Nordea-strateg om børsfallet: – Snart vil investorene begynne å se at dette er en kjøpsmulighet

Verden over er aksjekursene røde etter at frykten tok overhånd på USA-børsene. Men dette er ikke starten på en langvarig, kraftig nedtur, mener Nordea-strateg Ingvild Borgen Gjerde.

KJØPSMULIGHET: Strateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea mener solid økonomisk vekst og gode selskapsresultater taler mot at børsfallet blir av den langvarige, kraftige typen.

Foto: Frode Hansen VG
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Vi tror nok at snart vil investorene begynne å se at dette er en kjøpsmulighet. Det vil bremse fallet, sier strateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea til E24.

På verdens børser er det røde tall som dominerer bildet tirsdag ettermiddag, etter det sjeldent store fallet på de amerikanske børsene mandag kveld.

Dow Jones-indeksen var på det meste ned nesten 1.600 poeng, før den hentet inn det verste av nedgangen. Likevel var indeksen ned 4,6 prosent ved stengetid, noe som smittet over på Asia og deretter Europa og hjemlige Oslo Børs.

Nedgangen i børsåpningen har imidlertid avtatt noe, og i USA er det igjen signaler om en litt lettere børsdag på vei når markedet i New York åpner i ettermiddag.

Hovedindeksen er i skrivende stund ned 2,9 prosent, mens kontraktene som handles på den brede S&P 500-indeksen peker mot en åpning på minus 0,3 prosent.

Tror ikke på langvarig nedtur

Gjerde peker på at de grunnleggende økonomiske forholdene er gode, noe hun mener taler mot et langvarig kraftig børsfall.

Les også

Nytt, kraftig børsfall på Oslo Børs

– Det underliggende vekstbildet er bra, bedre enn det har vært på mange år – det er sterk vekst i verdensøkonomien, sterk inntjeningsvekst i selskapene, jevnt over er pengepolitikken globalt sett fortsatt veldig støttende.

– Det er ikke omgivelser der børsene faller kraftig over lengre tid, sier hun.

Også sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea peker på at det går godt i verdensøkonomien og i amerikansk økonomi.

– Tallene som kommer derfra viser ingen tegn til at det nærmer seg slutten på en oppgang, sier han.

Rentefrykt

Fallet startet i forrige uke, da viktige amerikanske statsrenter skjøt opp, drevet av bedre tider i økonomien og lønnstall som peker mot høyere inflasjon.

Nettopp den brå renteoppgangen kan ha satt en støkk i et marked der de siste årenes ultralave renter har vært en av pilarene i børsenes marsj mot stadig nye rekorder.

– Den utviklingen vi begynner å se nå er en gradvis normalisering av pengepolitikken. Rentene er på vei opp i USA, er varslet å gå videre opp, og tall som har kommet i det siste støtter, og kanskje forsterker, det inntrykket, sier Olsen.

Les også

Sjeføkonom om børsdagen: – Det er bare å spenne på seg sikkerhetsbeltene

I tillegg er den amerikanske sentralbanken i gang med avviklingen av de enorme verdipapirkjøpene, som har vært en drivkraft i rentemarkedet.

– Ikke minst er det også støttekjøpene fra sentralbankene som er under endring nå. Fra massive kjøp og oppbygging av balansene i sentralbankene vil det i sum stoppe opp i løpet av 2018. Den drivkraften som har vært derfra stopper opp om ikke lenge, sier Olsen.

– Frykten tar overhånd

I tillegg har flere pekt på at børsene er overmoden for en korreksjon etter en periode på flere år med lite annet enn krusninger på overflaten hva gjelder markedsuro.

Indikatoren VIX, populært kalt fryktindeksen, har vært på rekordlave nivåer, samtidig som det har gått flere år uten en markedskorreksjon. Indeksen gjorde imidlertid et solid hopp mandag.

– Børsene steg veldig mye på veldig kort tid i januar, og da skal det ekstremt lite til før vi får en korreksjon. Så fikk vi tall fra USA som viste at lønnsveksten hadde steget mer enn ventet, sier Gjerde.

– Det er det man frykter, at inflasjonen skal stige og at sentralbankene må sette opp renten mer aggressivt enn man har sett for seg, sier hun.

Ifølge Gjerde gikk fallet mandag deretter over i en annen fase.

– Vi så et veldig kraftig fall, som hadde med tekniske faktorer å gjøre. Det hadde igjen en selvforsterkende effekt, der frykten tar overhånd og markedet faller.

Les også

Børsras gir kronefall

Les også

Kunderush ga bråstans for aksjehandel på nett

Les også

Sjeføkonom om børsdagen:
– Det er bare å spenne på seg sikkerhetsbeltene

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Wall Street

Flere artikler

  1. Strateg om børsuro etter USA-tall: – Ekstraordinært

  2. – Rapporteringssesongen blir enormt viktig

  3. Wall Street slo tilbake etter verste uke på to år

  4. Kraftig fall på Wall Street

  5. Strateg: – Kan stå på kanten av en skikkelig korreksjon