Bytteavtale ga opptur for Det norske

Fra minus til pluss for oljeselskapet.

OPPTUR: Det norske oljeselskap produserte mindre, men tjente mer i andre kvartal.

Det norske oljeselskap
 • Anders Park Framstad
Publisert:,

Det norske oljeselskap melder torsdag om bedring på topp- og bunnlinjen i det andre kvartalet.

Selskapets driftsinntekter økte til 453,8 millioner kroner, mot 285,6 millioner i tilsvarende periode året før. Av dette utgjør petroleumsinntekter 143,2 millioner.

De øvrige inntektene er først og fremst knyttet til avtaler selskapet inngikk med Spike og E.ON i juni. Disse innebærer at Det norske bytter letelisenser mot en større eierandel på Ivar Aasen-feltet, og innebærer også betaling av kontantvederlag.

- Hovedårsaken til økningen relateres til gevinst på 309 millioner kroner i forbindelse med to lisensbytter vedrørende PL457 beregnet til virkelig verdi, skriver selskapet.

Inntektsøkningen og lavere letekostnader bidro til å heve Det norskes driftsresultat i perioden til 119,2 millioner kroner, mot et driftsunderskudd på 276,8 millioner i andre kvartal 2013.

Selskapets snittproduksjon endte på 2.698 fat oljeekvivalenter, hvorav Jette-feltet sto for rundt 65 prosent. Det norske hadde også produksjon på Atla, Varg og Jotun i perioden.

Produksjonen er ned fra 5.613 fat for et år siden.

Klare for vekst

Det norske har ellers varslet kjøp av Marathon Oil Norge for 2,1 milliarder kroner. Det er ventet at denne avtalen gjennomføres i fjerde kvartal.

Selskapet skriver torsdag at de etter transaksjonen vil ha omtrent 202 millioner fat oljeekvivalenter i påviste og sannsynlige reserver. Det sammenslåtte selskapet vil dessuten ha betingede ressurser på 101 millioner fat, ressursene fra Johan Sverdrup ikke medregnet.

- På toppen av dette er det ytterligere oppsider i porteføljen til Marathon Oil Norge anslått til om lag 80 millioner fat oljeekvivalenter. Samlet produksjon for de to selskapene var i 2013 rundt 84.000 fat olje per dag. Det gjør Det norske til et av de største uavhengige børsnoterte olje- og gasselskapene i Europa når det gjelder produksjon, skriver selskapet.

Selskapet har i perioden også igangsatt en emisjon, og i etterkant undertegnet en ny lånefasilitet.

- Med den nye reservebaserte lånefasiliteten og den pågående emisjonen har selskapet sikret finansieringen av sine planer fram til produksjonsstart på Johan Sverdrup-feltet.

Les også:

Mer olje på Ivar AasenDet norske har sikret seg enda mer av Ivar AasenDet norske boret tørt

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Det norske snur minus til pluss

 2. Betalt innhold

  Pluss for Det norske

 3. Det norske med milliardoppkjøp

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Betaler 12,6 milliarder for Marathon

 6. Det norske mener det er rom for å låne mer