Frode Foss fikk med seg 4,7 mill. på vei ut av Norwegian

Aksjemarkedet hoppet i stolen da tidligere finansdirektør Frode Foss gikk på dagen i Norwegian. Nå viser nye dokumenter at han fikk med seg en rikelig lønningspose på vei ut døren.

Konsernsjef og storaksjonær Bjørn Kjos (t.v.) i Norwegian avbildet med tidligere finansdirektør Frode Foss i 2012.
Publisert:

Flere ble tatt på sengen da Norwegian den 6. juli i fjor meldte at Frode Foss sluttet på dagen – etter 15 år som finansdirektør og Bjørn Kjos' høyre hånd.

Markedet lot seg ikke berolige av at hverken Bjørn Kjos eller Frode Foss selv ga noen særlig forklaring på avgangen, annet enn at Foss mente det var på tide å gjøre noe annet.

Nyheten sendte Norwegian-aksjen ned 7,75 prosent dagen nyheten kom og aksjen falt ytterligere i dagene som fulgte.

I Norwegians ferske årsrapport for 2017 kommer det frem at Frode Foss fikk med seg totalt 4,73 millioner kroner i sitt siste (halv) år som flyselskapets finansdirektør.

Til sammenligning hadde Frode Foss i hele 2016 en lønn på 2,39 millioner kroner, pluss andre goder som ga en samlet utbetaling på 2,54 millioner.

Selve lønnen til den avgåtte finansdirektøren var på 2,1 millioner kroner i 2017, mens andre goder gjorde et kraftig hopp til 2,63 millioner kroner.

I 2015 hadde Foss en samlet utbetaling på 2,33 millioner kroner, i tillegg til at han utøvde aksjeopsjoner som ga en skattbar inntekt på 8,47 millioner kroner, ifølge tidligere årsrapporter.

Det har ikke lykkes E24 å få en kommentar fra Frode Foss mandag.

Moderat lønn og opsjoner

Ser man på resten av ledelsen i Norwegian er lønnsnivået relativt moderat og det var kun mindre lønnsøkninger å snakke om i 2017.

Den best betalte (etter Frode Foss) var driftsdirektør Asgeir Nyseth som fikk utbetalt totalt 2,6 millioner, opp fra 2,52 millioner året før. Sjefen selv, Bjørn Kjos, fikk utbetalt 2,16 millioner i fjor.

Ingen i ledelsen utøvde aksjeopsjoner hverken i 2016 eller 2017, ifølge årsrapportene, men toppene i Norwegian sitter på opsjoner som kan bli lukrative hvis aksjekursen går riktig vei.

I 2017 ble det utstedt 35.000 opsjoner til HR-direktør Helga Bollman Leknes som har en innløsningskurs på 254 kroner stykket. I 2016 ble det utstedt hele 625.000 opsjoner til folk i ledelsen, men disse har en innløsningskurs på 321 kroner og har dermed ingen urealisert gevinst foreløpig.

For Norwegians aksjonærer var 2017 et begredelig år. Selskapet opplevde store voksesmerter og gikk over to milliarder kroner i minus. Fra starten til slutten av året falt aksjekursen fra 287 til 176 kroner per aksje.

Utviklingen de siste dagene har imidlertid vært langt hyggeligere, for etter at IAG-konsernet annonserte at de har kjøpt seg inn og vurderer å komme med et bud på selskapet har Norwegian aksjen skutt opp til nesten 300 kroner.

Les også

Børsen skal se nærmere på Norwegian-handel

Omstridt bokføring

Frode Foss' overraskende avgang kom kort tid etter at selskapet tok en rekke omdiskuterte grep som endte med at Finanstilsynet begynte å gå selskapets regnskaper etter i sømmene.

Helt på tampen av andre kvartal i fjor varslet Norwegian et nedsalg i Bank Norwegian (Norwegian Finans Holding ASA) som skulle gi to milliarder i gevinst i resultatregnskapet. I tillegg endret Norwegian måten de bokførte bankaksjene på, som ga et løft i den bokførte egenkapitalen på to milliarder.

Frode Foss sin avgang 6. juli skjedde en knapp uke etter at andre kvartal ble avsluttet, og bare dager før selskapet skulle legge frem resultatene for offentligheten.

E24 skrev i juli i fjor hvordan aksjesalget og den endrede bokføringen sikret at Norwegian unngikk å nærme seg minstekravet til egenkapital på 1,5 milliarder, som står nedfelt i selskapets låneavtaler.

Etter hvert ble det kjent at Finanstilsynet hadde fattet interesse for Norwegians bokføring og hvilken innflytelse de egentlig hadde over banken med samme navn. I desember banket på døren til flyselskapet og startet undersøkelser.

Flyselskapets fungerende finansdirektør Tore Østby uttalte i februar at dette var en prinsippsak og at Norwegian mente de hadde bokført bankaksjene på korrekt måte.

I mars i år gjorde flyselskapet imidlertid helomvending og reverserte de to milliardpostene i resultatregnskapet og balansen. Norwegian kommer isteden til å starte «den nye» bokføringen av bankaksjene fra og med første kvartal 2018.

Flere har spekulert i at Frode Foss sluttet fordi han og Norwegian-sjef Bjørn Kjos var rykende uenige om hvordan selskapets finanser skulle håndteres. Bjørn Kjos selv hevdet imidlertid overfor E24 at det ikke var noen «vond tone» mellom de to.

Les også

Norwegian-sjefen om mulig kjøpsplan: – Har ikke vurdert det

Fortsatt styreleder i filmselskap

Frode Foss sin arvtager nå på plass i Norwegian. Flyselskapet annonserte i januar i år at Geir Karlsen skulle ta over som finansdirektør, og Karlsen startet nylig i sin nye jobb. Han har mangeårig erfaring som finansdirektør fra flere store rederier som Navig8 og Golden Ocean.

Frode Foss er fortsatt styreleder i Morgan Kane-selskapet WR Entertainment, som er børsnotert i Oslo. I Brønnøysundregistrene er han også oppført med eierposter og styreverv i et par investeringsselskaper.

Les også

HSBC om mulig bud på Norwegian: Svært logisk, men overraskende timing

Les også

Dette Widerøe-flyet vil du ikke se i Oslo

Publisert:

Her kan du lese mer om