Røkke jr. snur minus til pluss i USA

Aker Philadelphia Shipyard leverer overskudd i andre kvartal.

OPPTUR: Kristian Monsen Røkke leder Aker Shipyard i Philadelphia.
Publisert: Publisert:

Aker Philadelphia Shipyard (AKPS), der Kjell Inge Røkkes sønn Kristian Monsen Røkke sitter i sjefsstolen, har vært blant investorenes absolutte favoritter på Oslo Børs denne våren.

Med en avkastning på nær 550 prosent har det også vært en av aksjene som har prestert best. Interessen for verftet, som produserer tankskip for det såkalte Jones Act-markedet, er knyttet til mulighetene som følger økte rater.

Økt aktivitet gir også utslag i regnskapsbøkene. I det andre kvartalet ble resultatet før skatt to millioner dollar, mot et underskudd på 1,8 millioner dollar et år tidligere.

Veftets driftsinntekter gjorde et realt hopp, og økte fra 4,8 millioner dollar i 2012 til 46 millioner dollar. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger endte på 3,7 millioner dollar, mot minus én million dollar året før.

Selskapet opplyser at resultatforbedringen år over år i stor grad skyldes salg og levering av tankeren Hull 018, som i andre kvartal 2012 var under bygging for Aker-verftets egen regning.

Søker flere prosjekter

Tidligere i august meldte Aker Philadelphia Shipyard Inc. om en avtale med Corwley Maritime verdt rundt 500 millioner dollar. Denne gjelder bygging av fire nye produkttankere.

I tillegg inneholder avtalen med Crowley en mulighet om å bygge ytterligere fire tankskip med levering i 2017.

Les også: Milliardkontrakt til Aker Philadelphia

I det andre kvartalet arbeidet også verftet med levering av to aframax-tankere for SeaRiver Maritime. Disse er omtrent 40 prosent ferdige, og skal leveres neste år.

Aker Philadelphia Shipyard opplyser at ordreboken er sikret gjennom 2014 og tredje kvartal 2016 gjennom avtalene med SeaRiver og Crowley.

- AKPS jobber med Corwley for å øke antallet kontrakter for produkttankere, og fortsetter også å søke andre mulige konstruksjonsprosjekter i Jones Act-markedet, skriver selskapet.

Stramt marked

Kjell Inge Røkkes Aker kontrollerer 71,2 prosent av aksjene i verftet i Philadelphia gjennom Converto Capital Fund. Aker overtok det tidligere Kværner-verftet i 2000.

AKPS bygger Jones Act-skip, mens AMSC eier ti produkttankskip som seiler i dette stramme markedet.

Jones Act-markedet er regulert gjennom en såkalt «Merchant Marine Act» fra 1920, som sier at fraktskip som går i trafikk mellom havner i USA må være bygget i USA og eid, operert og bemannet av amerikanske borgere.

Les også: Investorene tar en pustepause i «Røkke-raketter»

Les også: «Røkke-raketter» bykser videre

Les også: Denne aksjen har steget 1700 prosent siden nyttår

Publisert:
Gå til e24.no