Aksjebyks i Ukraina, gjeldskrise i Venezuela: Dette er årets største opp- og nedturer

Aksjemarkedene har steget mest i Ukraina, Kasakhstan og Mongolia, men også greske statsobligasjoner fikk seg en solid opptur i året som gikk. 

STØRST VEKST: Den beste investeringen du kunne gjort hittil i år finner du i Ukraina i år hvor indeksen steg 80 prosent i år.

Foto: Petar Kujundzic Reuters Creative
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

I tillegg til innsettelsen av Donald Trump som amerikansk president, Kim Jung-uns rasling med atomsablene og bitcoins eventyrlige vekst, vil 2017 blir husket som et år preget av en voldsom opptur i internasjonale aksjemarkeder.

Det er satt flerfoldige rekorder på Wall Street, og her hjemme har hovedindeksen på Oslo Børs steget med 19 prosent.

Men internasjonalt har også dette året gitt sine vinnere og tapere i markedet, viser en oversikt laget av Bloomberg, med tall hentet ut 21. desember.

For å ta nedturene først: Det er vanskelig å komme utenom kriselandet Venezuela.

Landet som har omkring 90 milliarder dollar i gjeld, men bare 9,6 milliarder dollar i valutareserver, havner nederst på listen hva angår utviklingen i statsobligasjoner.

Verdien på statsobligasjoner som utløper i henholdsvis 2019, 2022, 2024, 2026 og 2031, har i løpet av året alle falt rundt 50 prosent.

I valutamarkedet er det Usbekistan som kommer svakest ut. Landets valuta soum har svekket seg hele 60 prosent i løpet av året. Store deler av nedgangen har skjedd etter at det gullrike landet fjernet valutaens tilknytning til dollaren.

Hos Bloomberg kan du se de beste og verste investeringene du kunne gjort i år.

Les også

Matvarer, olje og mobiler: Her er Oljefondets største investeringer

Ukraina på topp

Nok av de dårlige tallene.

Det aller beste aksjemarkedet i år finner man i Ukraina. Landet som har slitt med politisk uro i mange år, samt en brysom storebror i Russland, har en indeks som har gjort det slående godt i år.

80 prosent har Ukrainas Equities Index steget det siste året. Det hele har skjedd etter positive signaler fra det internasjonale pengefondet (IMF) i mai, som sa at ting virker å gå bedre i landet. IMF sa også at Ukraina har lagt et godt grunnlag for fremtidig vekst, noe som fikk spekulantene til å hoppe inn i indeksen.

Les også

Verdens rikeste ble 1.000 mrd. dollar rikere i 2017

De to andre indeksene som havner på pallen er Kasakhstans KASE-indeks og mongolske MSE Top 20. Disse har steget henholdsvis 64 og 63 prosent i år.

Det gode året til hovedindeksen på Oslo Børs blir litt stusslig i dette selskapet, til tross for at den har steget rundt 19 prosent i år.

Fra konkursens rand til gjeldsvinner

Når det kommer til statsobligasjoner er det Hellas som gjør det aller best blant de såkalte industrilandene. Dersom du valgte å stole på at landet skulle gjøre det bedre, kunne du på de mest langsiktige obligasjonene som har utløpsdato i 2042, hentet inn 63,7 prosent gevinst.

Hadde derimot tidsintervallet blitt litt i lengste laget for deg, og du gikk for de med utløpsdato mellom 2034 og 2040 hadde du fortsatt holdt en gevinst i nærheten av 60 prosent.

OPPTUR: Skyene virker å trekke seg vekk fra den greske økonomien. I løpet av året har innehaverne av greske statsobligasjoner tjent gode penger.

Foto: Yannis Behrakis Reuters Creative

For såkalte utviklingsland er listen noe mer differensiert når det kommer til vinnerne. På tredjeplass finner vi El Salvadors statsobligasjon med forfall i 2041, foran Argentina med forfall i 2038.

Den kraftigste veksten er det likevel Belize som har hatt. Oppturen for statsobligasjonene med forfall i 2034 lander på solide 38,7 prosent.

Les også

Grafene som kan forklare årets børsfest

Bloomberg har også sammenstilt obligasjonene til USA-noterte aksjer. Der er det den nederlandske mineralvannprodusenten Ajecorp BV som har gjort det sterkest, hvor obligasjonene med forfall i 2022 er opp 82,8 prosent i år.

Solid år for katalysator-stoff

Er du mer opptatt av hvilke råvarer som gjorde det best i år, kan Bloomberg fortelle at det er grunnstoffet Palladium. Stoffet som i særlig grad brukes til katalysatorer hadde en oppgang på 54 prosent i året som gikk.

På motsatt side faller sukkerprisene 25 prosent, siden etterspørselen er mindre enn lagrene rundt i verden. Falt gjorde også prisen på naturgass som har gått 27,5 prosent hittil i år.

I valutaens verden må du til Mosambik for å finne valutaen med høyest oppgang i år. Landets valuta, metical, har steget 21 prosent i år, på tross av problemer med å kontrollere inflasjonen, skriver Bloomberg.

I Europa er det Tsjekkias koruna og Polens zloty som har gjort det best med en oppgang på 18 prosent i år. Euroen på sin side har steget bare 12,7 prosent, noe som legger den på toppen blant de store valutaene.

Les også

Det utrolige bitcoin-året 2017

Les også

– Kan trigge andre til å kaste seg på

Les også

Venezuelas økonomi sliter: Vil skifte til kryptovaluta

Her kan du lese mer om

  1. Råvarer
  2. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kraftige fall i Asia etter drama på Wall Street

  2. Ekspertene fraråder valutagrep

  3. Saxo Bank har tro på gull: – Har gjort det ekstremt bra

  4. Annonsørinnhold

  5. Børsras i Argentina etter sjokkvalg

  6. Milepæl: Oljefondet passerer 10.000 milliarder kroner