Bostyrer i Norske Skogindustrier: – Det renner fortsatt inn krav

Tirsdag behandles konkursen i Norske Skogindustrier i Oslo byfogdembete. Bostyrer bekrefter at det har kommet inn bud på fabrikkene.

ETTERTRAKTET: Interessenter har kommet på banen i auksjonen der Norske Skogs fabrikker skal selges.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert:

– Det renner fortsatt inn krav, sier bostyrer Tom Hugo Ottesen i Norske Skogindustrier ASA.

Han utdyper overfor E24.

– I går ettermiddag og kveld kom det inn krav på et par milliarder. Fristen er i dag, men man kan også melde senere.

Tirsdag var det duket for skiftesamling i forbindelse med konkursen i den tradisjonsrike papirprodusenten. Det startet med en gjennomgang av historikken, fra kraftig ekspansjon rundt årtusenskiftet, til kutt, refinansiering og nedbemanning mot slutten av tiåret og frem til i dag.

Les også

Norske Skog-kreditor klager på auksjonsprosess

– I ettertid kan det se ut som selskapet betalte en for høy pris for fabrikkene som ble kjøpt i 2000 og 2001, og kanskje spesielt for den resterende del av Pan Asia, sier Ottesen.

Har fått inn bud

I retten fremgår det ellers at bostyrer ikke venter at boet vil overføres midler fra den pågående auksjonsprosessen av den operative virksomheten.

Årsaken til dette er at kjøpesummen må dekke inn pantsatte krav og gjelden i flere øvrige selskaper i konsernet før boet eventuelt mottar noen av pengene som kommer inn i auksjonen.

Det fremgår også at tilretteleggeren Evercore har gjennomført den første biten av en todelt salgsprosess, og at det har kommet inn bud. Det blir foretatt en gjennomgang av disse sammen med bostyrer i morgen.

Uansett om ikke boet får noen penger fra salget av fabrikkene, mener imidlertid bostyrer at det vil være fordelaktig om det blir gjennomført. Ikke minst vil dette gjøre gjeldsforholdene i konsernet mindre kompliserte.

– Det er til alles interesse at man gjennomfører salget. Det er det overordnede her, og det er også det boet jobber etter, sier Ottesen.

Saken fortsetter under bildet ...

STYRELEDER: Den profilerte investoren Christen Sveaas tok på sensommeren over som styreleder i Norske Skogindustrier, og forsøkte å redde selskapet fra konkurs. Redningsforsøket lykkes ikke.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

Blokkert

Norske Skogindustrier slo seg selv konkurs den 19. desember i fjor, etter å i lang tid ha forsøkt å restrukturere en uhåndterlig gjeldsbyrde.

Forsøkene ble imidlertid blokkert av den sikrede kreditoren Oceanwood, som heller ønsker å by på den operative virksomheten i Norske Skog AS i samarbeid med Aker.

I kjennelsen fra Oslo byfogdembete fra desember ble selskapets gjeld beregnet til rundt 9,24 milliarder kroner, mens eiendelene ble verdsatt til 2,87 milliarder kroner.

Samtidig begjærte styrene i Norske Treindustrier AS, Lysaker Invest AS, Norske Skog Eiendom AS og Norske Skog Holding AS oppbud.

Ifølge kjennelsen hadde Norske Treindustrier AS gjeld på 5,58 milliarder kroner og eiendeler verdt 1,72 milliarder, mens Norske Skog Holding AS hadde gjeld på 5,35 milliarder og eiendeler for 2,32 milliarder.

De andre selskapene hadde mindre gjeldsposter.

Det har over tid vært kjent at det ligger et større fremførbart underskudd i Norske Skog. For selskapene i Norske Skogindustrier-sfæren skal dette være på rundt ti milliarder kroner.

Les også

Skattefradrag for minst 10 milliarder kroner forsvinner i skog-konkursen

Les også

Norske Skog-kreditor klager på auksjonsprosess

Les også

Bostyrer oppnevnt: Norske Skogindustrier har 9,2 milliarder i gjeld

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog

Flere artikler

  1. – Har vært spesielt krevende

  2. Bostyrer oppnevnt: Norske Skogindustrier har 9,2 milliarder i gjeld

  3. Tillitsvalgt: – Nå går Norske Skog inn i en helt annen fase

  4. Annonsørinnhold

  5. Norske Skogindustrier slås konkurs: – Den eneste løsningen

  6. Betalt innhold

    Dette skjer når en bedrift går konkurs