Trump sikret statsfinansene i «ekstraordinær snuoperasjon»

Gjennom et usedvanlig samarbeid mellom politiske rivaler var det onsdag kveld duket for både heving av USAs gjeldstak og midler til Harvey-ofrene.

BLE ENIGE: President Donald Trump tok i går imot majoritetsleder Mitch McConnell, den demokratiske senatslederen Chuck Schumer og minoritetsleder Nancy Pelosi i Det hvite hus.

Foto: Kevin Lamarque Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

Markedene reagerer positivt etter at avtalen mellom Trump og Demokratene ble kjent. Wall Street steg gjennom gårsdagen, etterfulgt av oppgang på flere av de større asiatiske børsene.

Regjeringen er med avtalen finansiert frem til midten av desember, ifølge New York Times.

Man unngår dermed en langtrukken politisk dragkamp i Washington – for nå. Forslaget som Trump har sluttet seg til, ble opprinnelig avvist av den republikanske speakeren Paul D. Ryan tidligere samme dag.

Enigheten om gjeldstaket beskrives i amerikanske medier som en «ekstraordinær snuoperasjon» for Trump, som tidligere har vist liten vilje til å inngå politiske kompromisser på tvers av partigrensene.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at presidenten «levde opp til sitt rykte om uforutsigbarhet».

Les også

Analytikere: Harvey kan ha gjort skade for over 450 milliarder kroner

De republikanske politikerne skal ha vært lange i masken da nyheten ble kjent, men viser forståelse for at Trump ønsker å fremme samarbeid i en periode da USA blant annet er rammet av ekstremvær.

– Presidenten kan snakke for seg selv, men han følte at vi måtte komme sammen for å ikke skape et inntrykk av splid i en periode med en genuin nasjonal katastrofe, og det var rasjonalet, sier senator og majoritetsleder Mitch McConnell.

Redusert risiko

Nyheten omtales av de norske meglerhusene torsdag morgen:

«Asiatiske markeder har reagert svakt positivt på gårsdagens nyhet om at Trump har blitt enig med Demokratene om en forlengelse av gjeldstaket på tre måneder til 15. desember. Dermed reduseres den kortsiktige risikoen for at USA misligholder», skriver makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets i storbankens morgenrapport.

Les også

Obama «dyreste» ekspresident noensinne

Også sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets ser også kortsiktige effekter.

«President Trump ble i går enig med lederne i Kongressen om kortsiktig å øke gjeldstaket og å finansiere staten til desember. Dermed har muligheten for mye uro rundt en eventuell nedstengning av offentlig virksomhet og risk for teknisk mislighold på gjelden blitt skjøvet ut i tid», skriver Bruce.

Ventet utfall

Løsningen kommer imidlertid ikke overraskende på alle. Blant andre investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning forutså en slik løsning tidligere denne uken.

– For børsen er Harvey godt nytt. Årsaken er at orkanen så godt som eliminerer en av de største risikofaktorene, nemlig faren for en teknisk statskonkurs og nedstengning av offentlig sektor i USA, skrev Myrseth i sin ukentlige oppdatering Dovre Insight ved inngangen til uken.

Han viste til at Trump tidligere har truet med å stenge ned offentlig sektor og misligholde statsgjelden i et forsøk på å presse gjennom sin mye omtalte Mexico-mur.

Les også

USA vil ha flere sanksjoner mot Nord-Korea

– Velgerne vil imidlertid utvilsomt straffe politikerne nådeløst om offentlig sektor stenges ned midt under en nasjonal katastrofe. Derfor vil nok hevningen av gjeldstaket skje uten dramatikk denne gangen, skrev Myrseth.

Milliardgjeld

Det såkalte gjeldstaket er en lovmessig begrensning på hva den amerikanske sentralbanken kan utstede av statsgjeld, og fungerer dermed i praksis som et «tak» på hva myndighetene kan låne.

Dersom ikke taket heves tilstrekkelig, kan det i verste fall medføre en likviditetsskvis med påfølgende nedstengning av offentlige tjenester.

Gjeldsgrensen er på 19.800 milliarder dollar, og dette ble nådd allerede i mars. Staten har siden holdt det gående ved «ekstraordinære tiltak».

Finansdepartementet i USA anslo sin samlede utestående gjeld til 19.845 milliarder dollar ved utgangen av august.

Les også

Goldman Sachs: Donald Trump driver opp gullprisen

Les også

Investeringsdirektør: Harvey er godt nytt for børsen

Les også

Trump truer med å straffe land med bånd til Nord-Korea

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Investeringsdirektør: Harvey er godt nytt for børsen

  2. Kampen for utsatt gruppe kan gi offentlig nedstengning i USA

  3. Ingen løsning på nedstengningen i USA

  4. Annonsørinnhold

  5. Trump: Nedstengningen av statsapparatet kan bli langvarig

  6. Senatet enige om omfattende budsjettavtale