Derfor frykter markedet helsenederlag for Trump

Markedet frykter at et eventuelt Trump-nederlag i saken om helsereform kan peke mot at hans øvrige reformer blir utsatt eller svekket, mener ekspert.

TØFFE FORHANDLINGER: Markedene avventer det uklare utfallet fra avstemningen om Trumps helsereform. Her politikerne Pete Sessions og Tom Cole.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Oppdatering: Avstemningen om helsereformen er kansellert

Igjen er det den politiske dragkampen om gammel og ny helsereform som stjeler overskriftene i det amerikanske finanspressen. Det var først ventet en avstemning om dette i går, men saken er fortsatt til behandling.

Ofte vil markedet fatte begrenset interesse for politisk kjekling, men både i går og i dag kan det se ut som om det som skjer på Capitol Hill har en viss gjennomslagskraft.

Ifølge Marketwatch snudde markedene i dag etter at speaker Paul Ryan gikk i møter med president Donald Trump, hvilket tolkes som vanskeligheter med å få klubbet presidentens forslag igjennom.

Dow Jones er ned marginale 0,09 prosent i skrivende stund, og det er Goldman Sachs som leder an i fallet.

Sett bort fra de rent helserelaterte aksjene, er det imidlertid uklart hvilke konsekvenser et eventuelt nederlag for Trump vil ha å si for inntjeningen til det bredere laget av amerikanske selskaper.

Seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea mener imidlertid at en mulig «smitteeffekt» kan ligge bak.

Seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea.

– Det som er grunnen til at markedet reagerer er at det kan være et skudd for baugen for andre reformer som vil være positive for amerikansk økonomi, dersom Trump ikke får gjennom helsereformen. Denne har vært veldig viktig for Republikanerne i lang tid, sier Slørstad til E24.

Hun nevner blant annet den amerikanske loven fra 2010 som pålegger råvareselskaper rapporteringsplikt for betalinger til myndighetene.

– Dette gjelder spesielt finanssektoren, som har reagert veldig positivt på signaler om deregulering. Blant annet er det åpnet for å fjerne Dodd-Frank, som ble innført etter finanskrisen. Dersom helsereformen ikke lykkes, vil det i investorenes øyne føre til økt sannsynlighet for at de andre reformene utsettes eller blir vannet ut, sier Slørstad.

Støy

Hos Nordea er man imidlertid ikke spesielt bekymret.

– Vi ser gjennom denne støyen i våre anbefalinger. Vi så bedring i den globale økonomien, inkludert i amerikanske data, før Trump ble valgt, og hadde overvekt på aksjer før valget. Det har vi nå også, sier Slørstad.

Hun viser til det de mener er et synkronisert, globalt oppsving.

– Trumps tiltak har skapt ytterligere forventninger, men det har foreløpig ikke vært så konkret. Det har ført til en viss optimisme som ikke er priset helt inn enda, sier hun, men legger til at prisingen av amerikanske aksjer ser stivere ut enn europeiske.

Les også

Tre årsaker til at aksjemarkedet når nye milepæler i rekordfart

Tidligere denne uken noterte Dow Jones og S&P 500 det største fallet på 109 dager. Det var imidlertid ikke større enn drøyt én prosent.

– Det at markedet reagerer litt negativt er nesten en lettelse. Volatiliteten har vært ekstremt lav så langt i år. Vi hadde en periode på 109 dager med lavere svingninger enn ett prosentpoeng på S&P 500 for første gang siden 1995, så det er i våre øyne foreløpig ikke så dramatisk med noe høyere svingninger, sier Slørstad.

Uavklart rundt helsereform

Situasjonen rundt Donald trumps forslag til erstatning for Barack Obamas helsereform er fortsatt uavklart.

Ifølge NTB har det de siste dagene pågått harde forhandlinger og intens tautrekking mellom de ulike fløyene i det republikanske partiet, i et forsøk på å komme fram til et kompromiss.

Under den første prøveavstemningen i Representantenes hus fredag, signaliserte 230 av representantene at de akter å stemme for Trump-administrasjonens forslag, mens 194 signaliserte at de vil stemme imot.

Ifølge kilder i Kongressen har de konservative republikanerne dempet sin kritikk, men samtidig gjorde ytterligere én moderat republikaner det klart at han akter å stemme imot.

Dersom flere enn 22 republikanske representanter sier nei til forslaget, vil det bli nedstemt. Den siste rundspørringen tydet på at 32 var imot, men dette tallet endrer seg i takt med justeringene det forhandles om.

Det har fredag kveld blitt opplyst at en avstemning er ventet å finne sted klokken 20.30 norsk tid.

Les også

Norsk milliardær takker Trump: – Mange har gått lei den kaffedrikkende møte-politikeren

Les også

Trump lover alle helseforsikring

Les også

Trump vil kutte drastisk i skattene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. USA

Flere artikler

  1. – Begynner umiddelbart arbeidet med skattereformer

  2. Senator hevder Republikanerne har samlet nok stemmer til å få gjennom skattereform

  3. Trump sikker på at Obamacare er historie

  4. Senatet skal stemme over Obamacare

  5. Nytt oppsiktsvekkende nederlag for republikansk forslag om å erstatte Obamacare