DNB vil sluke Sbanken

Overrasket over at Sbanken-oppkjøp gikk i vasken

Konkurranse-ekspert Øyvind Aas og økonom Hallgeir Kvadsheim er begge overrasket over at DNB ikke selger hele fondsvirksomheten i Sbanken. Konkurransetilsynets stans kan likevel handle om mer enn bare det, tror Aas.

Privatøkonom Hallgeir Kvadsheim
 • Maiken Svendsen
 • Truls Lier
Publisert: Publisert:

Konkurransetilsynet stoppet tirsdag DNBs oppkjøp av Sbanken, da de mener at oppkjøpet vil svekke markedet for sparing i fond.

Tilsynet har ikke trukket frem andre deler av virksomheten som problematisk i forbindelse med oppkjøpet.

Avgjørelsen vil sannsynligvis være positiv for kundene til Sbanken, mener «Dine Penger»-spaltist og «Luksusfellen»-ekspert, Hallgeir Kvadsheim.

– Det ligger jo i avslaget sin natur at dette vil være positivt for konkurransen i Norge, om ikke hadde ikke Konkurransetilsynet gått inn og forbydd det, sier han til E24.

Han forteller at han ikke er så overrasket over konklusjonen, men at han er overrasket over at de ikke kunne selge fondsdivisjonen.

– Jeg er kanskje litt overrasket over at hele fusjonen gikk i vasken. Jeg hadde trodd de skulle kunne kvitte seg med fondsdivisjonen, men beholde bankdelen, forteller han.

Konkurransetilsynets avgjørelse om å stoppe DNBs oppkjøp av Sbanken kom tirsdag, rundt seks måneder etter at tilsynet fikk melding om sammenslåingen.

Konkurranseekspert Øyvind Aas er også overrasket over det samme.

– Jeg er overrasket over at de ikke bare sier «Greit, vi selger alt», når det er en så liten andel det er snakk om. Hvis 97 prosent er ferdig klarert, slik DNB sier, er det rart å ikke bare selge resten, sier Aas, som er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania.

Konkurransetilsynet opplyste tidligere tirsdag at de har vurdert tre konkrete forslag til avhjelpende tiltak fra DNB.

DNB-sjef Kjerstin Braathen sier banken blant annet har foreslått å selge store deler av fondsvirksomheten til en tredjepart.

Les også

Analytiker om oppkjøpsstans: – Negativt for bankene, positivt for forbrukerne

Mer enn salg som avgjør

Konkurransetilsynets avgjørelse tolkes av Kvadsheim som at konkurransekraften til banken vektlegges veldig høyt.

– Det tror jeg er riktig, spesielt på fondsmarkedet, for der ville Sbanken sammen med DNB blitt en veldig stor aktør, vurderer han.

Kvadsheim mener Sbanken har vært en sterk konkurranseaktør også i bankmarkedet, men leser Konkurransetilsynets kommunikasjon som at det har vært lang mindre problematisk at DNB overtok den delen av Sbanken.

Les også

Skuffet Sbanken-storeier med 163 millioner i papirtap på én dag

Samtidig handler Konkurransetilsynets vurdering om mer enn salg av fondsvirksomheten eller ikke, forteller Aas. Hvem DNB har foreslått å selge til kan ha betydning, ifølge konkurranseeksperten.

– Har de foreslått å selge til en stor bank eller en liten bank? Det er utfordringer med begge deler, sier Aas.

– En stor bank har kanskje kapasitet til å videreutvikle fondsdistribusjonen på egen hånd, men vil gjøre at markedet er fordelt på få aktører og gir en ugunstig markedskonsentrasjon.

– Salg til en liten bank kan gjøre at markedskonsentrasjonen opprettholdes, men den lille banken har kanskje ikke kompetanse eller finansielle muskler til å skape innovative løsninger. Konkurransesituasjonen blir derfor ikke nødvendigvis bedre, utdyper Aas.

Øyvind Aas, førsteamanuensis i samfunnsøkonomi ved Høyskolen Kristiania

– Mer konservative

Det er heller ikke åpenbart hva som faktisk inngår i Sbankens fondsdistribusjon, og hva som da egentlig må selges, påpeker Aas.

– Er det algoritmen? Plattformen? Er det også den kulturelle forståelsen, salgsteam og kundekontaktene? Her er det ingenting som opplest og vedtatt. Vurderingen blir da hva som skal til for å kappe av en tilstrekkelig del til å hjelpe på konkurransesituasjonen.

Hvordan det reelle markedet for fondsdistribusjon er det sentrale i saken, ifølge Aas. Der er DNB og Konkurransetilsynet uenige, tror han.

– Konkurransetilsynet fokuserer på i dag, mens DNB ser kanskje et par år frem i tid. DNB peker på at digitalisering har gjort at inngangsbarrierene har gått ned for fondsmarkedet, mens tilsynet virker mer konservative. Det er jo nå oppkjøpet skjer, og det er vanskelig å kunne si hvordan det norske fondsmarkedet ser ut om 5–10 år.

Les også

Jubler over oppkjøpsstans utenfor DNB: – Euforisk

– Fornuftig at de store ikke bare blir større

Generelt sett mener Kvadsheim at norske banker slipper «for lett unna» med å si at det er stor konkurranse med mer enn 100 små banker i markedet. Han peker på at det er flere bankallianser som Sparebank 1-samarbeidet og Eika-samarbeidet.

– Når du og jeg skal forhandle med banken om bedre betingelser, og sier hvis ikke går jeg til en annen bank, så opplever ikke jeg den konkurransen som veldig sterk, sier han.

Kvadsheim trekker frem Sbanken som et eksempel på utfordrere som har vært «veldig på», og mener det «definitivt» er plass til nye aktører i det norske bank- og fondsmarkedet.

– Jeg syns det er fornuftig at de store ikke bare blir større og større, sier han.

Les på E24+

Sbankens omfavnelse av DNB-budet begynner å bli pinlig

– Ville løst det nå, hvis det var lett å løse

DNB kan nå klage avgjørelsen til Konkurranseklagenemnda, noe banken sier de vurderer. Aas har liten tro på at den blir gjort om der.

– Der handler det typisk om det er gjort formelle feil som overholdelse av frister, om det er brukt tilstrekkelige metoder og den typen ting. Jeg ville ikke satset mye penger på at nemnda sier at tilsynet har gjort formelle feil, sier Aas.

Neste steg vil være å eventuelt ta saken inn for retten.

– Konkret kan DNB saksøke fordi de uenige i tolkningen av hvordan markedssituasjonen er. Dersom definisjonen av det relevante markedet og fremtidsutsiktene endres kan de avhjelpende tiltakene DNB ha foreslått havne i et nytt lys, sier konkurranse-eksperten.

Samtidig legger Aas til:

– Partene ville vanligvis ha løst det nå, hvis det var lett å løse. Da hadde de vært i havn allerede.

Les også

Sbanken-sjefen kan gå glipp av over ti millioner kroner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. DNB vil sluke Sbanken
 2. DNB
 3. Sbanken
 4. Konkurransetilsynet
 5. Hallgeir Kvadsheim
 6. Konkurranse

Flere artikler

 1. Tror DNB får kjøpe Sbanken til slutt: – Overveiende sannsynlighet for at de kommer i mål

 2. Konkurransetilsynet utsetter frist om DNBs oppkjøp av Sbanken

 3. DNB-sjef savner klare svar etter oppkjøpsstans

 4. DNB ba om mer tid: Konkurransetilsynet utsetter Sbanken-avgjørelse

 5. DNB klager på at de ikke får kjøpe Sbanken