Lakseanalytiker etter Kina-avtalen: – Midt opp i det gledelige er timingen ganske dårlig

Lakseløft på Oslo Børs etter nyheten om diplomatisk fred med Kina, men sjømatanalytiker vil ikke slippe jubelen løs.

LAKSEHOPP: Aksjene i sjømatsektoren steg på nyheten om at Norge og Kina har sluttet diplomatisk fred.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Forholdet mellom Norge og Kina har vært kjølig siden 2010, da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris.

Men mandag kom beskjeden fra utenriksminister Børge Brende om at Norge og Kina normaliserer sitt diplomatiske forhold.

Det åpner eksportmuligheter for norsk laks, og i Norges sjømatråd var tonen optimistisk som følge av muligheten for en normalisering av handelsforholdet.

På Oslo Børs svarte investorene med å sende sjømatsektoren opp 1,4 prosent. Samtidig var aksjen til verdens største lakseoppdretter Marine Harvest mest handlet mandag, nesten dobbelt så mye som Statoil.

Forøvrig var hovedindeksen ned 0,25 prosent, til 678,69 poeng.

– Timingen ganske dårlig

Fra analytikerhold uttrykkes det at det er positivt for laksenæringen at det åpnes et nytt marked.

Les også

Industrien jubler over Kina-nyhet: – Svært god førjulspresang

Men utfordringen er at luseproblemer har satt en stopper for volumveksten i Norge.

– Midt opp i det gledelige er timingen ganske dårlig. Vi skulle gjerne hatt en situasjon der vi hadde mye laks å dytte inn i markedet, sier sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea til E24.

Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets

Gorm Kallestad

Han vurderer nyheten som positiv for laksenæringen, men maner samtidig til nøkternhet. Giskeødegård peker på at andelen av norsk sjømateksport inn til Kina-regionen, altså Hongkong, Vietnam og Kina, har holdt seg ganske stabil og lav i årene etter nobelprisen.

– Jeg tror ikke man skal ha overdrevne forventninger til hva dette vil gjøre med lakseprisen, heller ikke at det skal bli noen fenomenal vekst, fordi vi har relativt lite laks til overs å selge, for å si det forsiktig. Vi er inne i en situasjon der norsk lakseproduksjon faktisk faller med 60.000 tonn i 2016, sier han.

Det er ifølge Nordea-analytikeren heller ikke åpenbart at ekstra Kina-etterspørsel vil gi så mye høyere laksepriser.

– Man kan spekulere i om dette vil gi høyere laksepris enn ellers. Det er et marked til som skal konkurrere om den norske laksen, men samtidig er det andre nasjoner som har solgt inn til Kina og som nå får en konkurrent ekstra. Normalt sett skal dette ha en negativ priseffekt på det kinesiske markedet.

Les også

NHO-direktøren berømmer Kina-avtalen: – Har gått glipp av å ta del i en enorm vekst

Derimot kan vekstpotensialet være mer interessant hvis man tar de langsiktige brillene på, ifølge analytikeren.

– At aktører som sjømatrådet eller enkeltselskaper går inn og gjør markedsføring for å bygge marked vil nok ha betydning på lengre sikt. Men de gjør neppe det hvis man ikke har noe laks å bidra med. Det er situasjonen i dag og de neste ett til to årene i hvert fall. Den dagen det kommer vekst i Norge vil et Kina uten restriksjoner ha vesentlig større betydning enn akkurat i dag.

Ser begrenset laksetilbud

Sjømatanalytiker Knut Erik Løvstad i Fondsfinans sier det er positivt at man får åpnet et nytt marked.

– Nå er jo det relativt lite tilgang på laks i markedet allerede, slik at man har ikke problemer med å selge den laksen som man produserer.

– Skal du ha en bærekraftig industri over tid kan du ikke bare få vekst gjennom økte priser. Du må også ha vekst gjennom volum. Man har ikke funnet noen kur på luseproblematikken. Selv om man holder det i sjakk vil det fortsatt føre til begrensninger på tilbudsveksten. Det er det ikke tvil om, sier Løvstad.

– Gladlaks

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) sier normaliseringen av forholdet til Kina er fantastisk for norsk sjømatnæring.

Han tror Kina blir et betydelig marked for Norge, skriver NTB.

Per Sandberg (Frp)

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– I dag er jeg en gladlaks. Dette er fantastiske nyheter for norsk sjømatnæring. Kina har potensial til å bli et betydelig marked for norsk sjømat. Forhåpentlig vil norske bedrifter nå i større grad få ta del i utviklingen av det kinesiske sjømatmarkedet, hvor det er en voldsom etterspørsel, sier fiskeriminister Per Sandberg til nyhetsbyrået.

Norge har ikke hatt politisk kontakt med Kina siden 2010, da Nobels fredspris gikk til den fengslede dissidenten Liu Xiaobo, noe Kina mente var en utilbørlig innblanding i interne forhold.

Næringsminister Monica Mæland (H) sier hun er glad for at Norge har fått et normalt politisk og diplomatisk forhold til Kina.

– Nå ser jeg fram til å gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale med Kina så raskt det er praktisk mulig. Dette vil være en prioritet sak som jeg vil jobbe aktivt med fremover, sier hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Liu Xiaobo
 3. Kina
 4. Mowi (tidl. Marine Harvest)
 5. Fiskeri
 6. Børge Brende
 7. Lerøy Seafood Group

Flere artikler

 1. DN: Fredriksen-familien har tjent 21 milliarder på norsk laks

 2. Betalt innhold

  Håper på Kina-vekst for norsk sjømat

 3. Kina setter fart på lakseimporten fra Norge

 4. Sandberg håper på kinesisk lakseavtale: – Markedet er enormt

 5. Norsk lakseeksport til Vietnam stoppet opp etter Kina-avtale