Funcom gir opp storspillene

Etter tre store spill-lanseringer gjør Funcom helomvending. 

MINDRE: Etter to ikke spesielt vellykkede lanseringer av storspill, legger Funcom-sjefen Ole Schreiner om på strategien. Nå skal det være raskere, mindre og billigere.
Publisert:

Den norske spillprodusenten Funcom har alltid fokusert på å lage store spill, med store ambisjoner, store budsjetter og lang utviklingstid.

Nå legger selskapet om strategien, og går for mindre, raskere - og billigere.

- Den nye modellen vil være å redusere utviklingstiden. Spill som League of Legends og World of Tanks er spill av tilsvarende omfang. Slik de var rundt lanseringstidspunktet er omtrent det vi vil satse på, sier den ferske Funcom-sjefen Ole Schreiner til E24 etter kvartalspresentasjonen til selskapet tirsdag morgen.

I Funcoms nye strategi legges det opp til budsjetter mellom 2 og 15 millioner dollar per spill, som er vesentlig mindre enn både Age of Conan og The Secret World, som begge hadde utviklingsbudsjetter på 50 millioner dollar.

I dag koster det penger både for å kjøpe og for å spille Funcoms spill. Dette vil de trolig ikke gjøre i fremtiden.

- Vi vil fortsette å lage PC-MMO-spill, men vi vil bevege oss mot en gratis modell eller en modell hvor en premium-konto koster penger, sier Schreiner.

E24 Børs - Følg Funcom-aksjen

Kutter kostnader

I andre kvartal i år brente Funcom gjennom 5,3 millioner dollar i kontanter, og satt ved kvartalets slutt igjen med 12,2 millioner dollar på konto.

- Med den burnraten vi hadde før lansering før lansering kunne vi ikke holdt på lenge. Det vi gjør nå er å kutte kostnader, sier Schreiner.

Saken fortsetter under bildet

FALL: Aksjekursen til Funcom har kollapset etter lanseringen av The Secret World.

En del av kostnadskuttene har også vært i staben. På selskapets fire kontorer har omtrent halvparten enten blitt permittert eller har blitt oppsagt. Alle oppsigelsene er på kontorene utenfor Norge.

Samtidig forsøker Funcom å øke inntektene.

- Vi jobber hardt med å øke inntektene. Vi driver med målrettet markedsføring. Det går på pris-strukturer. Oppsalgs-pakker, ikke nødvendigvis priskutt. Vi maksimerer det man kan selge i ingame-shoppen. På sikt gjelder det en prisendring.

Les også: Funcoms eks-sjef svarte på investorenes vanskelige spørsmål

200.000 kjøpere

Ved kjøp av The Secret World får man gratis spilling i 30 dager. Etter dette koster det 14,99 dollar i måneden å spille videre.

Funcom har greid å selge 200.000 utgaver så langt. Funcom anslår at det hadde omlag 40 prosent konverting til faste abonnenter på Age of Conan.

Basert på dette, vil kun 80.000 spillere fortsette å betale for abonnementet. Funcom selv mener at de vil greie å holde på en større andel spillere i forhold til under Age of Conan.

- Det som var problemet med Conan var at vi hadde en kontinuerlig høy churn, for den ikke hadde de samme mekanismene for å holde på spillere, sier Schreiner.

Publisert: