Pundet én krone billigere på tre måneder
På få måneder er det blitt betydelig billigere å reise til Storbritannia. Analytiker tror pundet blir enda billigere.
BILLIGERE PUND: Bildet viser folk med bæreposer i Oxford Street i London i fjor.
Den britiske valutaen har svekket seg med over én krone siden den andre uken i mai.
Et pund koster onsdag 10,11 kroner. 9. mai kostet samme valuta til sammenligning over 11,20 kroner i interbankmarkedet.
Foruten en periode i fjor høst, må vi tilbake til sommeren 2014 for å finne forrige gang pundet var så svakt mot kronen.
Kroneløft
Analytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets forklarer utviklingen med den generelle styrkingen som har funnet sted i den norske valutaen i sommermånedene.
Valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets
– Flere ting bidro til at kronen startet året med svekkelse, sier valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets til E24.
– Vi la bak oss et år der kronen styrket seg en del på høyere oljepris i 2016. Så snudde det litt inn i dette året. Oljeprisen falt med 20 prosent i starten av året, vi fikk litt skuffende inflasjonstall og rentemarkedet snudde litt, forteller hun.
I starten av året tok nemlig en betydelig svekkelse de største kroneoptimistene på sengen, men gjennom sommeren har den norske valutaen igjen styrket seg mot handelspartnernes valutaer, og ikke minst mot pundet.
Nordea ser dollar på sekstallet – neste år
Brexit-frykt
Også i Storbritannia skjer det ting som påvirker forholdet mellom kronen og pundet.
Øwre-Johnsen viser til at usikkerheten om Storbritannias forhandlinger med EU om utmeldingen av unionen legger et ekstra press på pundet.
– Man har sett at sentimentet har snudd litt i kronen i løpet av sommeren. Det har sammenheng med at oljeprisen har kommet opp igjen. Og at vi har bak oss en svak utvikling som har blitt delvis reversert gjennom sommeren, der vi har sett at kronen ble styrket også mot euro og særlig mot dollar. Det er nok ikke bare en pundbevegelse selv om brexit nok tynger pundet hele veien.
MYE BILLIGERE: Pundet har svekket seg betydelig over sommeren.
Britene stemte i juni i fjor for å melde seg ut av EU, noe som utløste sjokkbølger i pundkursen. I mars ble Lisboa-traktatens artikkel 50 utløst, noe som setter en forhandlingsfrist på to år for utmeldingen.
– Jeg tror vi må se mer klarhet i hva som blir utfallet av brexit-forhandlingene før pundet skal gå ytterligere. Men det er hele tiden en faktor som er med på å legge en demper på utviklingen, sier hun.
Danske Bank tror kronerally tar høstpause
Ser enda svakere pund
DNBs valutaanalytiker utelukker ikke at kronen fremover vil styrkes ytterligere mot britenes valuta.
– Når kronen begynner å styrke seg er det rom for at den skal gå mer mot pundet, fordi det er liten appetitt for å kjøpe pund som følge av situasjonen med brexit-forhandlinger, sier Øwre-Johnsen.
Onsdag legger DNB Markets frem nye valutaprognoser. I dagens anslag ligger meglerhuset inne med en styrking av kronen mot euro, men en svekkelse mot dollaren.
– Vi har et anslag om at oljeprisen skal opp mot 60 dollar ved slutten av året. Det har vi sett tendenser til at er kronepositivt allerede. Vi er positive til kronen, men tror styrkingen vil være moderat i tiden fremover.
SØROVER: Siden november 2015 har pundet falt over tre kroner i verdi mot kronen.