Her er børsens vinnere og tapere i første kvartal

Seismikk, olje, laks og våpen dominerer «topp ti»-listen over børsvinnerne i første kvartal. Blant taperne er Hydro, etter Brasil-krise og svakere priser.

Oslo 20180206. Oslo børs har kraftig nedgang i forbindelse med den dårlige perioden Wall Street er inne i. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Publisert:

Seismikkselskapet Petroleum Geo-Services har gjort det best av selskapene på hovedindeksen på Oslo Børs i første kvartal.

Da børsen tok tidlig påske klokken 13 onsdag var PGS-aksjen opp 45,65 prosent siden nyttår til 24,25 kroner.

Dette var den siste handledagen på Oslo Børs i årets første kvartal.

Etter kraftig oppgang i starten av januar, har hovedindeksen på Børsen falt noe gjennom første kvartal, blant annet etter at USA har innført handelshindringer på stål og aluminum, som har bidratt til uro og svingninger på globale børser.

Hovedindeksen er ned 1,12 prosent til 805,32 poeng ved stengning onsdag.

På andre og tredje plass blant årets børsvinnerne på hovedindeksen kommer oppdrettsselskapet Salmar og det Kurdistan-fokuserte oljeselskapet DNO, som begge er opp over 30 prosent i år.

Lakseaksjene har gjort det bra etter at vinterkulde har gitt lakseprishopp og børsrally den siste tiden. Oppdrettsaksjene Bakkafrost og Marine Harvest er begge inne på «topp ti»-listen over børsvinnerne på hovedindeksen i første kvartal.

På fjerde plass over indeksens børsvinnere ligger Kongsberg Gruppen.

Les også

Teknologigigantene raste på Wall Street

KOG-aksjen gjorde et byks da forsvars- og teknologikonsernet nylig inngikk en omfattende avtale med Qatar om leveranse av blant annet forsvarsmateriell som kan være verdt 15 milliarder kroner.

Les mer: – Det største i Kongsbergs historie

Panteselskapet Tomra har kunnet vise til en jevn stigning i aksjekursen i år, og gjorde i tillegg et kraftig hopp oppover på listen på siste handledag før påske.

Aksjen steg nemlig med over ni prosent onsdag, etter nyheten om at Storbritannia vil innføre pant på plastflasker. Dermed er Tomra opp totalt 24,71 prosent så langt i år, og nummer fem på listen over børsvinnere.

BørsvinnereOppgang i år
PGS45,65 prosent
Salmar30,15 prosent
DNO30,05 prosent
Kongsberg Gruppen25,3 prosent
Tomra24,71 prosent
Kitron24,46 prosent
Bakkafrost23,38 prosent
Funcom21,73 prosent
Gaming Innovation Group20,28 prosent

Dette er taperne

Det selskapet med svakest utvikling på hovedindeksen så langt i år er Nordic Nanovector, med en nedgang på nesten 39 prosent.

Selskapet har vist svak utvikling gjennom hele kvartalet, etter forsinkelser av noen studier og relativt svake kvartalsresultater.

Også fingeravtrykkselskapet Next Biometrics og holdingselskapet Otello har gjort det svakt i første kvartal. Otello, som skiftet navn fra Opera ved starten av 2018, eier flere medie- og markedstjenester som AdColony og Bemobi.

Blant de større selskapene på hovedindeksen er det særlig Norsk Hydro som har falt mye i år, i tillegg til Kongsberg Automotive og Subsea 7.

BørstaperneUtvikling i år
Nordic Nanovector-38,86 prosent
Next Biometrics-36,13 prosent
Otello-29,69 prosent
Norsk Hydro-26,30 prosent
Europris-24,55 prosent
Kongsberg Automotive-24,26 prosent
Idex-21,51 prosent
Subsea 7-18,5 prosent
Hexagon Composites-17,82 prosent

Hardt for Hydro

Hydro er den desidert største børstaperen av de store selskapene på børsen i år.

Aluminiumsprodusenten rammes blant annet av at brasilianske myndigheter har pålagt en halvering av aluminaproduksjonen etter lisensstridige lekkasjer ved verdens største aluminaraffineri Alunorte i Brasil, og av svakere aluminiumspriser.

Hydro-aksjen var allerede ned drøye 10 prosent siden nyttår da nyheten om utfordringene i Brasil sprakk i slutten av februar. Siden har aksjen bare falt videre.

Aluminiumsprisene har falt fra 2.280 dollar per tonn til 2.045 dollar per tonn siden nyttår.

Les også

Hydro kan bli tvunget til nedstengning i Brasil

Hydro-aksjen er ned 26,3 prosent til 45,95 kroner ved børsslutt onsdag.

Elkems første børsuke

Det ferskeste tilskuddet på Oslo Børs, Elkem, som kom på børs helt mot slutten av kvartalet, kan vise til en bra stigning på sine første dager på Børsen siden aksjen ble avlistet etter Orkla-kjøpet i 2005.

Elkem-aksjen ble priset til 29 til 31 kroner før noteringen, men falt til 27,80 kroner på sin første børsdag 22. mars.

Siden da har Elkem karret seg sakte, men sikkert oppover til 30,15 kroner ved stengning ved middagstider onsdag før påske, en oppgang på 8,45 prosent siden første børsdag.

Les mer: Nå er Elkem på børs igjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om