Tangen: Oljefondet utsatt for tre «alvorlige» cyberangrep hver dag

Cybersikkerhet er Oljefond-sjef Nicolai Tanges største bekymring, sier han til Financial Times.

Sjef for Oljefondet, Nicolai Tangen, under Arendalsuka.
Publisert: Publisert:

Antall cyberangrep mot Norges 12.238 milliarder kroner store oljefond har doblet seg de siste to-tre årene, sier sjef for Oljefondet Nicolai Tangen til Financial Times.

Hvert år blir Oljefondet utsatt for rundt 100.000 cyberangrep, hvor rundt 1.000 angrep omtales som «alvorlige». Det betyr i underkant av tre alvorlige cyberangrep hver dag, skriver avisen.

Dermed har cybersikkerhet blitt den aller største bekymringen for oljefond-sjefen – til og med større enn bekymringen over turbulente finansmarkeder.

Det til tross for at Oljefondet gikk i kraftig minus i første halvår. Verdens største fond fikk en avkastning på minus 1.680 milliarder kroner, en nedgang på 14,4 prosent.

– Jeg er mer bekymret for cyber enn jeg er for markeder. Vi ser stadig flere forsøk, og flere angrep som er sofistikerte, sier Tangen til Financial Times.

Fondets toppleder er også bekymret for at cyberangrep vil bli en finansiell risiko ettersom markedene stadig blir mer digitale.

Cyberangrep rettet mot finansnæringen har økt kraftig de siste månedene. I første halvdel av 2022 steg skadevare-angrep, eller malware-angrep, med 11 prosent globalt. Til sammenligning doblet angrepene seg mot banker og finansielle institusjoner.

Stabsdirektør i Oljefondet, Trond Grande, viser til cyberangrepet på programvareleverandøren SolarWinds i 2020. Da klarte hackere støttet av den russiske stat å trenge inn i blant annet Pentagon, Microsoft og Delotitte gjennom cyberangrepet.

– De anslår at det var 1000 russere involvert i det ene angrepet som jobbet sammen på en koordinert måte. Det er hele vår bygning på ett angrep – så du er oppe mot noen formidable styrker der, sier Grande til Financial Times.

Publisert: