- Gleder oss over de gode markedsutsiktene

Ledelsen i John Fredriksens sjømatkjempe omtaler kvartalet som historisk, og vil drysse mer penger ut til aksjonærene. 

John Fredriksen Marine Harvest
  • Even Landre
Publisert:

Marine Harvest - som kontrolleres av John Fredriksen - har opplevd et meget sterkt kvartal for oppdrett og videreforedling av laks.

Dermed blir det utbytte fra Norges rikeste kypriot.

Selskapet foreslår et ekstraordinært utbytte på 0,075 kroner per aksje etter tredje kvartal, «som en konsekvens av de gode tidene». Dette kommer i tillegg til det vedtatte utbyttet på 0,05 kroner per aksje etter 2013.

I løpet av de siste tre månedene oppnådde Marine Harvest en operasjonell EBIT (driftsresultat) på 793 millioner, sammenlignet med 73 millioner i tilsvarende kvartal i 2012.

Kontantstrøm fra drift var 559 millioner, opp fra 237 millioner i samme periode året tidligere.

-Dette er et historisk kvartal for oss, sier administrerende direktør Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest.

GODE TIDER: Konsernsjef Alf-Helge Aarskog og Marine Harvest kan glede seg over solide markeder i oppdrettsnæringen.

Han legger til at de med godkjenning fra konkurransemyndighetene av oppkjøpet av Morpol, har tatt et betydelig skritt i retning av å bli en integrert leverandør av marint protein.

- Det sterke markedet kombinert med solid drift bidro til et godt resultat i kvartalet. De gode markedsutsiktene gleder oss, og Marine Harvest er godt posisjonert til å dra fordel av dette, sier Aarskog.

Marine Harvests operasjonelle inntekter beløp seg til 4.307 millioner kroner i tredje kvartal, opp fra 3.647 millioner kroner.

Totalt slaktevolum var 80.921 tonn i kvartalet, mot 93.229 tonn.

Ifølge TDN Finans hadde analytikerne sett for seg et operasjonelt driftsresultat på 792 millioner kroner og en omsetning på 4.107 millioner kroner.

Les også: Tidobling fra Marine Harvest

- Midlertidge utfordringer
Selskapet opplyser at driftsresultatet per kilo for laks av norsk opprinnelse var 9,96 kroner i tredje kvartal, opp fra 2,46 kroner i samme fjorårsperiode.

I rapporten som selskapet har lagt ut onsdag, opplyses det imidlertid at det har vært høy kost per kilo på laks av norsk opprinnelse, grunnet økte fôrkostnader, negative skalaeffekter og midlertidige biologiske utfordringer.

Jakter gode kjøp

I kvartalsrapporten skriver Marine Harvest at selskapet aktivt overvåker mulighetene til å øke størrelsen på virksomheten.

Konsernet har et betydelig vekstpotensial i eksisterende lisenser i Chile, men vurderer også M&A-muligheter (fusjoner og oppkjøp).
- For å gjøre innvannende M&A-transaksjoner, er det av vital betydning at selskapet har en mest mulig effektiv prissetting av aksjen som oppgjørsvaluta, opplyses det i rapporten.

- Rom for økt utbytte
Styret i Marine Harvest forventer at markedet vil forbli stramt resten av året, med en sannsynlig positiv prisutvikling i slutten av kvartalet.

I fjerde kvartal forventer konsernet å levere solide forbedringer sammenlignet med fjerde kvartal i 2012, og resultatet ventes å være sterkt med mulighet til ytterligere å øke kvartalsvis utbytter.

Skryter av Skottland

Laks av skotsk og kanadisk opprinnelse oppnådde et driftsresultat (operasjonell EBIT) på 16,47 kroner og 10,92 kroner. Sammenlignbare tall i fjor var henholdsvis 2,21 kroner og minus 5,31 kroner.

For laks av chilensk opprinnelse oppnådde selskapet 1,68 kroner per kilo.

Marine Harvest forventer å slakte 340.000 tonn sløyd vekt i inneværende år, hvorav 99.600 tonn forventes slaktet i fjerde kvartal.

- Jeg ønsker å fremheve resultatet i Skottland, sier Aarskog. Skottland leverer et rekordresultat og vi gratulerer det skotske teamet med bragden.

Marine Harvest-aksjen har hittil i år steget 37,20 prosent på Oslo Børs.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Mowi (tidl. Marine Harvest)

Flere artikler

  1. Leverer tidenes beste driftsresultat

  2. Tjente over én milliard på tre måneder

  3. Betalt innhold

    Godt resultat for Marine Harvest, likevel bekymret

  4. Høyeste inntekter i første kvartal noensinne

  5. Nytt rekordresultat for Marine Harvest