Seadrill-sjefen om kriseløsningen: – Dette er den riktige avtalen for alle

Ved hjelp av gjeldslette og konkursbeskyttelse, men også nye lån, tror Seadrill-sjefen at riggselskapet skal holde seg flytende.

RESTRUKTURERING: Seadrill har lagt frem planen som skal holde selskapet flytende de neste årene.

Foto: Reuters File Photo Reuters
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Dette er den riktige avtalen for selskapet og alle interessentene, sier Seadrill-sjef Anton Dibowitz til E24.

Etter å ha jobbet i over et år for å løse gjeldskrisen, har Seadrill onsdag lagt frem restruktureringsavtalen som skal holde den tidligere riggstorheten flytende.

Avtalen som har støtte fra nesten alle bankene, skal lette gjeldsbyrden gjennom konvertering av den usikrede obligasjonsgjelden til aksjer, samtidig som bankene utsetter forfallene på den pantsikrede gjelden og det skytes inn ny kapital.

– Dette er et omfattende forslag. Det er mange interessenter i prosessen, der alle har måttet gi litt. Man må se på helheten i forslaget, sier Seadrill-sjefen.

Slik er planen

Dibowitz viser til de ulike hovedelementene i restruktureringen:

 • Tilførsel av 1,06 milliarder dollar i ny kapital fra en investorgruppe ledet av John Fredriksen. Denne består av 860 millioner i ny gjeld og 200 millioner dollar i ny egenkapital.
 • Seadrills banker, som har pantesikkerhet, går med på å utsette forfallene på 5,7 milliarder dollar i lån med rundt fem år.
 • 2,3 milliarder dollar i usikrede obligasjoner og andre krav skal bli byttet inn aksjer, og disse vil sitte med 15 prosent av egenkapitalen etter restruktureringen.
 • Dagens aksjonærer vil sitte igjen med rundt to prosent av egenkapitalen etter restruktureringen.

– Det er mer enn en milliard dollar i ny kapital. Obligasjonseierne konverterer til egenkapital, noe som betyr redusert belåning. Bidraget fra bankene er reduserte avdrag frem til 2020 og betydelige utsettelser på forfallene, sier Dibowitz.

Som E24 tidligere har skrevet, slipper dermed bankene å ta direkte tap på sine lån, mens kreditorer uten pantesikkerhet og dagens aksjonærer må ta tapene i planen.

– De tre delene, bestående av kontanter, konvertering og utsettelser på banklån, gir rundt fire milliarder dollar i ekstra likviditet, pluss at vi har en milliard dollar i kontanter. Det gir en veldig bærekraftig løsning, sier Dibowitz.

Analysesjef Fredrik Lunde i Carnegie sier løsningen er veldig god for Seadrill.

– De sikrer seg veldig fleksibel finansiering som løper til 2023. I praksis har de ingen lånebetingelser og i tillegg mye likviditet.

– De får muligheten til å drifte selskapet på en god måte i påvente av at markedet kommer tilbake, sier han.

– Veldig kompleks

Den kompliserte prosessen der en rekke aktører måtte bli enige for å rydde opp i milliardgjelden, har pågått siden februar i fjor. Riggselskapet hadde ved utgangen av forrige kvartal en netto rentebærende gjeld på nesten åtte milliarder dollar.

Prosessen har blitt ekstra vanskelig fordi det har vært et stort antall banker og obligasjonseiere involvert, samtidig som Seadrill hadde gitt garantier for gjeld i andre tilknyttede selskaper.

– Dette har vært en veldig kompleks prosess. Det er den største restruktureringen i Norge og en av de største i Europa. Med 42 banker har det vært mye koordinering, i tillegg til at vi måtte beskytte Seadrill Partners og andre samarbeidsselskap, sier Dibowitz.

Les også

Slik havnet Seadrill i gjeldsknipen

For å få gjennom restruktureringen, som har fått støtte fra et overveldende flertall på 97 prosent av bankene, men hittil kun 40 prosent av obligasjonseierne, søker Seadrill konkursbeskyttelse under amerikansk lovgivning – såkalt chapter 11.

Les mer: Alt du må vite om chapter 11

Seadrill venter at denne prosessen vil være fullført innen seks til ni måneder

– Vi benytter chapter 11 for å iverksette prosessen. Det er verktøy for at vi skal komme frem til den riktige løsningen, sier Seadrill-sjefen.

– Det er alltid rom for diskusjon, men vi er trygge på at avtalen, med støtte fra 97 prosent av bankene og 40 prosent av obligasjonseierne, vil bli iverksatt, sier han.

Les også

Seadrill søker konkursbeskyttelse i USA – varsler redningsplan

Les også

Her er floken Seadrill må løse

Les også

DNB Markets advarer mot svært høy risiko i Seadrill

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Seadrill
 2. Olje og gass

Flere artikler

 1. Seadrill søker konkursbeskyttelse i USA – varsler redningsplan

 2. DN: Seadrill har brukt 1,3 milliarder kroner på rådgivere

 3. Oslo Børs suspenderer Fredriksen-selskap

 4. Betalt innhold

  Dette ble Seadrills redningsplan

 5. Usikkert om Seadrills redningsplan er god nok