Telia forbereder seg til giftermål: – Vi er helt sikre på at vi vil merke konkurrentene
Etter først å ha fått et foreløpig nei, fikk Telia til slutt ja til å kjøpe Phonero. Norges nest største operatør forbereder seg nå på en intens kundekamp i år, samtidig som de skal flytte alle Phonero-kundene over til sitt mobilnett.
Svenske Telia slapp onsdag sine kvartalstall som var langt bedre enn analytikerne ventet.
Toppsjef Johan Dennelind benyttet også sjansen til å skryte av resultatene i Norge, «til tross for intens konkurranse».
I tillegg til veksten i Norge, kunne toppsjefen også melde om at Telia nå nedjusterer summen de har satt av til korrupsjonsboten til amerikanske og nederlandske myndigheter fra 1,45 til 1,0 milliard dollar (fra 13,2 til 8,9 milliarder svenske kroner).
Telia endrer imidlertid ikke på prognosen (guidingen) sin for 2017, noe som betyr et utbytte og justert driftsresultat omtrent på nivå med fjoråret. En sterk bidragsyter til at konsernet holder farten er veksten i Norge. Egenveksten i inntektene (organisk) endte på 4,0 prosent mot samme periode i fjor, slik at omsetningen ble 2,29 milliarder. Mobilinntektene økte med 5,4 prosent.
Brutto driftsresultat økte samtidig fra 646 til 851 millioner, og marginen steg fra 31,8 til 37,2 prosent.
– Den underliggende driveren til veksten vårt er at kundene bruker mer av tjenestene vi tilbyr, og da særlig data, sier Telia Norge-sjef Abraham Foss, til E24.
Han peker på at kundene stadig får mer tjenester (mer data, og lignende) for en rimeligere penge, men veksten i forbruket sørger altså for at Telias resultater blir bedre likevel.
Nye endringer i Telia-ledelsen
– Ikke komfortabel med utviklingen
Denne resultatoppgangen klarte Telia til tross for at de mistet 33.000 kunder i årets tre første måneder. I fjor mistet de rundt 100.000.
Av de 33.000 var 25.000 abonnementer. Telia Norge-sjef Abraham Foss sier at kundenedgangen skyldes konkurransen, og da særlig i lavprisselskapet, men legger til at han ikke er overrasket over utviklingen.
– Må dere nå ta grep med One Call eller resten av tilbudet deres for å stoppe kundenedgangen?
– Vi jobber med å se på tilbudet vårt i de forskjellige segmentene. Jeg er ikke komfortabel med denne utviklingen på lang sikt, men vi har ulike virkemidler vi kan ta i bruk, sier Foss.
Telias inntekt per bruker (ARPU) har også hatt en solid utvikling. Totalt sett økte de fra 244 til 257 (svenske kroner) fra første kvartal i fjor til samme periode i år. For abonnementskundene var veksten fra 279 til 293 kroner.
Abraham Foss sier at dette både kommer av mer forbruk og at Telia treffer markedet bedre med produktmiksen. På spørsmål om gebyrfri EU-surfing og det nye tilbudet med datarulling (ubrukt data blir overført til neste måned) kommer til å spise på marginene, svarer Foss at det fortsatt er noe usikkert hva effekten blir.
Telia får kjøpe Phonero likevel
Forbereder massiv kundeflytting
Det er nå gått drøyt tre uker Konkurransetilsynet gjorde helomvending og sa de ville godkjenne Telias oppkjøp av bedriftsoperatøren Phonero likevel.
Kjøpet til 2,3 milliarder (på gjeld- og kontantfri basis) fikk først nei i februar, men etter nye runder snudde tilsynet.
Først argumenterte man for at konkurransen ville bli svekket og at prisene kunne øke i bedriftsmarkedet hvis Phonero forsvant ut.
Men til slutt konkluderte Konkurransetilsynet med at gevinsten av at Phonero sparer rundt 400 millioner kroner i nettleie hos Telenor årlig overveier de mulige negative konsekvensene.
Abraham Foss vil ikke si at han ble overrasket over at det til slutt kom et klarsignal, men sier at han er fornøyd med å ha fått gehør for Telias argumenter om at man må samle krefter for å utfordre giganten Telenor, som sitter med rundt to tredjedeler av bedriftsmarkedet i Norge.
Telenor testet 5G på direkten: Forbereder seg på en ny milliardutbygging
– Dere sparer jo mye penger på Phonero-fusjonen, men noen av de 400 millionene ender vel rett på bunnlinjen deres?
– Vårt mål er vekst, og det er å bygge en fremtidig posisjon i bedriftsmarkedet som jeg synes er interessant, mer enn synergieffektene i seg selv. Men vi er overbevist om at dette oppkjøpet vil bedre konkurransen og at det også vil være en god investering for oss, sier Foss.
Når Telia nå overtar kontrollen i Phonero, er det viktigste som skal skje migreringen av kundene fra Telenor- til Telia-nettet denne høsten.
– Frykter dere at Telenor og de andre konkurrentene vil benytte sjansen til å prøve å kapre kunder som nå blir overført?
– Markedet er allerede preget av sterk konkurranse, og vi er helt sikre på at vi vil merke konkurrentene. Samtidig er vi overbevist om at vi er så offensive at vi skal klare å håndtere den konkurransen godt, sier Foss, og legger til:
– Vi skal klare å bite fra oss.
Fremover vil han og andre i Telia reise rundt til bedriftskunder for å sørge for at overgangen går så smidig som mulig. Selskapet vil i tillegg stille opp på det tekniske for de kundene som trenger det. Telia-sjefen peker også på at de vant fjorårets omfattende dekningstest hos Tek.no, så han mener nettet stiller like sterkt som Telenors.
Telia håper gründersamarbeid skal sette fart i «tingenes internett»
Phonero forblir Phonero – foreløpig
Selv om Phonero nå blir en del av Telia, blir det ikke veldig store endringer i år, annet enn at kundene skal bytte nett. Phonero vil fortsatt beholde merkenavnet og kontorene sine inntil videre.
– Det viktigste nå er at kundene får en god opplevelse når de overføres til vårt nett. På sikt vil det skje større ting, men ingen ting vil skje over natten for i bedriftsmarkedet må man bygge stein for stein, sier Foss.
Han legger til at Telia også er veldig opptatt av å klare å beholde dynamikken, salgskraften og kompetansen som er i Phonero i dag.
– Kan bedriftskundene se frem til lavere priser når Phonero sparer inn 400 millioner i nettleie hos Telenor, eller skal de pengene gå til å investere i produktet og nye tjenester?
– Vårt mål er jo ikke å sitte stille med Phonero slik det er i dag, men å videreutvikle det på sikt. Litt enkelt er det som å si at 1+1=3, for vi får nå en større kraft for å bygge det som trengs for å vokse i bedriftsmarkedet.
Foss sier at bedriftsmarkedet også har langt flere komponenter og brikker enn i privatmarkedet, blant annet når det kommer til skreddersydde løsninger og integrering av tjenester mellom kunden, operatøren og andre aktører.
– Bedriftsmarkedet fremover vil preges mer av at man må utvikle tilbud til kundene i samarbeid med partnere. For å få det til må vi ha en viss kritisk masse innen nett, eksperter internt, i produkttilbudet og distribusjon mot partnere, sier Foss.