Frykter ny tapsbølge i kriserammet offshorenæring

Det er først og fremst kreditorene som vil kaste seg over supply-tallene i resultatsesongen, tror investeringsdirektør. På Oslo Børs spår analytikerne at en femtedel av selskapenes bunnlinje har forduftet.

TØFFE TIDER: Her ligger skip beregnet på ankerhåndtering og tauing av oljeplattformer i opplag. Investeringsdirektør Stig Myrseth venter magre år for næringen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Resultatsesongen står for døren og vil den neste måneden gi et innblikk i inntjeningen til selskapene som spenner fra olje, IT og laks, til shipping og den hardt prøvede oljeservicesektoren på Oslo Børs.

Med en oljepris som er mer enn halvert siden toppen i 2014 er tidene spesielt tøffe for leverandørindustrien.

Der har selskaper innen både rigg- og supplysektoren blitt tvunget til finansiell restrukturering av gjelden for å overleve.

Les også

Dette må til før rederiene rister av seg stormen

- I resultatsesongen innenfor supply tipper jeg det primært er kreditorene som kommer til å lese rapportene veldig nøye. Det er ikke en sektor som betyr veldig mye for Oslo Børs. Supply er utradert, men det betyr en del for banker og for obligasjonseiere, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning til E24.

«Massiv overkapasitet»

Selv om finansielle redningsoperasjoner gir pusterom, mener investeringsdirektøren at «massiv overkapasitet» er et problem som gjør at det er lenge til man kan se lys i tunnelen for rigg- og offshore-bransjen.

- Problemet er at det er dobbelt så mange rigger som det er bruk for. Det er ikke slik at aktiviteten kun må stige litt – den må dramatisk opp. Det er ikke realistisk. For at riggbransjen skal bli friskmeldt trenger du ikke bare høyere aktivitet, men også betydelig skraping for å få bort overkapasiteten, sier investeringsdirektøren.

Frykter nye kriserunder i supply

Innenfor supplysektoren er det ifølge Myrseth også behov for en «betydelig skrapingsbølge». Han frykter at det kan komme nye kriserunder lenger ned i løypa.

- Ratene kommer til å bli på tapsbringende nivå i overskuelig fremtid. Fortsatt er gjeldsbyrden i sektoren veldig betydelig. I de restruktureringene som har vært har man kjøpt seg tid, omtrent to år. Men det er neppe nok. Dette markedet kommer ikke til å være friskmeldt om to år, sier han, og fortsetter:

- Da blir det en ny runde der også bankene antagelig må ta tap. Hittil har bankene sluppet tap, det har vært obligasjonseierne og aksjeeierne som har fått unngjelde. Etter alle solemerker blir det nye tap i supplysektoren før neste oppgang kommer.

Les også

De mistet jobben i oljebransjen: Her kurses de for å kunne jobbe i svensk bilindustri

Spår kraftig fall

På Oslo Børs er det likevel resultatutviklingen i børskjempene som teller mest og i forkant av resultatrapportene peker pilene mot et kraftig samlet fall. Den totale inntjeningen, målt som resultat per aksje, er ventet å komme inn på 8,24 kroner i tredje kvartal, viser en oversikt over de samlede estimatene utarbeidet av aksjestrategene i meglerhuset til DNB.

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen

På Oslo Børs er inntjeningen per aksje blitt barbert og analytikerne venter ny nedgang, viser oversikten utarbeidet av DNB Markets.

Foto: DNB Markets

Det tilsvarer en nedgang på 18,7 prosent fra tredje kvartal i fjor. Altså anslår analytikerkorpset at nesten en femtedel av overskuddet har forduftet i perioden. Hvis forventningene slår til vil kvartalet bli det femte på rad med tosifret prosentvis nedgang i inntjeningen, målt mot tilsvarende kvartal året før.

Den største negative bidragsyteren er ventet å bli DNB, delvis fordi tredje kvartal i fjor var sterkt. Statoil, som lider under lave oljepriser, vil ventelig gi et negativt bidrag, i tillegg til Yara og Norsk Hydro. Det motvirkes delvis av forventet resultatoppgang i Marine Harvest, Norwegian og Orkla.

Bedring i sikte

Likevel, skal man tro analytikerne, vil den negative resultattrenden bli brutt i årets fjerde kvartal.

- Tredje kvartal ligger an til å bli det siste kvartalet med tosifret nedgang år over år i resultat per aksje for hovedindeksen før et oppsving i fjerde kvartal, noterer DNB Markets-strategene, inkludert aksjestrateg Paul Harper, i oversikten.

Også sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea ser slutten på det kraftige fallet.

- Det er bare å se på oljeprisen. Med mindre man får en klar nedgang igjen, vil man etterhvert få en bedring i inntjeningen, sier Rein.

Les også

Holta satser på hjemmebane

Les også

PGS overrasker med sterke tall - analysesjef tror bunnen er nådd

Les også

GC Rieber og Rasmussengruppen satser i seismikk

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Analytikerne spår kraftig vekstbrems på Wall Street

  2. Fire børskjemper skal dra lasset

  3. Fra resesjon til rekord for Wall Street: – Dette er viktigere enn valget

  4. Analytikerne venter største resultatfall siden 2016 på Wall Street

  5. Globale resultatforventninger faller mer: – Dramatisk ned