Oljefondet-smell i urolig kvartal: Men denne aksjen steg med ni milliarder

Mens verdien av Oljefondets største aksjepost i Apple falt med fem milliarder kroner i første kvartal, steg verdien av Amazon-aksjene med nesten ni milliarder kroner.

UROLIG KVARTAL: Oljefondet gikk på en smell i første kvartal, med avkastning på minus 171 milliarder kroner i et urolig marked. Kraftig fremgang for Amazon motvirket fallet, og fondets aksjer i netthandelsgiganten steg med ni milliarder kroner i verdi. Her pakker en arbeider varer som skal sendes fra Amazons varehus i San Francisco, California.

Foto: Jeffrey Dastin Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Den enorme oppgangen for netthandelsgiganten Amazon bidro til å dempe effekten av det som ble et tøft første kvartal for Oljefondet.

Fondets verdi er i ferd med å tikke oppover etter en urolig start på året, og slike svingninger i verdien er noe det norske folket bare må venne seg til, ifølge NBIM-direktør Yngve Slyngstad.

– Akkurat da jeg gikk ned fra kontoret nå, så passerte tickeren vår så vidt 8.300 milliarder, sa Slyngstad da han la frem kvartalstallene fredag.

Dermed har Oljefondet hentet seg noe inn igjen etter en kraftig smell i første kvartal, hvor avkastningen ble på minus 171 milliarder kroner.

Den svake avkastningen og en styrket krone bidro til å senke fondets verdi med hele 364 milliarder kroner i kvartalet, til 8.124 milliarder kroner.

Årsaken til den svake avkastningen ligger i aksjemarkedene, med kraftig markedsuro i februar og mars, blant annet fordi investorene fryktet en global handelskrig og renteoppgang i USA, ifølge fondet.

Apple falt, Amazon steg

Børsuroen senket verdien på en rekke av fondets største aksjeposter med mange milliarder kroner.

Blant annet falt verdien av fondets beholdning av Apple-aksjer med drøye fem milliarder kroner i kvartalet, og aksjene i som Nestlé, Novartis og Roche Holding falt omtrent like mye.

Men det var særlig én av fondets ti største aksjeposter som gikk mot strømmen: Verdien av fondets Amazon.com-aksjer steg med nesten ni milliarder kroner i verdi i første kvartal (se figur under).

E24+: Han er Amazons best betalte sjef. Det sier mye om hva selskapet tjener mest på

– Må bare være forberedt

Svingningene i verdien av Oljefondets toppaksjer skyldes først og fremst de urolige markedene, og ikke at fondet har kjøpt og solgt mye aksjer, forklarer Slyngstad.

– Eierandelen vår er ganske stabil, så det er mest børsenes prising av aksjene mer enn våre kjøp eller salg, sier han til E24.

– Hva tenker du om de voldsomme svingningene i aksjeverdi?

– Det er så store selskap som det er såpass stor usikkerhet om fremtidig inntjening på, at vi må bare være forberedt på at de svingningene i verdiene er så store som det, sier han.

– Hva sier det om volatiliteten og uroen i fondet?

– Desto større del av fondet som er investert i selskaper som svinger mye, desto større blir svingningene for fondet samlet sett, sier Slyngstad.

(saken fortsetter under bildet)

UROLIG KVARTAL: NBIM-direktør Yngve Slyngstad kan glede seg over kraftig verdivekst for Amazon-aksjene i første kvartal, mens verdien av aksjer som Apple og Nestlé falt betydelig.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Små endringer i toppen

De ti største aksjepostene i Oljefondet var verdt 419 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal. Ved nyttår var de samme ti aksjepostene verdt 435,7 milliarder kroner.

Blant de ti største aksjene ved utgangen av første kvartal steg verdien av Microsoft, Amazon og den kinesiske nettgiganten Tencent sammenlignet med verdien ved nyttår, mens resten falt i verdi.

Verdiendringene i aksjene gjør også at rekkefølgen på listen er endret i løpet av første kvartal. Blant annet har Samsung Electronics erstattet HSBC på tiendeplassen, og Microsoft har overtatt Nestlés annenplass på listen over fondets største aksjeposter.

Amazon-aksjen har steget voldsomt mye i år, og frem til torsdag var aksjen opp 39 prosent. Apple-aksjen har derimot falt 2,96 prosent i samme periode.

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Aksjer
 3. Amazon
 4. Apple
 5. Nestlé

Flere artikler

 1. Tror teknoaksjene kan variere med 30 til 40 prosent: Microsoft er Oljefondets vinneraksje

 2. Oljefondets verdi har steget med 5,6 millioner i minuttet

 3. Ble Oljefondets vinneraksje igjen: Så mye eier du i Apple

 4. Annonsørinnhold

 5. Opptur for Oljefondets toppaksjer: Microsoft er størst igjen

 6. Verdien har økt med 350 milliarder: Oljefondet trosser europeisk uro