Kroneløft vil ramme Oljefondet

På to måneder har en sterk krone senket Oljefondets verdi med flere hundre milliarder kroner. Blir kronen for sterk, kan det gå ut over oljepengebruken.

FALLENDE VERDI: Oljefondet avsluttet andre kvartal med en verdi på over 8.000 milliarder kroner, for første gang. Siden da har fondet mistet 300 milliarder i verdi, særlig på grunn av en sterkere krone. Dette er Trond Grande, nestleder i Norges Bank Investment Management.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Oljefondet gjør sitt beste for å plassere Norges sparepenger slik at de kaster mest mulig av seg.

Nå er fondet også svært nær sitt langsiktige mål om fire prosent årlig avkastning i snitt.

Siden 1998 har fondet hatt en avkastning på 3,98 prosent, ifølge Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet.

Oljefondets verdi steg med 153 milliarder kroner i andre kvartal, til rekordhøye 8.020 milliarder kroner.

På ett tidspunkt nærmet verdien seg 8.200 milliarder kroner, men mot slutten av juni snudde valutamarkedene, og kronen styrket seg.

Les også

Så mye tjente Oljefondet

Dette har senket fondets verdi med nær 500 milliarder kroner fra toppnivået, og med rundt 300 milliarder siden utgangen av andre kvartal.

Tirsdag er fondet «bare» verdt 7.700 milliarder kroner.

Dette skyldes i hovedsak at kronen har styrket seg mot de store valutaene, noe fondet ikke kan påvirke.

– Vi registrerer at kronen har styrket seg, og når man da regner hjem pengene til norske kroner, så blir verdien mindre, sier fondets nestsjef Trond Grande til E24.

En sterkere krone gjør nemlig at kroneverdien av fondets eierandeler faller, selv om fondets eiendeler er de samme, inkludert antallet aksjer i selskaper som Apple, Nestlé og Shell, rentepapirer utstedt av stater og bedrifter, samt eiendommer.

Kan ramme oljepengebruken

En svak krone har alene løftet Oljefondets verdi med 1.076 milliarder kroner de siste årene, ifølge Norges Bank. Verdien kan falle hvis kronen går tilbake til tidligere nivåer.

Fondets kroneverdi er viktig fordi det er den som avgjør hvor mye regjeringen har tilgjengelig til å bruke i årene fremover. Statens mål er å bruke mindre enn tre prosent av fondet årlig, for å unngå å tømme fondet på sikt.

Les også

I sommer har Oljefondet blitt 479 milliarder mindre verdt

Hvis fondsverdien ved inngangen til neste år ligger på det høyeste nivået fra i sommer, vil regjeringen kunne bruke vel 245 milliarder kroner.

Skulle dagens verdi holde seg, vil regjeringen ha 231 milliarder kroner til rådighet, og hvis kronen styrker seg enda mer, vil enda mindre oljepenger være tilgjengelig.

Regjeringen regner til sammenligning med å bruke 225 milliarder kroner fra Oljefondet i inneværende år.

– Kroneverdien som teller

– Vi ser jo det i tallene at valutautslag betyr ganske mye for endringene i fondets verdi fra kvartal til kvartal, sier Egil Matsen til E24.

Matsen er visesentralbanksjef i Norges Bank med spesielt ansvar for Oljefondet.

Les også

Slik vil en sterkere krone påvirke Oljefondet

– Når det gjelder handlingsregelen og hvordan den brukes fra år til år, så er det kroneverdien som teller. Så for det spørsmålet har det en viss betydning, sier Matsen.

Finansminister Siv Jensen legger i årets reviderte nasjonalbudsjett opp til at fondet skal fortsette å øke like kraftig i verdi de neste årene, og at det passerer 9.000 milliarder ved inngangen til 2022 og 10.000 milliarder ved inngangen til 2024.

Kronen kan trumfe avkastningen

Fondet har nå hatt fire gode kvartaler på rad. Bare så langt i år har det levert avkastning på nesten 500 milliarder kroner, og verdien har steget med 510 milliarder kroner.

Les også

Så mye er Oljefondet egentlig verdt

– Du har hatt gode aksjemarkeder lenge, sier Grande.

– Med et stort fond blir det et stort kronetall i avkastning, sier han.

– Men vi kan ikke regne med at det nødvendigvis fortsetter?

– Nei, vi har jo pleid å advare mot det, eller forberede folk på at svingningene kan bli store. Volatiliteten i porteføljen ligger i overkant av 10 prosent, og i et normalår skal man da forvente fondssvingninger, det vil si også tap, i størrelsesorden 850 milliarder kroner, sier Grande.

Holder kronen seg på dagens nivåer eller fortsetter å styrke seg, så risikerer den norske befolkningen at Oljefondet faller i verdi, selv om det skulle levere enda et kvartal med solid avkastning i tredje kvartal.

Les mer: I sommer har Oljefondet blitt 479 milliarder mindre verdt

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Aksjer
 3. Handlingsregelen
 4. Norges Bank
 5. Kronekurs
 6. Yngve Slyngstad
 7. Øystein Olsen

Flere artikler

 1. I sommer har Oljefondet blitt 479 milliarder mindre verdt

 2. Kronen løftet Oljefondet: Opp 1.000 milliarder fra nyttår

 3. Avkastning på 256 milliarder i andre kvartal: Fortsatt opptur for Oljefondet

 4. Varsler tøffere tider for Erna

 5. Betalt innhold

  Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien