Statoil skuffer stort i andre kvartal

Statoil møtte veggen i andre kvartal. Resultatet er langt svakere enn konsensus, og halvert sammenlignet med et år tilbake. 

FORNEBU 20121026. Konsernsjef Helge Lund i Statoil presenterer selskapets resultater for tredje kvartal 2012. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Gorm Kallestad
 • Henrik Wiedswang Horjen
Publisert:

Som ventet leverte Statoil et langt svakere resultat enn både første kvartal og tilsvarende kvartal i fjor. Like fullt er resultatet til Statoil så svakt at det ikke en gang når opp til de mest pessimistiske analytikerne.

Resultatet for andre kvartal endte på 4,3 milliarder kroner, sammenlignet med 26,6 milliarder kroner i andre kvartal 2012.

Produksjonen til oljegiganten er lavere, hvilket rammer selskapets inntjening kraftig. Omsetningen faller med hele 26 prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor, som riktignok var et toppkvartal for oljekjempen.

En nedgang på henholdsvis 7 og 11 prosent på gjennomsnittlig væske- og gasspris dro selskapets fortjeneste kraftig ned.

Langt svakere enn ventet

På forhånd var det ventet et driftsresultat på 40,6 milliarder kroner. Men selv ikke de svakeste analytiker-estimatene på 37,7 milliarder kroner klarte selskapet å leve opp til.

Driftsresultat for andre kvartal endte så langt ned som 34,3 milliarder kroner. Det er nærmest en halvering sammenlignet med et år tilbake da resultatet landet inn på 62 milliarder kroner. Salget av Statoil Retail & Fuel, samt andre eiendeler på norsk sokkel, ga i 2012 engangseffekter som utgjorde mer enn 16 milliarder kroner, hvilke delvis forklarer det store avviket.

Det justerte driftsresultatet sammenlignet kvartal for kvartal viser at produksjonen er mer eller mindre lik andre kvartal i 2012 og 2013 sett mot hverandre.

LES OGSÅ: Arbeider med å få strøm fra land til Nordsjøen

Lave priser og svak trading

- Statoil leverte et driftsmessig solid kvartal. Vi produserte som planlagt og leverte en rekordhøy produksjon fra vår internasjonale portefølje. Vi er i rute og opprettholder prognosene for 2013, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

- Våre finansielle resultater ble påvirket av lavere priser for væsker og gass, samt svake trading-resultater. Vi har fremdeles god kostnadskontroll og leverte solid inntjening, særlig fra vår internasjonale portefølje, sier Lund.

Forventer økt produksjon

Selskapet opplyser at de gjennom sin letevirksomhet forventer økt produksjon fremover. I meldingen fra selskapet trekker de frem fem leteområder som svært attraktive.

- Selskapet har sikret tilgang til attraktive leteområder i Norge, Russland, Aserbajdsjan, Tanzania og Australia, og slik styrket grunnlaget for lønnsom langsiktig vekst, skriver selskapet.

Statoil økte også produksjonen på flere felt i andre kvartal, og har fortsatt et høyt aktivitetsnivå i prosjekter på norsk sokkel, der det pågår store feltutbygginger. Dette gjelder blant annet på Gudrun, Valemon og Åsgard havbunnskompresjon.

- Aktivitetsnivået for nye feltutbygginger er høyt. Vi gjennomfører prosjektene våre i henhold til plan, kommenterer Lund.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Lavere gasspriser gir halvert overskudd

 2. Betalt innhold

  Svakere Statoil-resultat

 3. Statoil overrasker med sterkt resultat

 4. Den norske virksomhetenødelegger for Statoil

 5. Betalt innhold

  Dårlige tall for Statoil