Blar opp milliarder for Sapa-andel: Hydro-sjefen vil bli mindre avhengig av aluminiumsprisen

Med milliardkjøpet av Orklas Sapa-andel vil Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg redusere effekten av bølgene i det globale aluminiumsmarkedet.

STORKJØP: Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro forteller om planene etter kjøpet av Sapa.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Kjøpet av Orklas eierandel i selskapet som er stor på forskjellige typer aluminiumløsninger og foredlede aluminiumsprodukter, skal gjøre Hydro mindre eksponert mot markedsprisens svingninger.

– Vi får nå en større andel av Hydro som er margin-business, og ikke direkte avhengig av metallprisene, sier Brandtzæg til E24.

Mandag morgen varslet aluminiumsselskapet at det kjøper Orklas halvpart av Sapa, en handel som priser hele Sapa til 27 milliarder kroner.

– Sapa, for eksempel, om metallprisen er 1.500 dollar eller 3.000 dollar, så er det marginene Sapa lever av. Men for primærmetall er det stor forskjell på om prisen er 1.500 eller 3.000 dollar, fortsetter Hydro-sjefen.

Han viser til at 35 prosent av Hydros virksomhet nå er såkalt nedstrøm, altså produksjon av aluminiumsprodukter.

– Det er et stort skritt i riktig retning av å bli mindre avhengig av aluminiumsprisen på London Metal Exchange, som vi har ingen påvirkningsmulighet på. Vi har på en måte fått større innflytelse på egen fremtid med dette oppkjøpet, sier han.

Satsing på avanserte produkter

Nøkkelprisen bestemmes på metallbørsen LME i London, der variasjonene har vært store de siste ti årene.

Under finanskrisen tilbake i 2008 ble aluminiumsprisen mer enn halvert, et prisfall som fortsatt ikke er hentet inn selv om utviklingen har vært positiv det siste halvannet året.

Les også

Orkla varsler utbyttedryss på fem milliarder etter Sapa-salg

Ikke minst Kinas sterke produksjonsvekst har de siste årene fått skylden for perioder med overkapasitet i aluminiumsmarkedet. Ifølge statistikk fra industriorganisasjonen International Aluminium Institute står landet nå for over halvparten av verdens aluminiumsproduksjon.

Men med satsing på mer avanserte produkter, for eksempel til bilindustrien, kan Hydro tjene mer penger gjennom å selge dyrere produkter.

Nylig åpnet aluminiumsselskapet den nye produksjonslinjen ved Grevenbroich-anlegget i Tyskland som skal produsere deler til bilindustrien, en del av satsingen på avanserte produkter.

Stiger på børs

Kjøpet av resten av Sapa setter en prislapp på 27 milliarder kroner på hele aluminiumsselskapet. Orkla tar en gevinst på fem milliarder kroner, som raskt skal betales ut i ekstra utbytter til aksjonærene.

For Hydros del vil Sapa øke inntjeningen. Med utgangspunkt i 2016-tall går underliggende brutto driftsresultat opp med 3,5 milliarder kroner til 14,2 milliarder.

På Oslo Børs reagerer investorene med å sende Orkla-aksjen opp 2,6 prosent, mens Hydro stiger 0,7 prosent.

Les også

Slik er Hydros nye «superfabrikk»

– Er det et dyrt oppkjøp?

– Dette er, sett fra vår side, et godt oppkjøp. Hvis du ser på analytikerestimatene ligger de godt over det vi har betalt. Det er et godt og viktig oppkjøp for Hydro og våre aksjonærer, sier Hydro-sjefen.

Hadde tre valg

Samarbeidsselskapet ble opprettet i 2013 ved at Orkla og Hydro la inn hver sin virksomhet. Bakgrunnen var ifølge Brandtzæg et behov for omstrukturering i ekstrudering-industrien, der aluminium formes til rør og profiler.

– Hydro skaffet seg da en opsjon. Vi visste at Orkla skulle ut på et tidspunkt. Det er ikke naturlig at Orkla skulle være langvarig eier, sier Brandtzæg.

– For oss var det et spørsmål om vi skulle gå ut med Orkla eller om vi skulle ha en minoritetsposisjon eller om vi til slutt skulle kjøpe hele selskapet. Vi landet på å kjøpe hele selskapet, fordi vi ser veldig positive utviklingsmuligheter, sier han.

Beslutningen om kjøp ble tatt av Hydros styre og godkjent av bedriftsforsamlingen søndag kveld, mens signeringen skjedde mandag morgen, ifølge Brandtzæg.

– Det var full enighet, både i styret og bedriftsforsamlingen, sier Hydro-sjefen.

Les også

Hydros største aluminiumsverk rammet av Qatars diplomatiske krise

Les også

Merkel åpnet Hydro-anlegg: – Det er anerkjennelse til norsk industri

Les også

Kinesiske kuttplaner har gjort Hydro til analytiker-favoritt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
  2. Sapa

Flere artikler

  1. Lanserer vindu med lyddemping

  2. – Det blir et strammere marked

  3. Hydro kan få Kina-løft

  4. Orkla selger eierandelen i Sapa til Hydro

  5. Bratteste prisoppgang siden 1987