noteringen kan skje så tidlig som i august, men kilder som kjenner saken sier til FT at noteringen kan bli utsatt.

I faktaboksen kan du se listen over de tre største børsnoteringene i verden.

Forventes å knuse Facebook

Det er uansett forventet at selskapet vil knuse Facebooks 16 milliarder dollar-notering fra mai 2012, og dermed bli den største IT-selskapsnoteringen noensinne.

Den største børsnoteringen hittil i USA er Visa, som i 2008 fikk inn 17,9 milliarder dollar på børsnoteringen, ifølge tall fra Wall Street Journal.

- Verdt 221 milliarder dollar

Den nye verdivurderingen på 133 milliarder er fortsatt godt under det flere analytikere mener selskapet er verdt.

Gene Munter, analytiker i Piper Jaffray's, har tidligere sagt til CNBC han tror selskapet er verdt 221 milliarder dollar.

Aswath Damodaran, professor i finans ved universitetet i New York, har anslått selskapets verdi til 142 milliarder dollar.

Yahoo, som forøvrig steg på Wall Street fredag, eier 24 prosent av den kinesiske netthandelsgiganten. En børsnotering av Alibaba vil være godt nytt for det amerikanske selskapet, ettersom det vil synliggjøre og fastsette verdiene Yahoo har i Alibaba.

- Naturlig utvikling

Tidligere i år gikk også den kinesiske mikrobloggtjenesten Sina Weibo på børs i USA.

Førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI har tidligere sagt til E24 at han mener børsnoteringen av Sina Weibo og Alibaba er en naturlig utvikling.

- Det gjør tilgangen til vestlig kapital lettere. I tillegg er det et statussymbol å bli børsnotert i USA, og kineserne er veldig nasjonalistiske og stolte når et kinesisk selskap gjør det bra, sa han til E24 til april.

Les også:

Tror dette er godt nytt før stornoteringKinesisk nettkjempe til Wall Street«Kinas eBay» vil på børs i USA: Bare Facebook har vært større

Publisert: